Sledovali jsme ŽIVĚ: Českého lva ovládly Kobry a užovky v čele s bratry Hádkovými, překvapením večera byl Tonda Blaník

Praha - V pražském Rudolfinu se po třiadvacáté vyhlašovaly výroční ceny České filmové a televizní akademie Český lev. Ačkoliv byla favoritem letošního galavečera komedie Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, nejvíce cen získal snímek Kobry a užovky, který si odnesl i ocenění za nejlepší film. Překvapením večera se stal seriál Kancelář Blaník.

Seriál Kancelář Blaník vznikající v koprodukci internetové televize Stream.cz a společnosti Negativ uspěl na 23. ročníku Cen České filmové a televizní akademie v jedné ze čtyř nově vyhlašovaných kategorií. Českého lva získal za Mimořádný počin v oblasti audiovize. Nejprestižnější tuzemskou filmovou a televizní trofej převzal v pražském Rudolfinu představitel Tondy Blaníka herec Marek Daniel, režisér Marek Najbrt a producent Milan Kuchynka.

Cenu za nejlepší studentský film získal Ondřej Hudeček za snímek Furiant. Dvojnásobnou cenu za nejlepší zvuk a hudbu obdrželi Johannes Repka a Christoph de la Chevallerie za film Schmitke.

Cenu za nejlepší televizní film si odnesly Americké dopisy režiséra Jaroslava Brabce. Ocenění za nejlepší televizní dramatický seriál obdržel Mamon televize HBO z dílny Vladimíra Michálka. Ocenění se dočkal také dokumentární film Filmová lázeň, za kterým stojí Miroslav Janek.

Hned tři ceny, za nejlepší masky (Juraj Steiner), kostýmy (Kateřina Štefková) a scénografii (Ondřej Mašek a Peter Čanecký) si odnesl počin Sedmero krkavců. Cenu za nejlepší kameru získal Petr Koblovský za snímek Kobry a užovky a Českého lva za nejlepší dokument obdržela Jana Ševčíková za Opři žebřík o nebe.

Dočkal se i favorit letošního galavečera, Českého lva za nejlepší střih obdržel Vladimír Barák za komedii Ztraceni v Mnichově a cenu za nejlepší scénář si odnáší Petr Zelenka. Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii obdržel kameraman Stanislav Milota, který má na kontě snímky jako Dědeček automobil, Měsíc nad řekou nebo Spalovač mrtvol.

"Konečně, myslel jsem si, že to bude dřív, ale trvalo to 45 let. Tehdy vrcholila slavná šedesátá léta. Do toho přijel bolševik a rozmetal to," uvedl Milota. Podle něj následovala vendeta, která postihla mnohé. I jeho si prý zavolali, bylo mu osmatřicet - a ve filmové branži skončil. "Nebyl jsem v tom sám, byli v tom i jiní. I proto děkuji akademii za to, že si na mě vzpomněla," dodal.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli obdržela Lucie Žáčková za snímek Kobry a užovky. Za stejný film obdržel Českého lva v kategorii nejlepší mužský vedlejší herecký výkon Kryštof Hádek.

Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon obdržela Alena Mihulová za roli v dramatu Domácí péče. Ocenění v kategorii nejlepší mužský herecký výkon získal Matěj Hádek za snímek Kobry a užovky.

Fílm sbírá ocenění i v dalších kategoriích. Českým lvem za nejlepší režii byl oceněn Jan Prušinovský za snímek Kobry a užovky, které si odnesly i poslední a nejprestižnější cenu za nejlepší film. Z dnešního galavečera si tak snímek odnáší celkem šest ocenění.

23. ČESKÝ LEV - CELKOVÝ PŘEHLED VÝSLEDKŮ

MIMOŘÁDNÝ PŘÍNOS ČESKÉ KINEMATOGRAFIIStanislav Milota

NEJLEPŠÍ FILMKobry a užovky – producenti Ondřej Zima, Jan Prušinovský

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILMOpři žebřík o nebe – režie Jana Ševčíková – producentka Jana Ševčíková

NEJLEPŠÍ REŽIEKobry a užovky – Jan Prušinovský

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLIDomácí péče – Alena Mihulová

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLIKobry a užovky – Matěj Hádek

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLIKobry a užovky – Lucie Žáčková

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLIKobry a užovky – Kryštof Hádek

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘZtraceni v Mnichově – Petr Zelenka

NEJLEPŠÍ KAMERAKobry a užovky – Petr Koblovský

NEJLEPŠÍ STŘIHZtraceni v Mnichově – Vladimír Barák

NEJLEPŠÍ ZVUKSchmitke – Christoph de la Chevallerie

NEJLEPŠÍ HUDBASchmitke – Johannes Repka

NEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFIESedmero krkavců - Ondřej Mašek, Peter Čanecký

NEJLEPŠÍ KOSTÝMYSedmero krkavců – Kateřina Štefková

NEJLEPŠÍ MASKYSedmero krkavců - Juraj Steiner

MIMOŘÁDNÝ POČIN V OBLASTI AUDIOVIZEKancelář Blaník - III. série internetového seriálu

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM nebo MINISÉRIEAmerické Dopisy (Česká televize), režie: Jaroslav Brabec – producent: Jan Lekeš

Nejvíce bodů v hlasování akademiků získaly projekty (v abecedním pořadí):Americké Dopisy (Česká televize)Jan Hus (Česká televize)Případ pro exorcistu (Česká televize)

NEJLEPŠÍ DRAMATICKÝ TELEVIZNÍ SERIÁLMamon (HBO), režie: Vladimír Michálek – producenti: Šárka Oujezdská, Johnathan Young, VratislavŠlajer

Nejvíce bodů v hlasování akademiků získaly seriály (v abecedním pořadí):Atentát (TV Nova)Labyrint (Česká televize)Mamon (HBO)

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ TELEVIZNÍ FILM nebo SERIÁLFilmová lázeň (Česká televize), režie: Miroslav Janek – producenti: Ondřej Zima, Helena Uldrichová

Nejvíce bodů v hlasování akademiků získaly dokumenty (v abecedním pořadí):Daleko za sluncem (HBO)Filmová lázeň (Česká televize)LSD made in ČSSR (Česká televize)

CENA MAGNESIA ZA NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ FILM – nestatutární cenaFuriant – Ondřej Hudeček – hraný (FAMU)

CENA FILMOVÝCH FANOUŠKŮ – nestatutární cenaKobry a užovky – režie Jan Prušinovský

NEJLEPŠÍ FILMOVÝ PLAKÁT – nestatutární cenaKobry a užovky – Michal Tilsch

PŘEHLED ZÍSKANÝCH ČESKÝCH LVŮKobry a užovky – 6 Českých lvůSedmero krkavců – 3 Čeští lviSchmitke – 2 Čeští lviZtraceni v Mnichově – 2 Čeští lviDomácí péče – 1 Český levOpři žebřík o nebe – 1 Český levČeská televize – 2 Čeští lviHBO – 1 Český lev

Související

Více souvisejících

Český lev filmové ceny

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy