Zdeněk Troška o nových pohádkách: Nevzdělanost, promarněná šance, chyba. Česká televize letošní Vánoce nezvládla

Praha - Česká televize se rozhodla potěšit mladší i dospělé diváky a během letošních vánočních svátků představila tři nové pohádky. Prakticky všechny ale dopadly poměrně tragicky, o čemž svědčí jak žalostně nízká hodnocení v recenzích, tak vesměs negativní reakce diváků. Stejný názor zastává i král českých pohádek Zdeněk Troška, který pro server EuroZprávy.cz jednotlivé premiérové pohádky ohodnotil.

Pravý rytíř, Slíbená princezna a Zázračný nos. Tak zní názvy tří nových pohádek, které se svým divákům rozhodla letos nadělit pod stromeček Česká televize. Kdyby se tak ale nestalo, nebyla by to vůbec žádná škoda. Většina z nich totiž obdržela podprůměrná hodnocení a řadě diváků se nelíbily.

Podle krále českého pohádkového žánru Zdeňka Trošky jde o promarněnou šanci, především u prvních dvou jmenovaných pohádek. Nepopírá, že je mu líto, že se nepovedly. "Nevím, kde přesně hledat chybu, jestli je to v nedostatku času k natáčení, nedostatečné přípravě, v ledabylému přístupu k látce jako takové," sdělil serveru EuroZprávy.cz.

Zásadní chybu vidí v tom, když se k danému úkolu přistupuje jako k melouchu. "Jako k něčemu, co se zmákne levou zadní, nebo proto, že zrovna nemám žádnou jinou práci, tak vezmu i takovou, která by mě jinak ani nenapadla. Prostě v akci KKD – každá koruna dobrá, jak si říkají někteří seriáloví herci mezi sebou. Složenky musíme platit všichni," dodal.

Pohádka je těžká, má svá pravidla

Podle Trošky je pohádka jako taková velice těžký žánr a kdokoliv se prohřeší proti jejím zákonům, pohoří. "Musí být jednoduchá, přehledná, mít jasně dané charaktery, líbezná, poetická, humorná a hlavně česká. Někteří tvůrci se s tím ovšem nechtějí smířit a proto vymýšlejí někdy až neuvěřitelné akce, říkají tomu moderní posuny, aby jednoduchý příběh „ozvláštnili" nějakým filozofickým moudrem, psychologickou sondou, komplikovaným vyprávěním, montují do typicky českých pohádek naší kultuře cizí prvky, navíc špatně obšlehnuté angloamerických snímků," upozornil.

Tvůrci si prý zkrátka myslí, že klipově, tedy střihově rychle vyprávěný příběh musí zaujmout svou „akčností", nebo aspoň tak vzbudit zdání napětí. "Jenže toho už je v našich televizích tolik, že si divák touží oddychnout, pokochat se hezkými obrázky české přírody, prohlédnout si kostýmy, masky, zaposlouchat se do pohádkové hudby, která příběh povznese. Hrdinům na plátně musí fandit, musí je mít rád, proto je velice důležitý výběr herců. V pohádce musí být princezna krásná, líbezná, princ sympatický a pohledný, prostě všechno musí být pohádkově dokonalé, líbivé, od toho je to přece pohádka. A ta česká na tom staví především," vysvětlil serveru EuroZprávy.cz Troška.

Psali jsme:
Na Štědrý den si nejvíc diváků vybralo pohádku Pravý rytíř ČT vyhrála i na Boží hod: Nejvíc diváků měla pohádka Slíbená princezna
 

Podle svých slov čím dál víc žasne nad možnou nevzdělaností či liknavostí mnohých pracovníků, kteří nerozeznají ani jednotlivé styly v architektuře, v dobových kostýmech či rekvizitách, a proto je to mnohdy přímo nezařaditelné. Tedy, jak se říká, každý pes jiná ves, což je špatně.

"Renesanční hrad, gotické kostýmy a barokní či rokokové rekvizity, všechno jedno. Je to přece pohádka, takže o co jde. Jenže tyto nešvary se projevují i v našich dobových seriálech, kdy mnohé věci jsou naprosto nepřípustné. Zřejmě je líto peněz na odborné poradce, pak to tak vypadá," varuje režisér.

České Vánoce zachránila slovenská pohádka

První z promítaných pohádek byl Pravý rytíř, který si od nás odnesl hodnocení 20 procent. Pohádka se potýkala s nevyvážeností, nepovedenými pokusy o humor a zaujatostí vůči postavení žen ve společnosti. 

Psali jsme: RECENZE: Pravý rytíř se snaží o originalitu, na Vánoce se ale nehodí
 

"Pohádka Pravý rytíř není česká, první chyba pro vánoční, dokonce štědrovečerní počin. Kdyby se promítla jindy, prosím, ale v tento čas to bylo špatně nastavené. Nechci kritizovat práci kolegů, ale co mi vadilo, byla právě ona absence sounáležitosti jednotlivých výtvarných složek," hodnotí pro EuroZprávy.cz známý režisér.

Druhou pohádkou byla Slíbená princezna, která vycházela z konceptu Zlatovlásky, příběh si ale upravila po svém. Ve snímku ale převažoval negativismus, křik, nesympatie s postavami a nepovedené dialogy i kostýmy. Server EuroZprávy.cz ji v hodnocení udělil 35 procent.

Psali jsme:
RECENZE: Slíbená princezna přináší atraktivní podívanou pro milovníky negativismu, ne pro děti
 

"Druhá pohádka je přesným příkladem oné nespokojenosti s jednoduchým příběhem. Na půdorys Erbenovy Zlatovlásky si tvůrci dovolili navršit neuvěřitelné věci, které bohužel nejdou přijmout ani při zamhouření obou očí, a v pohádce už vůbec ne! Snad tak činili ve snaze ozvláštnit chudý příběh, ale i to jde přece udělat jinak, pohádkově stylově. Musím vědět, jak chci příběh vyprávět, jestli jako klasiku, nebo parodii, nebo cirkus. Takhle odvyprávěnou taškařici by mnozí přijali spíš jako silvestrovskou popůlnoční recesi," hodnotí Troška.

Zázračný nos byla nejlepší letošní premiérová pohádka a obdržela v hodnocení 50 procent. Srážel ji zejména velmi špatný dabing, nulová akce a nudné dialogy.

Psali jsme:
RECENZE: Zázračný nos malý zázrak opravdu přinesl. Třetí vánoční pohádka nenadchla, ale překvapila
 

"Nejlepší vánoční českou pohádkou byla pohádka slovenská. Byla nejvíc pohádkovou, takovou, jakou chce převážná většina diváků v tomto čase vidět. Pravda, podle mého trochu chyběla dramaturgie, vyprávění mělo dostat větší spád a vzruch, ale líbila se mi nejvíc. I když ten vévodův tablet, na kterém ukazuje princezně návrh proměny zahrady..." hodnotí pro EuroZprávy.cz Troška.

Letošní Vánoce se České televizi příliš nepovedly a nezbývá, než jen doufat, že ty příští budou minimálně o třídu lepší. "Pohádka má své dané zákony a ty nelze svévolně ničit ani v jednadvacátém století," dodává pro EuroZprávy.cz závěrem Troška.

Související

Jan Skopeček

Lidé se loučili s hercem Janem Skopečkem (†94). Měl zvláštní druh humoru, vzpomíná Troška

Ve strašnickém krematoriu v Praze se dnes uskutečnilo poslední rozloučení s hercem a dramatikem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let. Komorního pietního aktu v ne zcela zaplněné obřadní síni se zúčastnili nejbližší příbuzní včetně dcery Marie, žijící ve Francii, herečtí kolegové nebo příznivci fotbalové Slavie, které byl Skopeček celoživotním fanouškem.
Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.

Více souvisejících

Zdeněk Troška Pohádky film Pravý rytíř

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy