Prestižní Annie Awards ocenily nejlepší animáky loňského roku

Hollywood – Sobotní večer patřil v Los Angeles animovaným filmům a seriálům. Udílely se totiž tradiční Annies. Galavečer s pořadovým číslem 44 nenabídl mnoho překvapení, zároveň ale připomněl, že rok 2016 animované produkci nadmíru přál.

Večeru kralovalo Zootropolis: Město zvířat, které zvítězilo hned v šesti kategoriích, přičemž získalo obě z trofejí nejcennějších – pro Nejlepší animovaný film roku a Nejlepší režii. Za tu byli odměněni Byron Howard a Rich Moore. Buddy cop komedie studia Disney byla dále oceněna za Scénář, Design postav, Storyboarding a o zlatou sošku za Nejlepší dabing nepřišel ani Jason Bateman, byť v tomto případě se o ni musel podělit s Auli'i Cravalhovou, která si ji vysloužila za Odvážnou Vaianu.

Právě druhá z disneyovek si vydobyla ještě jedno vítězství, v tomto případě za Nejlepší animované efekty. To možná trochu nečekaně ukradla snímku Kubo a kouzelný meč studia Laika, který si za svá působivá počítačová kouzla vysloužil nominaci na Oscara (a to se animovaným filmům nestává často). Pohádka čerpající z japonské mytologie ale rozhodně nepřišla zkrátka – se třemi trofejemi za Animaci postav, Střih a Výpravu se stala druhým nejúspěšnějším snímkem večera.

Gigant Disney ovšem uspěl také v okrajových kategoriích – Doctor Strange a Kniha džunglí zvítězily v kategoriích Nejlepší animované efekty v hraném filmu, respektive Nejlepší animované postavy v hraném filmu, a svoji povinnost si odbyl také pod Walt Disney Pictures spadající Pixar. Ten sice se svým jediným loňským celovečerním počinem Hledá se Dory neproměnil jedinou z trojice nominací (současnou jedničku na poli kreslené produkce může ale hřát na prsou „alespoň“ fakt, že se pokračování Hledá se Nemo řadí mezi pětici nejvýdělečnějších animáků všech dob) ovšem jeho Piper se stal Nejlepším krátkometrážním animovaným filmem roku.

Psali jsme: Hledá se Dory láme rekordy. Nekupujte si ji do akvárka, apelují ochránci

Samostatně předávané ocenění za Nejlepší nezávislý animovaný film si odnesla Červená želva, jež vzešla ze spolupráce evropských a japonských animátorů. Nejlepším studentským počinem byl zvolen Citipati z německé Filmakademie Baden-Wuerttemberg. Že se Annies neomezují jen na filmovou a seriálovou produkci dokazuje Nejlepší animovaná reklama na španělskou loterii a úspěch počítačové hry Uncharted 4 mezi Nejlepšími animacemi videoherních postav.

Psali jsme: RECENZE: Němá Červená želva hovoří univerzálním jazykem. Menší děti ale raději nechte doma.

Mezi seriály kralovali s trojitým úspěchem Trollhunters mexického krále fantasy a hororu Guillerma del Tora, byť tato šestadvacetidílná série uspěla pouze v technických kategoriích (Animace postav, Design postav a Storyboardy). Za skutečného krále televizní produkce ale musíme označit satirické Bobovy burgery, které se staly Nejlepším seriálem pro dospělé publikum. Stejně tak obdržely Annie za Nejlepší scénář.

Máte-li děti, budou vás spíše zajímat vítězové kategorií Nejlepší seriál pro předškolní děti, jímž se stal Tumble Leaf (bohužel zatím není v češtině, ale je možné, že se ho brzy nějaká z tuzemských televizí ujme), a Nejlepší seriál pro děti. Tu již podruhé obdržel Čas na dobrodružství, který je ve světě oblíbeným také mezi dospělými a honosí se podobným statutem jako Spongebob v kalhotách.

Rekordmanem nadále zůstávají nedostižní Simpsonovi, kteří si za necelé tři dekády své existence vysloužili dokonce 30 ocenění. Mezi filmy naposledy kralovalo loňské V hlavě, které vyrovnalo maximální počet deseti výher.

Annie Awards animovaný film filmové ceny

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 51 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy