Držitelka Oskara Markéta Irglová natočila hudbu pro nový český film Miluji tě modře

Praha - Skladatelka a zpěvačka s českými kořeny Markéta Irglová​ natočila hudbu k novému českému filmu Miluji tě modře.

Skladatelka a zpěvačka s českými kořeny Markéta Irglová, která byla v roce 2008 oceněna prestižním Oskarem za film Once, byla v loňském roce oslovena filmovým režisérem Miloslavem Šmídmajerem k napsání další filmové hudby. Její tvorba tak již za pár dní zazní v novém českém filmu, něžné romantické komedie Miluji tě modře.

"Jsem rád, že Markéta na moji nabídku kývla, a že bude její krásná hudba součástí dalšího filmu, navíc českého ", dodává producent a režisér Miloslav Šmídmajer, jehož spolupráce s držiteli prestižních světových cen není nová. Za svoji kariéru spolupracoval mj. s Milošem Formanem, který si zahrál epizodní roli v jeho pohádce Peklo s princeznou (2009). S hudebníky skotské rockové kapely Nazareth dokonce natočil celovečerní dokument s podtitulem Nekonečný rockový mejdan (2013). Se světoznámým operním zpěvákem Lucianem Pavarottim spolupracoval v roce 2006 na dokumentu Pavarotti v Praze. S českými umělci úzce spolupracoval např. s Miroslavem Ondříčkem, se kterým napsal autobiografii Tudy jenom procházíme (2011) a natočil dokument Povolání: kameraman (1995). S Lucií Bílou natočil dokument Život je zebra (1999) a s Magdalenou Koženou dokument Cesta za Orfeem (1999).

Doplňme, že v tomto filmu zazní vedle hudby Markéty Irglové také úspěšná skladba mladého zpěváka a skladatele Michaela Foreta - No Right/No Wrong. "Tuto píseň jsem vybral proto, že přesně zapadla do jedné party - scény a skvěle ji oživila. Nnavíc je to jedna z nejlepších českých písní, kterou jsem v loňském roce slyšel", uzavírá Šmídmajer.

Nová česká romantická komedie Miluji tě modře absolvuje svou premiéru v kinech 26.1.2017.Zpravodajský server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem filmu.

Související

Více souvisejících

film Miluji tě modře Markéta Irglová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy