Stalinův pomník v Praze: Jak zanikl a jak se točil film Monstrum? + VIDEO

Praha - Chystaný televizní film o architektovi Otakaru Švecovi se musí pochopitelně týkat jeho nejkontroverznějšího díla, které ho stálo čest, přátelství a nakonec i život. A navíc mělo krajně tuhý kořínek.

O realizaci filmu Monstrum, díky němuž vyrostla na Letenské pláni po šedesáti letech opět aspoň část pomníku věnovanému sovětskému diktátorovi Stalinovi jsme už čtenáře EuroZprávy.cz informovali (více najdete zde a ve fotogalerii). Kolem jeho likvidace je však stále nemálo dohadů, proto po odhalení místa, kde tato lidově zvaná "fronta na maso" nyní prozradíme něco o zániku největšího sousoší v Evropě.

V roce 1962 bylo rozhodnuto, že tehdejší dominanta Prahy nad Čechovým mostem bude odstraněna. Důvody byly politické, protože jak už bylo řečeno, Nikita Sergejevič Chruščov provedl v tehdejším SSSR důkladné vypořádání s kultem osobnosti a odhalil temné stránky Stalinovy krutovlády. V Praze se tak sešla stavební komise, která se dohadovala o likvidaci monstra tyčícího se sedm let nad Vltavou. Neobešlo se to bez tragédie, když při prohlídce prostor pod pomníkem utrpěl jeden z členů komise a člen městského památkového úřadu zranění a na jeho následky vzápětí skonal.

Režisér Viktor Polesný dohlíží na záběry z vrcholku "fronty na maso" (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Řekněme si nyní něco málo o struktuře stavby a proč s jejím odstraněním byly takové problémy. Základem byla rámová, těžce armovaná železobetonová monolitická konstrukce, na ní byl "nalepen" masivní betonový plášť a do něj byly ukotveny žulové bloky. Komise, která na odstranění "fronty na maso" pracovala, nesměla pořizovat žádné fotografie ani záběry, dokumenty a plány byly posléze odevzdány a skartovány, takže se dochovalo jen pár potají odložených podkladů a amatérský osmimilimetrový film. 

I členové komise pod vedením Vladimíra Křížka bez ohledu na povahu samotného pomníku museli uznat, že po technické stránce šlo o vynikající dílo, které co do velikosti a konstrukční skladby nemělo konkurenci. Sochař Olbram Zoubek (ten se soutěži vyhnul díky vojenské službě) potvrdil, že největší šance se připisovaly sochaři Karlu Pokornému, národnímu umělci, ale jak už víme, vše se zvrtlo jiným směrem. Otakar Švec vytvořil davový návrh, který se zalíbil členům poroty Nejedlému a Kopeckému. Přitom sám Švec doufal, že splní povinnost vůči zadavateli, udělá si čárku za aktivitu a tím pro něj věc skončí.

Martin Kraus za chvíli bude rozjímat. Nejdřív za přítomnosti dronu, potom klasické kamery (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Pomník se měl odstřelit, ale byl vydán alibistický příkaz, že Stalinova hlava se musí opracovat kamenicky a odstranit po částech. Pak přišli na řadu pyrotechnici. Pomník si vyžádal 1863 rozbušek, 1570 kg plastické trhaviny a dalších 600 kg trhaviny s menší účinností. Byla zamítnuta původní koncepce komise odstřelit pomník "zevnitř", to jest navrtáním otvorů a založením trhaviny. Proto mělo dojít k takzvaným trhacím pracem, tedy postupným odstřelům, které měly proběhnout ve třech fázích. Nejdřív se tedy zlikvidovalo žulové obložení, které díky razanci výbušniny létalo až do míst, kde dnes stojí hotel Intercontinental. První exploze zazněla v říjnu, druhý odstřel likvidující jakoukoli podobu, museli střelmistři stihnout do 6. listopadu, aby zmrzačené torzo nad Vltavou nenarušilo oslavy výročí VŘSR.

Poslední fáze se provedla už vnitřní variantou, jak bylo požadováno původně, čímž onen masivní blok definitivně zmizel. Další úprava místa, kde pomník stál, se upravovalo další rok, žulové trosky byly odváženy tajně a pod přísnými tresty nikdo nesměl sdělit, kde skončily. Mnoho umělců vnímalo likvidaci pomníku svým způsobem jako zničení hodnot a dobře odvedené práce, takže bez politického kontextu odstřelu de facto litovali.

(zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Filmaři měli k dispozici část pomníku, na kterou vystoupá postava Pavla Soukupa, Švecova žáka, kterou hraje Martin Kraus. Projde se po horní plošině a zaujme místo pod Stalinovým uchem, kde usedne a rozhlíží se po panoramatu Prahy. Štáb tuto scénu točil dvěma způsoby, nejdřív pomoci dronu, který kopíroval celou Soukupovu/Krausovu procházku, pak přišla ke slovu filmařsky klasičtější verze, kamera upevněná na rameni jeřábu. Obě varianty mohou čtenáři posoudit v přiloženém videu.

Pátečního večera už filmařská kulisa začala ztrácet svůj tvar. Na rozdíl od skutečného pomníku se nestřílelo (zdroj: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz)

Související

Stalin po téměř 60. letech opět ožívá - ale jen na pár dní

OBRAZEM: Stalin znovu dominoval Letné. Ale jen krátce a pouze pro filmaře

Praha - Televizní film o osudech architekta Otakara Švece (1892-1955) a jeho osudovém díle, pomníku Stalina na Letné, absolvoval pátý natáčecí den, jediný, který se odehrával přímo na místě, kde kdysi ona lidově zvaná "fronta na maso" stála. Fragment pomníku, vytvořený z polystyrenu, pokrytého cementovou bází, byl postaven na lešení vysokém 6 metrů. Pro potřeby filmu zvaného Monstrum byla vytvořena pravá část pomníku (z čelního pohledu od Čechova mostu), pětimetrový kus sousoší vážil 2,3 tuny. Filmová kulisa, která bude dotvořena počítačově ve studiu, rostla na Letné od 12. května, ihned po natáčení obrazu 77, které zabralo v pátek 20. května dvě hodiny práce, byla rozebrána. EuroZprávy.cz budou o filmu a pomníku jako takovém informovat v samostatných článcích.

Více souvisejících

film Monstrum Stalinův pomník Viktor Polesný (režisér)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy