RECENZE: Seriál Trpaslík se nebere vážně, je třeba k němu přistoupit s rezervou

Recenze - Hliněný kouzelný trpaslík, který plní přání, je ideálním námětem pro pohádku. I nový komediální seriál České televize se snaží ukázat, že je třeba dát si pozor na to, co si kdo přeje, protože by se jeho přání mohlo čirou náhodou splnit, v některých ohledech na to jde ale špatně a zdaleka ne humorně.

Jarda a Katka Staňkovi jsou, obrazně řečeno, typická česká rodina. Hlava rodiny miluje pivo, hokej, rád se sem tam podívá na nějakou tu spoře oděnou slečnu, ale sex s manželkou mu nic neříká. Ona je zanedbávaná, nešťastná a chybí jí cit a smysl pro pochopení. Nežnost se v téhle rodině nepěstuje a nedočkají se ji ani jejich děti Luděk a Janička.

Zatímco dcera má ambice stát se po strýci a dědovi úspěšnou právničkou, Luděk je typický puberťák, opovrhující vším a všemi kolem. Když však při školních pracech na zahradě vykope záhadného hliněného trpaslíka, zcela nepochopitelně se mu svěří s svými obtížemi a ten jej za to odmění jedním přáním. To využije Luděk po svém a stane se afroameričanem.

Ani přes charakteristické znaménko na obličeji mu ale nikdo nevěří, že Luděk je opravdu Ludkěm. Aby ne, bílá barva pleti je pryč a na scénu nastupuje policie, která vezme po údajném pokusu o přepadení případ do svých rukou. Tak se rozjíždí rádobykomedie plná nesmyslných scén a pokusu o humor, o který se snaží zejména Jarda v podání Michala Suchánka.

Seriál Trpaslík se nebere vážně a tak je potřeba k němu přistupovat. Výslech probíhá za dobrovodu učitelky, návštěva ve škole a porovnání se skutečným Luďkem pro změnu za doprovodu údajné přepadené, a to i v době, kdy není nic jednoduššího, než do školy zavolat. Zadržení se pro změnu obejde bez přítomnosti zákonných zástupců a z cely Luďka dostane až strýc ztvárněný Martinem Hofmannem.

Seriál se pokouší o komediální ztvárnění a místy se mu to i daří, bohužel ani zdánlivě zajímavá zápletka nepřináší nic nového. Parodie na Kopečkovic rodinu z Tele Tele, obehrané stereotypy tradiční české domácnosti, a řada populárních, byť stále dokola se opakujících herců nemá čím zaujmout a nedokáže seriál vyzdvihnout nad ostatní české počiny.

Kdyby tvůrci zašli ještě dál, možná by se ze seriálu, který se pohybuje na pomezí trapnosti a rodinné komedie, dalo dostat více, takhle se jedná o čtyřicet minut podívané, na kterou se člověk sice dodívá do konce, ale nic si z ní neodnese. Co lze naopak pochválit je skvělé mezigenerační propojení, kde se na jednu stranu setkáváme s dětmi žijícími ve svém světě mladých, s rodiči, kteří mají už z podstaty jiné starosti, a s dědečkem, který pro změnu svět kolem moc nevnímá.

Pilotní díl seriálu Trpaslík nepřinesl do žánru českých komediálních seriálů nic navíc a humorem příliš neoplývá, byť se o to velmi hrdě snaží. Pokud jej divák nebude brát vážně, možná se u něj i pousměje a pak si půjde opět po svých, pokud ale očekává prim na české televizní scéně, bude nadmíru zklamán. Ukázka stereotypů a snaha o mezigenerační střety a nepochopení ze strany okolí zkrátka na dobrý seriál nestačí.

Celkové hodnocení: 40 %

TRPASLÍK

KomedieČesko, 2016 - 2017, 3 h 57 min (Minutáž: 6x40 min)

Režie: Jan PrušinovskýScénář: Petr Kolečko, Jan PrušinovskýKamera: Petr KoblovskýHudba: Ondřej AnděraHrají: Michal Suchánek, Marika Procházková, Jakub Šorm, Tereza Taliánová, Martin Hofmann, Milena Minichová, Jana Šulcová, Petr Nárožný, Martin E. Kyšperský, Josef Abrhám, Martin Myšička, Nami Havelková, Petr Mähring, Jiří Bábek, Elizaveta Maximová, Marie Bláhovcová, Ivana Lokajová, Johana Čapková, Natálie Drabiščáková, Vilma Frantová, Tomáš Holeček, Martin Holoubek, Michal Isteník, Anežka Kubátová, Jana Matiášková, Eva Nosálková-Leinweberová...

Související

Více souvisejících

seriál Trpaslík recenze televize

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy