Menzel získal na indickém festivalu cenu za celoživotní dílo

Dillí - Porota festivalu v jihoindickém státě Kérala ocenila českého režiséra Jiřího Menzela (78), obdržel cenu za celoživotní přínos kinematografii. Na přehlídce se promítá jeho film Ostře sledované vlaky.

Oscarový filmař, oceňovaný zvláště za díla ze 60. až 80. let, cenu převzal osobně. "Je nejznámějším režisérem československé nové vlny a získal celosvětové uznání za své sladkobolné filozofující komedie," uvedla festivalová porota.

Mezi Menzelova vysoce hodnocená díla patří například film Skřivánci na niti, který v roce 1990 obdržel hlavní cenu Zlatý medvěd na festivalu v Berlíně.

Přehlídka filmů v Kérale začala v pátek. Promítat se na ní bude řada českých filmů, mimo jiné Já, Olga Hepnarová Tomáše Weinreba a Petra Kazdy nebo Učitelka Jana Hřebejka.

Související

Češi se loučili s Jiřím Menzelem

Do Rudolfina přišly vzdát hold Menzelovi stovky lidí

Asi tři stovky lidí se do odpoledne přišly do pražského Rudolfina rozloučit s režisérem Jiřím Menzelem, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Květinu a vzpomínku mu dnes přišli věnovat také jeho umělečtí kolegové či žáci, které pedagogicky vedl.

Více souvisejících

Jiří Menzel filmové festivaly Indie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy