Sherlock se na Nový rok vrací se čtvrtou řadou, do ČR se dostane jen s minimálním zpožděním

Londýn/Praha - V červnu tomu bude 7 let, co se tvůrce posledních sérií Pána času (Doctor Who) rozhodl přenést nejznámějšího literárního a filmového detektiva do modernhom prostředí. Se svým konceptem Sherlocka Holmese Steven Moffat hned napoprvé zabodoval, zpočátku na Ostrovech, velmi brzy ale také ve zbytku světa. Seriál vyšvihl své hlavní dva protagonisty – Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana – mezi hereckou elitu a nebýt Sherlocka, s nejvyšší pravděpodobností bychom se nikdy nedočkali jejich Doctora Strange, Khana, Bilba, Šmaka a mnohých jiných. Po dlouhé tříleté pauze, přerušené pouze bonusovým viktoriánským speciálem, se „vysoce funkční sociopat“ a jeho jediný přítel, který umí zlomit každou kost ve vašem těle a přitom ji i pojmenovat, vrací s dalšími třemi celovečerními epizodami.

Sherlock udělal z představitelů Holmese a Watsona žádané hvězdy částečně ke své škodě. Vždyť také kvůli jejich nabitým rozvrhům se po sedmi letech dočkáme teprve čtvrté řady. Tuto skutečnost mnozí fanoušci nenesou zrovna dobře, přestože se rádi (a částečně i právem) utěšují tím, že čím víc času na další tři díly scénáristé mají, tím lepší výsledný produkt bude. Vždyť kolik zpočátku slibně se vyvíjejících sérií selhalo jen kvůli spěchu? Nespočet.

A teď, když se všechny Cumberbitches (jak si zapálené obdivovatelky Benedicta Cumberbitche) a Sherlokians konečně dočkají, vyvstává ve všem tom nadšení jedna velmi výrazná otázka – bude čtvrtá řada tou poslední? Vždyť v povídce Poslední případ, podle níž se jmenuje finále série, hlavní hrdina (byť jen dočasně) umírá. Pravda, jednu smrt si geniální detektiv-konzultant již prožil v Reichenbašském pádu, těžko ale hádat, jak by se běžný divák stavěl k Holmesovu nekonečnému umírání a oživování, které by v takovém případě nastalo? Taková klišé se většinou velmi rychle okoukají.

Šest Železných dam bude mít premiéru 1. ledna na BBC, ve vysílání ČT se pak objeví 2. 1. ve 21:35.

Skomírající detektiv bude mít premiéru 8. ledna na BBC, ve vysílání ČT se pak objeví ještě téhož dne ve 22:05.

Poslední případ má premiéru 15. ledna na BBC, ve vysílání ČT se pak objeví ještě téhož dne ve 22:05.

Související

Seriál Sherlock

RECENZE: Nová řada Sherlocka přinese smrt, kterou všichni uvítají a zbrusu nového Watsona

Recenze – Milovníci kontroverzního detektiva Sherlocka Holmese se po třech letech konečně dočkali. Televizní stanice BBC přinesla do nového roku další tři díly fascinujících kriminálních případů, které svým jedinečným důvtipem a inteligencí dokáže vyřešit právě pouze Sherlock. Kromě Benedicta Cumberbatche a do krásy zestárlého Martina Freemana se vrací všechny známé tváře. Zamhouříme-li oko nad nepovedeným filmem Přízračná nevěsta, čekat tři roky na nové díly se rozhodně vyplatilo.

Více souvisejících

seriál Sherlock Česká televize Benedict Cumberbatch (herec)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy