Blade Runner 2049: Sní Harrison Ford stále o elektronických ovečkách?

Hollywood: Před osmi lety znovu popadl klobouk a bič, loni se na stará kolena proletěl napříč předalekou galaxií. V roce 2017 se Harrison Ford vrátí také ke své třetí ikonické roli. Jeho Rick Deckard v dvaaosmdesátém postřílel pár androidů a zmizel v západu slunce (který ale přes všechny ty reklamní neony a hustý smog nevidět). Teď se v nejnovějším traileru na film Blade Runner 2049 vrací.

Výrazem kult se velmi často plýtvá. Pokud ho ale použijeme ve spojení s ponurým mistrovským dílem Ridleyho Scotta (Gladiátor), nemůžeme se zmýlit. Vždyť jak jinak popsat velkého Blade Runnera – filozofickou sci-fi, ve které jsou androidi postaveni mimo zákon a likvidováni speciálními jednotkami Blade Runnerů? Film, jehož vizuální stránka fascinuje dodnes? Snímek, který zkoumá hranici mezi člověkem a strojem a zároveň nabízí nervy drásající akci? Vangelisovou hudbou doprovázenou legendu, jíž mnoho kritiků hodnotí jako jeden z nejlepších filmů vůbec? Jinak to opravdu nejde.

S myšlenkou navázat na ve své podstatě uzavřený příběh Ricka Deckarda přišel krátce po uvedení Promethea (2012) sám Scott. Po několika letech plánování a dohadů se britský všeuměl nakonec rozhodl zrežírovat pokračování Vetřelce a k nové kapitole z antiutopické budoucnosti pouze napsat scénář. Právo projekt vést si poté vydobyl Kanaďan Denis Villeneuve (Nepřítel). Že je volbou správnou, dokázal letos v listopadu s chytrou sci-fi Příchozí. K projektu byli kromě Forda přizváni Ryan Gosling (momentálně září v muzikálu La La Land), Robin Wright (seriál Domek z karet) Dave Bautista (Strážci Galaxie) či Jared Leto (Obchodník se smrtí), od něhož můžeme pravděpodobně očekávat hlavní replikantskou roli. Snad tento výborný herec ukáže, že jeho letošní pojetí komiksového superpadoucha Jokera byl pouze ojedinělý přešlap.

Psali jsme:
RECENZE: První kontakt s mimozemšťany. Nejlepší letošní sci-fi Příchozí (Arrival, 2016) je neopakovatelným filmovým zážitkem
 

O filmu prakticky nic nevíme, tvůrci vše drží ne pod obyčejnou pokličkou, nýbrž přímo jako v papiňáku. Proto se nemůžeme divit, že pondělní teaser trailer neodhalil téměř nic. V jedné a půl minutě se dozvíme, že Deckard žije a že ho kdesi v jeho zapadlém úkrytu na konci světa vyhledá postava Ryana Goslinga (hlavní hrdina nového filmu). Co víme dále? Replikanti stále zlobí, čínská kultura je nadále v rozmachu a znečištění ovzduší nezmizelo, spíš ještě zhoustlo. Tradiční přísady tedy v receptu zůstaly.

Předlohou původního filmu je kniha geniálního amerického scifisty Phillipa K. Dicka s názvem Sní androidi o elektronických ovečkách? Ta se od své adaptace v několika ohledech značně odlišuje, rozhodně není tak akční. Obě díla jsou ale svá a obě se řadí do zlatého fondu světového umění.

Blade Runner: 2049 bude mít premiéru v říjnu příštího roku.

Související

Více souvisejících

film Blade Runner 2049 Harrison Ford Denis Villeneuve

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy