Jeden z nejlepších filmů v dějinách se vrací na plátna kin

Praha / Brno – Velkolepý historický epos a jeden z nejlepších filmů v dějinách se na chvíli vrátí do kin. Oscarový Amadeus Miloše Formana bude v březnu uveden v kinech po celé České republice v digitálně remasterované verzi.

Kultovní Amadeus se vrací na plátna kin v perfektní obrazové a zvukové kvalitě. Oscarový historický epos a jeden z nejlepších filmů v dějinách byl především oslavou hudby Wolfganga Amadea Mozarta. Diváci budou mít možnosti spatřit opět na velkém plátně režisérský sestřih, který Miloš Forman představil na Berlinale v roce 2002 v originálním znění s českými titulky.

Digitálně remasterovaný film uvedou kina po celé České republice. Předpremiéra se koná už zítra, 2. března, v pražském kině Dlabačov. Definující dílo kinematografie se poté stane součástí desítek dalších kin včetně brněnského Artu, pražské Lucerny či Besedy v Plzni. Do akce se ale zapojí i kina v menších městech, jako je Vsetín, Prostějov nebo Most.

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II. Ke dvoru přijede mladý Mozart a Salieri si uvědomuje, že božské hudební nadání, které by si přál on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri, hnán žárlivostí a hněvem, chce mladého skladatele zničit.

V životopisném dramatu Miloše Formana ztvárnili hlavní role F. Murray Abraham jako Salieri a Tom Hulce jako Mozart. Snímek získal v roce 1986 Oscara za nejlepší film, režii, hlavního herce, adaptovaný scénář, výpravu, kostýmy, make-up a mix zvuku.

Seznam projekcí Amadea je dostupný na stránkách distributora www.pannonia-entertainment.cz.

Související

Tom Hulce jako Wolfgang Amadeus Mozart ve filmu Amadeus

Formanův Amadeus patří k nejvýznamnějším dílům, USA ho daly do národního registru

Film nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana Amadeus z roku 1984 se stal jedním z 25 filmů, které letos byly díky svému významu přidány do Národního filmového registru knihovny amerického Kongresu. Dnes o tom informoval server Hollywood Reporter. Mezi další vybrané filmy patří například film Olivera Stonea Četa (1986), dokument Poslední valčík Martina Scorseseho (1978) nebo film Kluci nepláčou režisérky Kimberly Pierceové (1999).

Více souvisejících

film Amadeus Miloš Forman Wolfgang Amadeus Mozart filmy Kina

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 23 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy