RECENZE: Mumie vstoupila do kin rozpačitě. Divák měl po odchodu z kina pocit, že rozkoukal seriál

RECENZE - Film Mumie (The Mummy) dostal nelehký úkol uvést diváka do plánovaného filmového „Dark Universe“, v němž mají jeho tvůrci v úmyslu oživit všechna klasická monstra filmového světa. Diváci se tedy do budoucna mohou těšit na Frankensteina, Drákulu či Doktora Jekylla a pana Hydea.

V celkovém vyznění filmu je poznat, že cílem je hlavně zavést sdílené universum a představit základní organizaci Prodigium, která se monstry a zlem zabývá. Princezna Ahmanet (Sofia Boutella) tak zůstává jako charakter spíše nevyužitá, největší důraz je kladen na Nicka Mortona (Tom Cruise) a Jenny Halsey (Annabelle Wallis). Ti dva bohužel postrádají jakoukoliv chemii, což je u hlavního páru filmu velkým problémem.

Film představuje Nicka Mortona jako vojáka s malými morálními zásadami, který náhodou pomůže objevit skrytý hrob princezny Ahmanet a posléze ji vysvobodí z vězení. Jenny Halsey si bez jakéhokoliv dilematu archeologa odveze sarkofág s sebou. Letadlo však do Ameriky, kam mělo v plánu letět, nedorazí. Místo toho se zřítí v Anglii a většina jeho posádky zemře. Ovšem ne Nick Morton, ten je pro princeznu Ahmanet důležitý.

Princezna má jako bytost v podstatě nesmrtelná, která uzavřela dohodu se samotným bohem smrti Sethem, má ohromný potenciál, bohužel ji film příliš nevyužije. Ahmanet předvede, že dokáže částečně ovládat mysl Nicka, ovšem nevyužije to ve chvílích, kdy by se jí to nejvíce hodilo. Ukáže schopnost ovládat písek, což je pěkný odkaz k filmu Mumie z roku 1999, když se v písku nad Westminster Abbey objeví její tvař. Nejzajímavější je však asi její schopnost ovládat mrtvé, kterou využije, když přiměje povstat desítky mrtvých rytířů z křížových výprav.

V princeznině honu za získáním Sethovy dýky a snahou rituálně zabít Nicka, aby se do jeho těla mohl usídlit sám bůh smrti, Nick najednou projevuje své city k Jenny, které se objevují jako šok pro všechny, možná i pro samotné herce. Mezi nimi bohužel není žádná chemie, žádné napětí, jejich pouto, které mělo být silné doslova až za hrob, není uvěřitelné ani trochu.

Nick nakonec rituál přijme, udrží si však svou vlastní mysl a pomocí nových schopností zachrání nejen celý svět, ale i svou vyvolenou, kterou ještě několik minut zpět oplakával jako mrtvou. Ve snaze neublížit Jenny se rozhodne zmizet s tím, že ji najde, až se naučí svou moc ovládnout. Doktor Jekyll (Russell Crowe), který chtěl Nicka původně obětovat na záchranu lidstva, a Jenny film zakončují tím, že je sice monstrum, ale pořád je v něm mnoho lidskosti, což se jim možná bude do budoucna hodit.

Film sám o sobě není špatný, je na něm však patrná snaha otevřít nové filmové universum. Toto zastiňuje hlavní zápletku filmu. Proto mohl mít divák pocit, že rozkoukal seriál, který se rozvine více. Problematické jsou i poměrně zvláštně fungující zákony fyziky při některých scénách. Film odkazuje k původnímu filmu nejen tváří v písku, ale i zlatou knihou smrti, která v původní Mumii hrála velikou roli. I soundtrack se jí inspiroval. Tyto prvky byly důstojným pokývnutím k minulosti.

Celkové hodnocení: 60 %.

The Mummy (2017)

Hrají: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe

Režie: Alex Kurtzmann

Scénář: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman

Hudba: Brian Tyler

USA / 110 minut / akční, dobrodružný, fantasy, drama, horor

Související

Více souvisejících

film Mumie (2017) Mumie recenze Russell Crowe kultura

Aktuálně se děje

před 7 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy