RECENZE: Zázračný nos malý zázrak opravdu přinesl. Třetí vánoční pohádka nenadchla, ale překvapila

RECENZE - Do třetice všeho dobrého, říká se. V případě vánočních pohádek České televize toto rčení platí dvojnásob. Zázračný nos, který odvysílala Česká televize na druhý svátek vánoční, totiž hravě překonává oba předchozí premiérové filmy. Chtělo by se sice říct, že ani zde se žádný zázrak nekonal, realita je ale trochu jiná.

Zázračný nos sám sebe tituluje jako romantický pohádkový příběh, který diváky zavede do světa voňavkářského řemesla. Ústřední postavou je princezna Diana, která se má provdat za vévodu Filipa, se kterým od dětství zasnoubená. Její otec je sice přesvědčen, že právě Filip je pro Dianu tou pravou volbou, princezna však jeho názor nesdílí.

Diana i přes Filipopovo nadbíhání pochybuje, že je láska vévody k ní upřímná, a rozhodne se proto využít nabídky kouzelníka, který Dianě elixírem přivodí dlouhý nos. Následně v přestrojení uteče ze zámku, aby mohla získat zpět svou pravou podobu. Během své cesty ale pozná skutečnou lásku.

Zázračný nos trpí řadou nedostatků, které sice nejsou tak markantní, jako v případě předchozích dvou premiérových vánočních pohádek, na druhou stranu jsou doslova do očí bijící. A tím zřejmě nejvážnějším z nich je určitá forma jednotvárnosti. Pohádka se totiž obejde prakticky bez jakékoliv akce a dalo by se říci, že je svým způsobem nudná. 

Psali jsme:
RECENZE: Pravý rytíř se snaží o originalitu, na Vánoce se ale nehodí RECENZE: Slíbená princezna přináší atraktivní podívanou pro milovníky negativismu, ne pro děti
 

O hluchá místa zkrátka není nouze a ačkoliv je snímek natočen vcelku obstojně, místy unilý příběh a suché dialogy jeho kvalitu srážejí dolů. Dialogy jako takové jsou ostatně samostatnou kapitolou. Film totiž vznikal za česko-slovenské koprodukce a slovenské herce vystřídal dabing, který byl jednoduše nepovedený. 

Češi přitom nejsou v dabignu žádní amatéři, naopak. Na řadě filmů a seriálů dokázali, že v tomto odvětví dokáží překonávat nemožné a Simpsonovi jsou toho důkazem. O to více je zarážející fakt, že Zázračný nos působí díky špatnému namluvení charakterů uměle a nepřirozeně. Jestli se dabéři nesnažili nebo to nedokázali lépe je otázkou, dojem z pohádky to ale sráží o pěkných pár procent dolů.

Nepovedený dabing se bohužel promítá do dialogů, které by samy o sobě nemusely být až tak zlé, místy jsou ale opravdu neposlouchatelné, respektive nedívatelné. Na druhou stranu dialogy jsou prakticky co jediné, co film nabízí. Jak už bylo řečeno výše, téměř žádná akce se zde nekoná.

Co naopak zaujme v pozitivním slova smyslu je komplexnost charakterů. Není to sice to pravé pro dětského diváka, odrostlejší milovník pohádek však má možnost pátrat ve vzorcích chování spousty postav a probíjet se místy matoucími, i když smysluplnými scénami.

Co filmu nelze vytknout jsou kulisy a kamera. Dynamické záběry věrných dobových reálií jsou potěchou pro oko a člověk se místy kochá pouze tím, jak kamera zabírá jednotlivé scenérie. Vyloženě špatné není ani herecké obsazení, které v české verzi bohužel sráží, jak už bylo řečeno výše, dabing.

I přes to všechno je Zázračný nos o třídu lepší pohádkou než Pravý rytíř a Slíbená princezna, které se zkrátka nepovedly. Zázračný nos přinesl alespoň na poslední vánoční svátek hloubku a komplexnost, bohužel nechal daleko za sebou energii, vtip, a hlavně příjemný dojem, který by mohl být lepší ve slovenské verzi.

Celkové hodnocení: 50 %

ZÁZRAČNÝ NOS

PohádkaSlovensko / Česko, 2016, 103 min

Režie: Stanislav PárnickýScénář: Zuzana KolmosováKamera: Ivan FintaHrají: Kristína Kanátová, Vladislav Plevčík, Anna Javorková, Ivan Romančík st., Ján Dobrík, Daniel Fischer, Pavel Višňovský, Michal Ďuriš, Mária Breinerová-Mačáková, Jana Valocká, Christian Paulíny, Adrian Jastraban, Iva Janžurová, Petra Šimberová, Miroslav Noga, Juraj Ďurdiak, Tibor Vokoun, Oldřich Navrátil, Martin Donutil, Michal Kubov

film Zázračný nos recenze pohádka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy