RECENZE: Ze žlutého cirkusu se stává žlutá ponorka. Nezbývá než jet Trabantem do posledního dechu

Recenze - Je libo klokaní ocas, přírodu tak krásnou, až mrazí či nahlédnout do břicha monumentální betonové slepice, která slouží jako chrám? Vydejte se s Danem Přibáněm a jeho týmem specialistů/šílenců na jejich zatím nejnáročnější cestu napříč Austrálií.

Dan Přibáň a jeho „žlutý cirkus" je dnes pojem, který se do povědomí lidí dostal díky jeho neutuchající touze ostatním dokázat, že když člověk něco chce, stačí jenom trocha vůle a odvahy a dají se dokázat i věci zdánlivě nemožné. Ovšem v případě trabantistů je potřeba ke splnění snů notná dávka šílenosti, protože to, co zažívají na svých cestách oni, by skolilo i mnohdy světaznalého cestovatele. To, že svět má patřit bláznům a že šílenství je osvobozující, nám dokázali už v předchozím filmu Trabantem až na konec světa, ve kterém představili svojí cestu napříč Jižní Amerikou. Co ale dokázali ve filmu Trabantem do posledního dechu, některým divákům skutečně dech zatají.

Proč by někdo měl jít do kina na film, ve kterém parta lidí sedne do auta a rozjede se do světa? A proč vlastně ne. Není to totiž jen tak ledajaká parta lidí! Náčelník výpravy Dan Přibáň se obklopil týmem vskutku rozmanitým, ale taky mezinárodním, od Poláků a Slováků, přes svojí drahou polovičku až ke dvěma vozíčkářům. Všechny tyto různorodé osobnosti se dobrovolně zúčastnili žlutého cirkusu a spíš než cirkus to mnohdy připomínalo žlutou ponorku, protože několikaměsíční cesta doprovázená peripetiemi nejrůznějšího druhu si dřív nebo později vyžádá svojí daň. A když už máte pohromadě tým snů, proč nevyrazit třeba do Austrálie a nebo rovnou přes Tichomoří až Indonésie? Nakonec to, že pojedete v trabantech, „maluchovi" nebo na motorce, už je pouhá třešnička na dortu.

Jak už samotný název filmu napovídá, posádce během jejich putování skutečně docházel dech, ať už kvůli byrokratickým tahanicím, díky kterým čekali i několik týdnů na kontejner s vozidly nebo je trápila nepřízeň počasí a neustálé opravy aut. Austrálie je neskutečně rozmanitou zemí, krásnou, ale taky nebezpečnou, což dokazují situace, ve kterých šlo aktérům kolikrát až o život. Jeden pád z motorky střídá druhý a díky precizně zpracovaným kamerovým záběrům je má divák z první ruky. Stejně jako neustálé zvedání motorek z rozbahněných cest, i auta se rozhodla, že dají cestovatelům zabrat. I sám Přibáň měl někdy pocit, že trabanta pohromadě drží jen střešní zahrádka, jinak by se už dávno rozpadl.

Po zdolání nezkrotné Austrálie se přesouvají přes Východní Timor až do malebné Indonésie, ale ani během tohoto putování jim osud moc nepřeje. Kromě dalších a dalších oprav aut se dostaví i zdravotní problémy a jako jedni z mála mohli být svědky toho, jak ve skutečnosti vypadá vypalování pralesů za účelem získání palmového oleje. Několik týdnů bez slunečních paprsků, další byrokratická tahanice, problémy gradují a situace se zdá být den ode dne bezvýchodnější, dokončení cesty je v ohrožení, až nakonec náčelník přijde s dalším, ještě šílenějším řešením.

Jejich cesta je plná nástrah a nepřízní osudu, které zajdou tak daleko, že podstoupí rituál, ve kterém žádají o pomoc samotné bohy a to všechno se samozřejmě podepisuje na psychice posádky. Ono už jen to, že je v týmu pár, s sebou nese jisté podezření na nadcházející ponorkovou nemoc, ale ani ostatním aktérům není mnohdy moc do smíchu. A tohle je právě stěžejní prvek, který se Přibáň ve svém filmu snaží dostat do popředí. Už to nejsou jen záběry na jedoucí vozový park a následné povyprávění historek, je to pohled do duše vozů a do srdcí účastníků. Díky tomu má divák jedinečný pocit, že i on je součást týmu a jejich strasti, ale i nezapomenutelné zážitky může sdílet s nimi.

Zdroj: YouTube

Teď se film může jevit jako drama s prvky hororu, ale opak je pravdou. Divák bude svědkem neutuchajícího humoru navzdory nástrahám cest, uvidí nekonečnou houževnatost posádky, nemluvě o Kristíně Madajové a Jakubu Kouckém, kteří to díky svému handicapu měli mnohdy o dost těžší. Nakonec však podle oblíbené fráze Dana Přibáně: ,,Svět patří těm, co se neposerou," dali vzniknout autu ve kterém není ani noha a přesto jede. Na filmu je velice sympatický fakt, že i když se jedná o celovečerní film, nejsou v něm skuteční herci a žádná událost není předem přichystaná, i přesto že je mnohdy těžko uvěřitelná.

Během přípravy filmu vytvořil Dan Přibáň sérii přednášek právě o této australské výpravě a zájem o ně byl enormní. Ale pokud budou jejich účastníci očekávat, že ve filmu uvidí stejné fotky z přednášky „v pohybu", velká část z nich bude zklamaná, protože přednáška zachycuje ty klíčové okamžiky a dává obrazový podklad „veselým historkám z natáčení", naproti tomu film má jasné poslání ukázat charaktery a chování lidí na tak náročné cestě.

O proti poslednímu „trabantímu filmu" je znát změna a to především v tom, že se nesnaží diváka zlákat na nevšední zážitky z cest, které jsou nabízeny na každém rohu. Dan Přibáň se hlavně snaží divákům ukázat, že ti šílenci na kolečkách jsou opravdu obyčejní lidé se sny a ideály, kteří se jen nebáli a dostáli tak svého postoje, že když se chce, člověk snadno dosáhne až ke hvězdám!

Celkové hodnocení: 85%

Dokumentární / Road movie

Česko, 2016, 96 minPremiéra 17. března 2016

Režie: Dan PřibáňScénář: Dan PřibáňKamera: Zdeněk KrátkýHrají: Dan Přibáň, Vojtěch Duchoslav, Dominika Gawliczková, Jakub Koucký, Zdeněk Krátký,Marek Duranský, Marek Slobodník, Kristína Madajová, Radoslaw Jona, Marcin Obałek, David Novotný

Související

Více souvisejících

Film Trabantem do posledního dechu Trabantem napříč kontinenty recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy