VÝROČÍ: Herec Jean Gabin by oslavil v neděli 105 let

Paříž - Francouzský herec Jean Gabin by v neděli 17. května oslavil 105. narozeniny. Mezi jeho nejznámější snímky patří například Sicilský klan, Tetovaný nebo Bídníci.

Jean Gabin, vlastním jménem Jean-Alexis Moncorgé, přišel na svět 17. května 1904 v Paříži. Narodil se v rodině kabaretních bavičů jako nejmladší ze sedmi dětí, a tak i on začal svou uměleckou dráhu v pařížském kabaretu Folies Berg?re. Původně se ale Gabin, který své umělecké jméno zdědil po otci, herecké profesi věnovat nechtěl a živil se manuální prací. Právě otec jeho odpor k divadlu prolomil a Gabin začal vystupovat v menších scénkách.

Na svých představeních se Gabin seznámil s Gaby Bassetovou, kterou si později vzal. Po návratu z vojny dál vystupoval v kabaretech a dostal angažmá i ve slavném Moulin Rouge. Od roku 1928 hrál vedlejší role v němých filmech, ale proslavil ho až snímek Maria Chapdelaine režiséra Juliena Duviviera. Po rozvodu s Bassetovou si Jean Gabin vzal tanečnici Dorianu. I jejich manželství ale skončilo rozvodem. V letech 1939 až 1940 sloužil ve francouzském námořnictvu. Gabin byl vyznamenán válečným křížem za statečnost a během invaze se seznámil s herečkou Marlene Dietrichovou, se kterou po válce nějaký čas žil.

Po skončení války se Gabin chtěl vrátit na filmová plátna, ale nedařilo se mu natočit divácky úspěšný film. Smůlu prolomil až oscarový snímek Za mřížemi aneb Tři dny lásky. Následovaly například filmy Nesahejte na prachy, Francouzský kankán, Komisař Maigret klade past nebo Opice v zimě.

Gabinovou třetí ženou se stala modelka Dominique. Herec byl otcem tří dětí - dcer Valerie a Florence a syna Mathiase.

Jean Gabin zemřel na srdeční infarkt 15. listopadu 1976 ve své rezidenci na pařížském předměstí. Jeho popel byl na jeho přání rozptýlen do vod Atlantiku.

Jean Gabin herci

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy