Filmové premiéry: Hledači vltavínů budou soupeřit s americkým hrdinou

Premiéry - Kina ve tradiční premiérový čtvrtek budou mít poměrně pestrou skladbu a jednoho favorita - až z Manhattanu na nás zaútočí silný příběh amerického hrdinného kapitána, který spasil 155 lidských životů.

Jde o snímek, který se vrací k události na řece Hudson, která vzrušila v lednu 2009 nejen Ameriku, ale doslova celý svět. Patnáct dní po Novém roce totiž kapitán letadla Cactus 1549 Chesley Sullenberger dokázal s Airbusem A320 nouzově přistát na řece Hudson a tento náročný akt zvýraznila skutečnost, že ani jeden z cestujících a členů posádky nepřišel o život. Známý herec několika hollywoodských trháků Clint Eastwood (Pověste ho výš, Dirty Harry, Nesmiřitelní) pojal "Sullyho" příběh zvláštním způsobem, podařil se mu pokus ho zpočátku zdánlivě "deheroizovat" a díky tomu dostal mnohokrát médii propraný příběh nový rozměr. V hlavní roli a vlastně celému snímku dominuje Tom Hanks, jehož volba filmu nesmírně prospěla. Tvůrci se spokojili s prostým názvem Sully, v české distribuci je rozšířem o podtitul Zázrak na řece Hudson. Recenzi snímku najdete na EuroZprávy.cz zde.

Už počtvrté míří k divákům animovaný snímek Lovecká sezóna (Open Season), tentokrát doplněná o termín Strašpytel (Scared Silly). Čeká nás opět Grizzly Boog, jehož domestikace v divoké přírodě úspěšně pokračuje, ale pořád v sobě má něco z domácích pudů. Navíc se vůbec nechová jako medvěd, ale vystrašený pudlík, každé pohnutí větvičky je pro něj zdrojem nebezpečí. Jeho přítel Elliot a jeho lesní druzi se proto rozhodnou zbavit Booga strachu originálně omletým způsobem - strašením. Bohužel tento snímek nese všechny negativa narůstajících sériích, vytrácí se z něj lehkost, nadsázka a stále víc vyčnívá z zpoza roztomilých očí a usměvavých grimas konstrukce a úporná snaha svézt se na prvním dílu. Dětičky a ti, kteří si nechali tři předchozí Lovecké sezóny ujít, možná přijmou daný (stále klesající) standard, ale kdo se pobavil u deset let starého původního filmu, bude nutně rozčarován.

Hudebník hovoří sám o sobě ve filmu, jehož název by se dal přeložit "Ještě jednou s pocitem" (zdroj: ČSFD.cz)

Po Ozzy Osbournovi a Alice Cooperovi přichází další ikona hudebního průmyslu Nick Cave, aby se svým The Bad Seeds uvedl zvláštní počin. Své nové album Skeleton Tree bude prezentoval v předvečer oficiálního vydání jednorázovou celosvětovou projekcí hudebního dokumentu. Nejde o klasickou procházku kariérou tohoto australského zpěváka; zabývá se přípravou daného LP, zazní také všech osm skladeb, Cave se pak v rozhovorech vyzpovídává ze svých bolestí a problémů. Film v režii Andrewa Dominika nese plný název Nick Cave: One More Time With Feeling.

Výrazně seriálový tvůrce Dan Wlodarczyk se po deseti letech vrátil na půdu celovečerního filmu a sáhl po zajímavém tématu z oblasti svého rodiště. Týká se hledačů vltavínů, činnosti, která je na pokraji zákona a přináší proto nejeden nečekaný zvrat nejen v existenci lidí, kteří ilegální těžbě propadli, také také se promítá do jejich vztahů. Hlavními hrdiny jsou geolog Pavel a problémový "Kača", kteří vedeni různými pohnutkami riskují pověst i život, aby se dopracovali ke svým tužbám. Sám tvůrce s určitou nadsázkou onačuje Zloděje zelených koní jako částečný český western. Vedle Pavla Lišky a Marka Adamczyka ve filmu hrají Jenovéfa Boková, Gabriela Míčová a v epizodní roli i Bolek Polívka.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Sully: Zázrak na řece Hudson Nick Cave

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy