Filmové premiéry: Vracejí se Beatles i Mel Gibson, diváci si mohou vyzkoušet svou toleranci

Recenze - Čtvrtek už tradičně vyhrazený filmovým premiérám tentokrát přinese slušnou porci hudby, ale i pokračování některých sérií, u nichž se to už dost možná ani nečekalo.

Pozvánku začneme jedním zvláštním sportovním dokumentem. V minulém roce došlo na české fotbalové scéně ke zvláštnímu úkazu. Na Děčínsku vstupuje do okresního přeboru tým s vypovídajícím názvem FC Roma (tak zní i titul filmu). Převážnou většinu jeho kádru tvoří romští hráči, což přináší poněkud bizarní situaci: soupeři proti mužstvu odmítají hrát a to se díky kontumacím dere nezadržitelně vpřed. Dokumentární snímek režisérů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara je pokusem o výpověď vnímání romské komunity na místě trochu jiném, než jsou sociální úřady nebo dokonce soudní síně. Nastavuje mnohým zrcadlo s pokouší se přispět do nekonečné debaty o vnímání romské otázky. 

Když už jsme u těch dokumentů, přesuňme se do hudebního světa, kde se úspěšný hollywoodský režisér Ron Howard (V srdci moře, Rivalové, Apollo 13) opět pokouší přinést nám něco z bohaté historie lidstva, i když tentokrát nezvolil hranou formu. Ve více než stominutové stopáži nám připomene koncertní období slavných The Beatles, představí nám exkluzivní rozhovory a divákům slibuje doposud neviděné záběry. Vzhledem k tomu, že zejména John Lennon a George Harrison byli stále většími odpůrci živého hraní bude určitě zajímavé vlastní hledisko jednotlivých členů skupiny. Pochopitelně se dočkáme svěděctví mnoha dalších filmových či hudebních hvězd. Snímek lze považovat jako připomenutí 50. výročí posledního oficiálního živého koncertu, ke kterému došlo 29. 8. 1966 v sanfranciském Candlestic Parku. Dá se předpokládat, že s ohledem na velké množství zveřejněných materiálů půjde především o film pro fanoušky Fab Four. Pro úplnost dodejme, že film ponese název podle jedné z písní liverpoolského kvarteta: The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years.

(zdroj: youtube.com)

Beatles se rozpadli v roce 1970 po osmi letech (pokud bereme jejich finální sestavu), hudební trojice, která prchá z různých důvodů do francouzské Provence to nejspíš zvládne mnohem dříve. Vliv blízké Riviéry, bezstarostné prázdniny, pohledné děvče a hledání inspirace vyjde nakonec do zcela jiného závěru, než si tato trojka představovala. Snímek Prázdniny v Provence vznikal skutečně nedaleko městečka St. Tropéz, které proslulo v minulosti "četnickou" komediální sérií a v hlavních rolích se představí Kryštof Hádek, Vojtěch Kotek a Jakub Prachař. V dalších rolích pak uvidíme Denisu Pfauseorovu, Janu Pehrovou-Krausovou, Igora Bareše či Chantal Poullain-Polívkovou.

Arthur Bishop se po pěti letech opět vrací do drsného světa (zdroj: Summit Entertainment)

Dva snímky nám přinesou pokračování dřívějších projektů, se kterými se možná až tak nepočítalo. Mechanik zabiják (The Mechanic, 1972) byl především výborným hereckým koncertem Charlese Bronsona, remake z roku 2011 v hlavní s Jasonem Stathamem už nbebylo diváky tak dobře přijato. To však nebrání tvůrcům opět povolat postavu Arthura Bishopa do akce, vystavěné na obvyklém syžetu - zabiják na odpočinku je skrze milovanou a unesenou osobu povolán do akce. V hlavní roli se opět objeví Jason Statham doprovázený Tommy Lee Jonesem a snímek pod zázvem Mechanik zabiják: Vzkříšení (Mechanic: Ressurection nebo též Mechanic 2) místo Simona Westa režíruje Dennis Gansel.Roky nezastavíš a to platí i v případě životní smolařky Bridget Jones. Po jejích příhodách v Deníku Bridget Jonesové (2001) a Bridget Jonesová - S rozumem v koncích (2004) čekala dlouhých 12 let, aby se opět vrátila před diváky, jak napovídá název Dítě Bridget Jonesové (Bridget Jones's Baby) s radostnou událostí. Jenže jak se zdá, pro hlavní hrdinku samotnou to prostě nemůže být tak, jako u většiny ostatních žen. Třeba jen proto, že vůbec netuší, kdo je otcem budoucího dítěte. Vedle tradiční Renée Zellweger si opět připomeneme jejího někdejšího nápadníka Colina Firtha, proti němuž stojí jako alternativní otec Patrick Dempsey. Jak už kritiky naznačují (v USA měl film premiéru před měsícem), vynikající je i Emma Thompson.

Vlk z Královských Vinohrad je posledním rozloučením s režisérem Janem Němcem (zdroj: Masterfilm)

S naší pozvánkou se rozloučíme vzpomínkou na režiséra Jana Němce, který bohužel 18. března 2016) zemřel ve věku nedožitých osmdesáti let. Jeho poslední film Vlk z Královských Vinohrad je připomínkou jeho vlastních osudů, od osudového festivalu v Cannes přes vpád vojsk spřátelených armád až po jeho emigraci do USA a návrat zpět do vlasti. Vzhledem k filmům, kde už o Němcovi byla řeč, ať jde o dokument Magický hlas rebelky nebo hraný Krycí jméno Holec by měl být tento snímek nejfundovanější. V hlavní roli se představí Jiří Mádl. 

A kde se nám ztratil onen Mel Gibson? Nikde, informace o snímku, jehož jsou EuroZprávy.cz mediálním partnerem, najdete zde.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry The Beatles Jan Němec (režisér)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy