Hlavní cenu Trilobit má seriál Pustina, oceněn byl Jaromír Šofr

Beroun - Pustina, Eva Nová, V paprscích slunce, Odvaha, reportáž Účastníci zájezdu, ZOO, Lichožrouti a FC Roma – tvůrci těchto hraných a dokumentárních snímků stanuli v záři reflektorů při slavnostním udílení audiovizuálních cen Trilobit 2017 v sobotu 14. ledna v Berouně.

Pocty za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti domácí tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu, se v podobě Ceny Vladislava Vančury dostalo kameramanovi a pedagogovi Jaromíru Šofrovi. Často spolupracoval například s Jiřím Menzelem a proslavil ho hned první film, který spolu natočili, oscarové Ostře sledované vlaky z roku 1966.

V případě seriálu Pustina porota ocenila výjimečnou, svébytnou poetiku a naléhavou společenskou a mravní výpověď o našem světě. "Promyšlený scénář, nekonvenční režie, emotivní kamera i hudba a strhující herecké výkony z něj činí dílo světových parametrů," uvedl předseda poroty Vladimír Just.

Jaromír Šofr patří mezi nejvýznamnější české autory nové vlny 60. let, jeho tvorba je zásadní i pro pozdější období. Při svém prvním celovečerním filmu Ať žije republika spolupracoval s Karlem Kachyňou, těmi dalšími byli například Jan Němec, Evald Schorm, Jaromil Jireš, Věra Chytilová, Otakar Vávra a Jiří Krejčík. Je tak dalším tvůrcem, který vstoupil do "síně slávy". Jsou v ní například Vojtěch Jasný, Miloš Forman, František Vláčil, Jan Špáta, Věra Chytilová, Arnošt Lustig a Drahomíra Vihanová.

Cenu Trilobit získala Emília Vášáryová za ztvárnění titulní role ve filmu Eva Nová. Vytvořila v něm sugestivní psychologickou studii zestárlé herečky-alkoholičky na strastiplné cestě k sebepoznání a odpuštění.

Oceněni byli Vít Klusák, Filip Remunda a jejich ukrajinský kolega Vitalij Manský, kteří v dokumentu V paprscích slunce nahlédli pod propagandistickou fasádu severokorejského režimu.

Trilobita převzal i režisér a producent dokumentu Odvaha Pavel Štingl. Porotu zaujal jeho obsah, který "unikátním způsobem zobrazuje tvůrčí proces i okolnosti vzniku osmimetrové jezdecké sochy Jošta Lucemburského v Brně sochaře Jaroslava Róny". Zvláštní cenu poroty obdrželi dokumentaristé Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová za celovečerní snímek FC Roma.

Cena Ferdinanda Vaňka, která je nástupkyní Ceny Václava Havla za přínos díla občanské společnosti, byla udělena autorům reportáže Účastníci zájezdu Lukáši Landovi a Jiřímu Krejčíkovi z pořadu Reportéři ČT. Nadace Vize 97 jako držitel osobnostních práv pro užívání Havlova jména FITES vyzvala, aby jeho jméno v názvu ceny nepoužíval. Proto bylo nahrazeno jménem alter ega tohoto dramatika, populárním z jeho her.

Za film vzniklý na motivy literárního díla byl Cenou Josefa Škvoreckého odměněn studentský snímek Terezy Kovářové Zoo. Dětská porota ocenila režisérku animovaných Lichožroutů Galinu Miklínovou.

Český filmový a televizní svaz poukázal na vleklou problematiku neúspěšné digitalizace filmových děl, na níž má podle jeho vedení vedle Národního filmového archivu lví podíl ministerstvo kultury. To si vysloužilo zvláštní cenu Zlatý citrón, jelikož dosud nedokázalo rozsoudit spor o způsobu digitalizace filmů ze zlatého fondu kinematografie. Cenu ministru Danielu Hermanovi předali Jiří Menzel a oceněný Jaromír Šofr.

"Jde o problém, který řešíme. Všechno nejde tak rychle, jak bych si přál. S panem režisérem jsme o tom před vysíláním hovořili. Doufám, že jsme na dobré cestě. Určitě si česká kinematografie jako rodinné stříbro zaslouží nejlepší péči," uvedl Herman. Podle něj se podobné spory nedají řešit peticemi, ale u kulatého stolu.

Moderátory ceremoniálu v berounském kulturním domě Plzeňka byli herci Dejvického divadla Martin Myšička a Hynek Čermák, svým divákům ho nabídl kanál ČT art.

Udělená ocenění 30. ročníku Trilobit 2017

Hlavní cena Trilobit 2017

Pustina (producenti: HBO Europe, nutprodukce)

Cena Trilobit 2017

Eva Nová (producent: Artileria, koproducent: Sirius Films)

V paprscích slunce (producent: Vertov.Real Cinema, koproducenti: Saxonia Entertainment, Hypermarket Film a Česká televize –Tvůrčí producentská skupina Petra Kubici) Odvaha (producent: Pavel Štingl K2, koproducent: Česká televize – Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové) Zvláštní cena poroty FC Roma (producent: nutprodukce, koproducent: HBO Europe)

Cena Vladislava Vančury za dlouhodobé nebo celoživotní dílo, jímž tvůrce přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu Jaromír Šofr

Cena Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti

Reportáž Účastníci zájezdu z pořadu Reportéři ČT (producent: Česká televize – redakce aktuální publicistiky)

Cena Josefa Škvoreckého za audiovizuální adaptaci literárního díla ZOO (producent: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta multimediálních komunikací)

Cena dětské poroty – Berounský medvídek  Lichožrouti (producent: TotalHelpArt T.H.A., koproducenti: Česká televize – Filmové centrum, PubRes, Alkay Animation Prague, Filmosaurus Rex)

Související

Jiří Schmitzer

Trilobita získali herci Schmitzer a Mrkvička, potupný citron má všemoderátor Soukup

Český filmový a televizní svaz FITES dnes udělil Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec Vladimír Pucholt žijící v Kanadě. Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve swingové atmosféře. Hostem programu byl Original Vintage Orchestra Petra Kroutila.
Filmové ceny Trilobit Beroun

Cenu Trilobit získal dokument o Češích a Slovácích v gulagu

Český filmový a televizní svaz FITES dnes udělil Hlavní cenu Trilobit 2019 režisérce Martě Novákové za dokumentární sérii Čechoslováci v gulagu. Její trilogie připomíná tragickou historii Čechů a Slováků, kteří na vlastní kůži pocítili krutost sovětské moci v období mezi 20. a 50. lety minulého století. Letošní novinkou byla divácká cena pro filmový počin, o němž na začátku roku hlasovali diváci v doprovodném programu v Městském kině Beroun. Nestatutární Cenu diváků - Berounský Klepáček získal režisér a producent Ondřej Trojan za film Toman.

Více souvisejících

Trilobit Beroun Jaromír Šofr Emílie Vášáryová

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy