Filmové premiéry: Střet rodinného s válečným dramatem za asistence ropné katastrofy

Premiéry - Tentokrát začínají filmové novinky už den předem na český státní svátek. Do kin přichází další zpracování atentátu na Reinharda Heydricha, tentokrát v mezinárodním podání.

Režisér Sean Ellis se zabýval myšlenkou na filmové zpracování události, která zaujímá v československé historii výrazné místo, dodnes přijímané s rozdílnými názory, už dlouhých patnáct let. Nakonec jeho snímek, nazvaný podle výsadku Anthropoid, klade důraz na dvě hlavní postavy, které stály za provedením atentátu na tehdejšího říšského zastupitele v Čechách. Provází jejich kroky od samotného seskoku na okupovaném území až po poslední výstřel v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze. V mezinárodním obsazení filmu, natáčeného převážně v pražských lokalitách, uvidíme Cilliana Murphyho a Jaime Dornana po boku Toby Jonese, Charlotte Le Bon a zástupu českých herců (za všechny jmenujme Annu Geislerovou). Snímek Anthropoid vstoupil do českých kin na svátek svatého Václava (recenzi najdete zde).

Psal se 20. duben 2010, kdy došlo v Mexickém zálivu k výbuchu na vrtné plošině Deepwater Horizon. Následný požár a únik ropy do pobřežních vod se stal nejhorší ekologickou katastrofou v historii USA. Režisér Peter Berg se ve svém filmu nazvaném podle zmíněného zařízení vrací k neštěstí, které krok po kroku popisuje s dokumentární důsledností. Do hlavních rolí katastrofického snímku obsadil Marka Wahlberga, Johna Malkoviche a Kurta Russella. Deepwater Horizon je především ukázkou filmové zručnosti tvůrců, co českých kin je uváděn s podtitulkem Moře v plamenech.

Tři generace (zdroj: fenixfilm.cz)

Šestnáctiletá Ramona je odhodlána podstoupit změnu pohlaví, což sice nelibě nese její matka Maggie a babička Dolly, zvaná Dodo, ale hlavní problém nastane ve chvíli, kdy je nutné získat k zahájení zákroku ještě souhlas otce dívky, která už se ztotožňuje s novou formou svého života a nechává se titulovat jako Ray. Problém je v tom, že Maggie o biologickém otci Ramony/Raye vlastně vůbec nic neví a netuší, jak se k dané situaci postaví. V rodině, ke které už neodmyslitelně patří Franny, přítelkyně Dodo, dochází k rozporům a snaze se vším "něco udělat", což vede k dalším zmatkům a novým okolnostem. Každá ze Tří generací má zkrátka svůj postoj a hodlá ho prosadit. Vedle vynikající Elle Fanning a Susan Sarandon spojila režisérka Gaby Dellal své síly s Naomi Watts, která se vedle role Maggie podílela i na produkci. Na rozdíl od české distribuce zní originální název filmu About Ray. EuroZprávy.cz přinesly recenzi snímku zde.

Dokumentarista Jakub Wagner se už v minulosti věnoval snímkům o významných osobnostech a jeho filmy o Janu Kaplickém a žokeji Josefu Váňovi sklidily nemalý úspěch. Nyní se vydal na mnohem delší pouť týkající se odtajněného spisu č- 44503, týkajícího se existence českého špióna Karla Köchera, kterému se podle údají amerických úřadů jako jedinému podařilo infiltrovat do řad CIA. Wagner soustředil velké množství filmových dokumentů a podařilo se mu navázat spolupráci se samotných Köcherem, získal i vyjádření některých zainteresovaných osob. Z více než 30 hodin natočeného materiálu vypreparoval zhruba hodinový výběr doplněný archiváliemi. Není bez zajímavosti, že ačkoliv Köcher na snímku spolupracoval, nakonec se k výsledné podobě vyjádřil krajně negativně. Do kin vstupuje tento dokument pod názvem Rino - příběh špiona.

Karel Köcher, známý jako Pedro, Tulian či Rino (zdroj: A-Company.cz)

Známý opus Karla Čapka Bílá nemoc je jedním z významných antimilitaristických děl na pomezí sci-fi. V roce 1937 jej natočil známý a úspěšný herec Hugo Haas, který vedle scénáře vytvořil i hlavní roli lékaře Galéna, který se pokouší zachránit svět před epidemií Čengovy nemoci poněkud naivním způsobem - léčbu podmiňuje zastavením válečných aktivit mocností. Jeho oponentem je mocný diktátor ztělesněný Martinem Štěpánkem, který se Galénovým myšlenkám vysmívá do té doby, než zjistí, že je sám touto "bílou nemocí" zasažen. Film natočený v roce 1937, v němž vedle zmíněné dvojice ještě uvidíme Ladislava Boháče, Václava Vydru st., Rudolfa Deyla st., Vladimíra Šmerala či Františka Smolíka bude v obnovené premiéře opět uveden do kin.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Anthropoid Karel Köcher (československý špion)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy