RECENZE: Originální hororový hit Uteč si pohrává s paradoxy pozitivního rasismu

RECENZE – Jak to dopadne, když si domů přivedete partnera jiného etnika, jsme se na stříbrném plátně mohli přesvědčit už na několik způsobů. Hororové vody tento námět ale zatím nezvířil. Minimálně ne v takovém provedení.

Chris (Daniel Kaluuya) je úspěšný fotograf až po uši zamilovaný do Rose (Allison Williamsová). Moderní pár, který nehledí na rasové předsudky, se chystá na víkend k Roseiným rodičům. Chirurg, který by nejradši volil Obamu i po milionté (Bradley Whitford), a úspěšná hypnotizérka s tváří zkušené a vždy výborné Catherine Keenerové, žijící v odlehlém domě u jezera, Chrise přijmou s otevřenou náručí. Mezi řádky jejich vřelých úsměvů lze ale vyčíst cosi podezřelého.

Uteč je druhým režijním a scénáristickým počinem komika Jordana Peelea, známého z komediálního dua Key and Peele. Mladý Newyorčan dokázal nevídané, rozpočet 4,5 milionu dolarů rozmnožil během dvou měsíců od premiéry v USA více jak 40 krát a natočil tak nejvýdělečnější film v 17leté historii studia Blumhouse. A vzhledem k tomu, jak osobitě jeho sociální horor působí, za to vděčíme právě jeho talentu.

Snímek, který momentálně v zámoří okupuje pátou příčku nejvýdělečnějších filmů roku (celosvětově je i kvůli nevýrazné globální kampani a nezájmu hlavně velkých asijských hráčů „až šestnáctý“), se dá žánrově jen těžko definovat. Osciluje na pomezí hororu a thrilleru, ale nechybí mu ani specifický humor. Spíše než cokoli jiného připomíná žánrovou hříčku – experiment, který umně kombinuje klasické postupy s novými tématy, zajímavými nápady režiséra a aktuálními sociálně-politickými komentáři. Divák se nejspíš nebude vyloženě bát – už jen proto, že na finální odhalení přijde mnohem dříve, než hlavní hrdina – ale téměř jistě se bude bavit.

V tomto ohledu Uteč částečně připomíná jiný (a velmi populární) pokus o hru s divákovým věděním, a to detektivní seriál Colombo. Vraha sice známe, co nás ale zajímá a nedá našemu mozku spát, je způsob, jak bude spiknutí odhaleno. Navíc ne všechny detaily se dají předvídat, hned několikrát je publikum (příjemně) překvapeno. Záleží tedy na každém, jestli mu tento způsob vyprávění nevadí.

Co se týče sociálního komentáře, ten je přítomný téměř neustále. Zjednodušeně řečeno můžeme mluvit o tom, že se zde setkáváme s názorem afroamerického umělce jak na současný stav rasové otázky v USA, tak na bělochy obecně. Pohled je to sice cynický a stylizovaný, ale nepochybně promyšlený, zábavný a nečernobílý.

Peele se strefuje nejen do těch divných bělochů s elitářskou kulturou na jedné a pocitem viny na druhé straně, ale hned několik přesně mířených salv vyšle také do vlastních řad. Když jeden z rodinných přátel – zazobaný padesátník bílý jak laboratorní myš vyválená ve vápně – bezelstně prohlásí, že „černá je v módě“, obsáhne tak pravdu, kterou by si asi žádný politicky korektní horlivec nedovolil vyslovit nahlas.

Celá ústřední čtveřice předvádí bezchybné herectví – a že jejich party nejsou z nejjednodušších. Těžko někoho vyzdvihnout, proto bude lepší alespoň věštit z křišťálové koule a přislíbit oběma mladším a zatím vcelku neznámým protagonistům, Danielu Kaluuyaovi i Allison Williamsové, zajímavou kariéru do budoucna. Příjemně překvapil také Lil Rel Howery v roli stereotypního tlustého nerda, který působil jako výborná komediální vložka.

Jedinou výraznou výtkou tak z mé strany zůstává finále. Peeleův záměr v poslední desetiminutovce radikálně změnit žánr se sice dá pochopit, z psychologického hlediska ale jednání hlavního hrdiny nedávalo tak úplně smysl.

Celkové hodnocení: 80 %.

Get Out (2017)

Hrají: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Lil Rel Howery  a další

Režie: Jordan Peele

Scénář: Jordan Peele

Kamera: Toby Oliver

Hudba: Michael Abels

USA / 103 minut / thriller, horor

Související

Více souvisejících

film Uteč recenze horor Jordan Peele rasismus

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy