RECENZE: Katastrofa Deepwater Horizon je ukázkou vynikajícího filmového řemesla

Recenze - Katastrofické filmy byly doménou 70. let, kdy začaly pozvolna, ale o to úspěšněji zaplavovat filmový trh. Určitě si vzpomenete na snímky jako Zemětřesení, Dobrodružství Poseidonu či Skleněné peklo.

Doba se posunula, zvětšily se technické možnosti a zdá se, že nastává doba filmů, které se zabývají skutečnými událostmi a může při nich být využita bohatá škála triků na vysoké úrovni. Jako jedna z oblastí se stále častěji nabízí propojení dramatického příběhu na pozadí skutečných událostí, které se daří vykreslit s menší či větší věrností. Stačí se podívat do minulosti a najdeme filmy jako Everest, Do posledního dechu (The Finest Hours) či Sully: Zázrak na řece Hudson. Recenze všech těchto titulů najdete na EuroZprávy.cz.

Plovoucí vrtná plošina Deepwater Horizon, dokončená po tříleté práci v únoru 2001 a patřící firmě Transocean, prováděla v Mexicém zálivu zkušební vrty s cílem najít nová ropná naleziště. Aby nevznikla mýlka, nejde o těžební plošinu, Deepwarter Horizon po nalezení patřičné lokality vrt zakonzervovala a připravila pro vlastní těžbu, poté pokračovala na jiné potenciální naleziště. Zařízení pro 130 zaměstnanců bylo uzpůsobeno pro práci ve velkých hloubkách a v září 2009 byl z jeho paluby proveden rekordní, desetikilometrový vrt. Osudným se pro plošinu stal 20. duben 2010, kdy se nacházela u pobřeží Louisiany. Došlo k explozi a následnému úniku ropy do moře, což způsobilo nejhorší katastrofu v dějinách USA, která překonala i jiný nechvalně známý případ tankeru Exxon Valdez. Zahynulo 11 pracovníků a trvalo tři měsíce, než se otevřený vrt podařilo zabezpečit. Událost provázela snaha o embargo vůči novinářům a zkreslující údaje o rozsahu škod.

(zdroj: Freeman Entertainment)

Mike Williams se vrací na Deepwater Horizon k další pravidelné směně. Při příletu však zjišťuje, že zástupci firmy, která měla provádět tlakový test, odlétají aniž by byli schopni poskytnout přesné vyjádření o úspěšnosti akce. Na "palubě" plovoucí plošiny se nacházejí i zástupci společnosti BP Robert Kaluza a Donald Vidrine jsou znepokojeni, protože oproti původním plánům došlo ke 43denní prodlevě. Proto naléhají na uzavření vrtu, i když tlaková zkouška vykazuje neobvyklé hodnoty. Odborní pracovníci se domnívají, že vrt prosakuje, což vyžaduje další testy, ale Kaluza s Vidrinem si vyžádají zkoušku vedlejšího potrubí (killing pipe), protože dle jejich názoru šlo o chybné údaje. Ta přináší zcela jiné hodnoty a je rozhodnuto přikročit k uzavření vrtu. Zakrátko dojde k průsaku bahna, poté dojde k výbuchu. Počáteční snaha o záchranu situace se s dalšími výbuchy mění ve snahu pouze přežít. Bortící se Deepwater Horizon se mění v hořící pochodeň, v jejíchž troskách se někteří zaměstnanci snaží najít své kolegy. Rozrůstající se požár jim však postupně ubírá nejen sil, ale i možností se spasit útěkem.

Boj o přežití má různé podoby (zdroj: Ascot Elite Entertainment Group)

Samotná tragédie byla široce komentována v médiích, záběry hořící plošiny, která se po dvou dnech převrátila a zmizela pod hladinou byly častým motivem na televizních obrazovkách, ale o příčinách havárie se dlouho jenom spekulovalo. Až po čase vyšlo najevo, že jednou z příčin byl tlak vedení firmy na uzavření vrtu kvůli dalšímu možnému zpoždění, do pozornosti mohla rovněž zasáhnout i taková maličkost, jakou bylo slavnostní předání ceny za sedmileté období bez jediné odstávky, střídání směn a špatné vyhodnocení situace. Režisér Berg se svým štábem si všech těchto maličkostí i důležitějších okolností všímá a v ději je neopomíná. Předkládá vlastně poctivý deník celé katastrofy od příletu trojice pracovníků na plošinu až po ukončení evakuačních prací. Na samotném divákovi pak nechá, aby si případ vyhodnotil, nepředkládá mu žádné varianty ani se mu nepokouší naznačit směr, kterým se má jeho názor ubírat, pouze s využitím několika dokumentárních záběrů přinese základní informace o tom, jaký dopad měla havárie na okolí a její následné právní řešení. Už se ale nezmiňuje, že po původním kategorickém omezení těžby v těžce zkoušené lokalitě po pouhém roce prezident Barrack Obama opět svolil k provádění větších těžebných projektů.

Hlavními postavami je trojice pracovníků ve složení bezpečnostní technik James Harrell, technický pracovník Mike Williams a operátorka řízení Andrea Fleytas. Ale ani jejich soukromí Berg příliš neodkrývá, spíš nám poskytuje jen malé intro, na kterém se později snaží vytvořit vedlejší dějové zápletky. Hlavním motivem totiž zůstává samotná destrukce plošiny, plynoucí od prvního výronu bahna až po devastaci jednotlivých částí. Jde o perfektně zvládnutou podívanou na špičkové úrovni a natolik přesvědčivou, že i v 2D provedení bude mít divák pocit, že se ocitá přímo uprostřed dění. Tvůrci si pochopitelně neodpustili několik zpestřujících scén, o jejichž věrohodnosti ale nemá smysl se nijak přít (tím mám na mysli dojemnou pasáž s dinosauřím zubem), protože nijak neovlivňují a neshazují hlavní proud dění. Zmínit bychom měli ještě Johna Malkoviche, který z těch záporných postav snad nikdy nevystoupí, i tady vytváří negativní emoce od první chvíle, kdy se objeví na plátně. Ovšem nutno podotknout, že tak činí s mistrovským zaujetím. A dovolte ještě jednu perličku - Graham McGinnis, který ztvárnil seržanta Pobřežní hlídky je v "civilu" doopravdy členem vrtulníkové hlídky, přesně Coast Guard Helicopter Rescue Swimmer posádky USCG Airstation v New Orleansu.

Pouze v náznacích jsou rozvinuty některé charaktery, jako v případě Andrey Fleytas (zdroj: Summit Entertainment)

Pokud se dá něco filmu vytknout, tak to je bezesporu příliš odborná terminologie. Jednotlivé postavy chrlí odborné pojmy a divák nutně po chvíli ztrácí orientaci, zvláště kdy je častován názvy jako EPD či BOP a další záplavou údajů, které s ohledem na spád děje není možné vysvětlit. Není to chyba filmu jako takového, možná by bylo přínosem před samotným příběhem odvysílat půlhodinový instruktážní film, aby bylo vůbec jasné k čemu došlo a hlavně proč k tomu došlo. V akcí nabité podívané na to totiž není příliš času. Něco lze vytušit intuitivně, další věci ale letí opravdu velice rychle a je obtížné jim porozumět. Pokud se teprve na film chystáte, doporučuji si shlédnout některý z dokumentů, aby vám bylo jasné, oč kráčí. Sluší se dodat, že pro potřeby filmu byla vytvořena jedna z největších filmových "kulis" v louisianském Chalmette, kde probíhala drtivá většina záběrů. Dle tvůrců šlo o největší filmovou stavebnici, jaká kdy byla sestavena.

Snad u každého filmu se vždy objeví jména, která mohla být "na place", ale z různých důvodů se tak nestalo. To je případ Williamsovy manželky Felicie, jejíž role byla původně nabídnuta Kirsten Stewart, ale ta odmítla kvůli práci na jiném filmu. V průběhu psaní scénáře projevili tvůrci zájem o Emmu Stone, ale ta se nechtěla ke spolupráci zavázat, protože ještě nebyla známa výsledná podoba. Díky tomu se dostalo na Kate Hudson, čímž došlo k zajímavé situaci: ve filmu účinkovala se svým nevlastním otcem Kurtem Russellem, který si ji osvojil ve věku 18 měsíců, když začal žít s její matkou Goldie Hawn. A je určitě zajímavé, že to byl jejich první společný film. 

Deepwater Horizon - ještě celá a především filmová (zdroj: Reprofoto YouTube)

Dalo se očekávat, že ztvárnění katastrofy přinese i negativní postoje, ale kupodivu se tak nestalo ze strany provinivších se subjektů. Nejvíc snímek odmítali řadoví naftaři z oblasti Mexického zálivu, neboť podle jejich vyjádření snímek podrývá úctu oněch jedenácti mužů, kteří při výbuchu Deepwater Horizon zemřeli. Skutečný Mike Williams, který se podílel jako odborný poradce na natáčení zastával opačný názor, podle něj šlo o ten nejlepší způsob, jak vylíčit okolnosti a události, kterými musela posádka plošiny projít, zároveň zdůraznil, že maximální snahou bylo je zachytit co nejvěrněji. 

Snímek bez českého podtitulu byl poprvé uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu s dvoutýdenním předstihem před celosvětovou premiérou. Po jeho skončení se dočkal dlouhotrvajících ovací diváků vestoje. Nebyl to jenom zasloužený aplaus pro tvůrce, ale bezesporu i pocta zahynuvším pracovníkům a ocenění odvahy těch, kterým se z pekla hořící plošiny podařilo uprchnout, stejně jako jejich zachráncům. 

Celkové hodnocení: 75 %

DEEPWATER HORIZON: MOŘE V PLAMENECH

Hrají: Mark Wahlberg (Mike Williams), Kurt Russell (James "Jimmy" Harrell), Dylan O'Brien (Caleb Holloway), Gina Rodriguez (Andrea Fleytas), David Maldonado (operator Kuchta), Brad Leland (Robert Kaluza), John Malkovich (Donald Vidrine), Ethan Suplee (Jason Anderson), Jason Pine (Stephen Ray Curtis), Jason Kirpatrick (Aaron Dale Burkeen), Kate Hudson (Felicia Williams), James DuMont (O'Bryan), Douglas M. Griffin (Landry), Joe Chrest (Sims).

Scénář: Matthew Michael Carnahan, Matthew SandKamera: Enrique ChediakHudba: Steve JablonskyRežie: Peter Berg

USA, 2016, 107 min., katastrofický thriller, do 15 let nevhodnýPremiéra: 29. září 2016

film Deepwater Horizon Mark Wahlberg recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy