RECENZE: Batman v Superman aneb když kluci v pláštích pláčou nad nespravedlností světa

RECENZE - Vysvětlení přísloví „Když se kácí les, létají třísky“, v hlavní roli Ben Afleck a jiná jiskřivá hollywoodská jména, ale především nejslavnější superhrdinové všech dob. Tak čím by nás tento film mohl zklamat?

Do kin vstoupil dlouho očekávaný snímek režiséra Zacka Snydera Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti a jak dlouho a napjatě se na něj čekalo, tak rychle se na něj zapomene. Kdyby tvůrci film nazvali Muž z oceli 2 a celého Batmana vynechali, udělali by lépe, protože spojení těchto dvou superhdinských ikon selhalo na celé čáře. Už teď je nepochybně jasné, že snaha týmu DC Comics dohnat Marvelovi hrdiny je marná a jen si tak pod sebou podřezávají větev.

Důvod je prostý. Zatímco většina jiných superhrdinských filmů má alespoň základní snahu o plynulost děje, u souboje Batmana a Supermana tento aspekt zcela chybí. Divák tak na plátně pozoruje zamyšleného Kenta, naštvaného Wayna, obrazy ve stylu "v minulých dílech jste viděli...", zcela zbytečné a smyslu zbavené sny netopýřího muže, to vše nahodile smíchané bez hlubšího propojení. Tohle by se ještě dalo tvůrcům odpustit, kdyby měly jednotlivé scény smysl samy o sobě, což se bohužel neděje...

Muž na pokraji psychického zhroucení

V prvních 120 minutách filmu se před vámi rozprostře svět ovládaný mimozemským superhrdinou, kterého většina lidí miluje pro jeho neobyčejné skutky, avšak na scénu přicházejí tací, kteří blahořečeného Supermana odsuzují za smrt stovek lidí a chtějí ho nějakým způsobem usměrnit. Konečně! Snad první komiksový film, ve kterém jsou znázorněny důsledky superhrdinských akcí a poukázáno na to, že není všechno zlato, co se třpytí.

Bohužel touto dobrou myšlenkou, která by se dala skvěle rozvinout, to končí. Co však nekončí je neustálé rozpolcení Supermanových pocitů z toho, zda je tím, kým ho chtěl mít jeho otec, a zda správně naplňuje ideály milionů lidí. Co se týče hereckého výkonu Henryho Cavilla, tak ten měl raději zůstat Mužem z oceli a nemusel se obtěžovat svůj útrpný výraz předvádět v dalším filmu.

Stárnoucí elegán s cejchem smrti

Světoznámý sirotek Bruce Wayne, kterému zabili rodiče, a při Supermanově „zachraňování" světa přišel o další své blízké, je tak bytostně uražen, že i přes svůj pokročilý věk (kterým se netají) opráší batmanský oblek, doplní nádrž batmobilu a vyráží z Gothamu do sousedního Metropolis, aby Supermanovi ručně stručně vysvětlil, jak má správný super hrdina vypadat.

Avšak ani samotný netopýří muž na tom není psychicky moc dobře, neustále ho pronásledují prapodivné noční můry plné příšer, ale taky kolegů superhrdinů. V tomto případě potlesk pro Bena Aflecka, kterému role Batmana opravdu sedla a kdyby se objevil v dalším netopýřím filmu, tentokrát bez parazitujícího Supermana, nikdo se rozhodně zlobit nebude.

Hlavní nepodstatné postavy

Miliardář Lex Luthor, prezentován jako geniální, ale poněkud vyšinutý hipster, který přichází s jakýmsi plánem, který nechápe snad ani on sám. Samozřejmě chce mimo jiné ovládnout svět, to by nebyl Luthor, ale tvůrci jeho postavu nakonec využili jako spouštěč boje mezi Batmanem a Supermanem. Obsazení této role Jessem Eisenbergem je tragické už od první scény. Divák se nebude moci rozhodnout, jestli do role dává moc anebo naopak málo šílenosti. Zkrátka postrádá takový ten elegantní minimalismus, který lze například vidět u Michaela Rosenbauma v seriálu Smallville.

Bohužel tímto předvídatelným bojem mezi hrdiny, který po nekončených minutách filozofování o krutém světě konečně přichází, to nekončí a do příběhu skočí příšera, která spíš než další postavu z DC Comics připomíná King Konga. Jeho úloha je jasná, udělat závěrečné „tytyty" na všechny tři super hrdiny. Ano, na všechny tři! Protože kde se vzala, tu se vzala, jako nebojácná Xena bojovnice přichází na posledních dvacet minut filmu na pomoc Wonder Woman. Herečka Gal Gadot asi ještě nevyskočila z role v Rychle a zběsile a prosto stejnou rychlostí prosvištěla i tímto filmem.

I přes malý počet scén, ve kterých se Wonder Woman objeví, zanechá v divákovi větší nadšení než samotná Lois Laneová v podání Amy Adams. Tu nezachrání ani desetiminutová scéna ve vaně, kde nahá moralizuje Clarku Kentovi. Ostatně, celý film nedělá nic jiného a kromě toho ještě vyplňuje naprosto zbytečné scény, jichž je ve filmu víc než dost. Poslední tři jména, na která film láká jsou Laurence Fishburne jak šéfredaktor Daily Planet, Kevin Costner v nesmyslných vzpomínkách na Supermanova otce a Jeremy Irons v roli Batmanova pomocníka Alfreda, kterému se jako jedinému podaří vykouzlit alespoň záchvěv úsměvu na divákově tváři.

Vložení naděje do nesprávných rukou

Efektově se film povedl asi jako každý film, který má velký rozpočet a chtě nechtě musí peníze někam nacpat. Škoda jen, že ty nejlepší scény dali tvůrci až na samotný konec, ale možná právě díky tomu udrží nemálo diváků v sále s nadějí, že „už už" musí přijít dech beroucí vyústění. A hudba Hanse Zimmera? Hlasité monotónní podbarvení jedné akční honičky a ani díky tomu nebude mít divák na konci pocit, že ve filmu nějaká hudba vůbec zazněla.

Hromada peněz, skvělá myšlenka a Ben Afleck v nejlepší formě, s tímhle vším mohli tvůrci pracovat a předvést tak světu další kultovní komiksový film a konečně se tak vyrovnat Marvelovým hrdinům. Nakonec jen rozdělili svět na dvě poloviny, na ty, kteří na svoje superhrdiny nedají dopustit a na ty, co by byli raději, kdyby tento film vůbec nevznikl. Představa dalších dvou pokračování tohoto filmu s názvem Liga spravedlivých je jaksi rozporuplná, ale pokud nebudou hlavními myšlenkami bezduché fráze a v posledních minutách rozbít co se dá, může mít ještě DC Comics slušnou šanci na to, jít Marvelovských hrdinům po krku.

Celkové hodnocení: 45%

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-FiUSA, 2016, 151 minPremiéra: 24. března 2016

Režie: Zack SnyderPředloha: Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks)Scénář: Chris Terrio, David S. GoyerKamera: Larry FongHudba: Hans Zimmer, Junkie XLHrají: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne,Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Tao Okamoto, Ray Fisher, Jason Momoa,Jena Malone, Ezra Miller, Scoot McNairy, Bailey Chase, Callan Mulvey, Michael Cassidy,Christina Wren, Harry Lennix, Dan Amboyer, Nicole Forester

Související

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Batmanovská kariéra Bena Afflecka se možná chýlí ke konci

Kariéra Bena Afflecka jako představitele filmového Batmana je možná u konce. Přestože je Affleck právě na cestě na Comic-Con, aby zde fanouškům představil film Justice League, podle serveru Hollywood Reporter je možné, že si herec netopýří oblek už neobleče.
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti byl stejně jako další koně stáje DC Comics přijat rozporuplně

Ohlédnutí za komiksovým rokem, 3. díl: Batman, Superman, Harley Quinn a nejrychlejší seriál světa

Praha – Naše putování zakončíme filmy a seriály ze stáje DC Comics. Zatímco se marvelovské filmy již několik let hřejí na výsluní, pro DC byl zásadní právě rok 2016. Právě loni přibyli k dosud osamocenému Muži z oceli hned dva bratříčci odehrávající se ve stejné fikční realitě. Na poli televizním ovšem nejstarší komiksové studio sklízí úspěchy již pár let, ovšem i pro toto médium se stal letopočet 2016 přelomovým.

Více souvisejících

film Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti recenze

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy