RECENZE: Proč se k nám stále vrací? Transformers to rozpálí již popáté

RECENZE – Jedni je nenávidí, druzí milují. Faktem zůstává, že Autoboti i po deseti letech stále táhnou a transformují obyčejné vstupenky v miliardy dolarů. Tentokrát si na pomoc vzali Krále Artuše i s jeho ČTYŘIADVACETI Rytíři Kulatého stolu.

Vůdce Optimus Prime odletěl do vesmíru hledat své stvořitele. Zemi ale mezitím zachvátil chaos. Noví Transformeři přistávají co týden a bez svého vůdce jsou neorganizovaní a nedisciplinovaní. Situaci nepomáhá ani mezinárodní vojenské komando, které má za úkol lovit zlé Decepticony, ale jeho členům ve výsledku nezáleží na tom, na čí straně jejich příští cíl stojí.

Na straně mechanických mimozemšťanů ale stojí protagonista čtyřky, Cade Yeager (Mark Wahlberg). Právě na něm a trojité oxfordské doktorce Vivian Wembleyové (Laura Haddocková) leží nelehký úkol získat proslulou Merlinovu hůl (ve skutečnosti všemocný mimozemský artefakt) a zachránit Modrou planetu před krutou transformerskou bohyní Quintessou a přeprogramovaným Optimem aka Nemesis Primem.

Nikoho asi nepřekvapí, že Poslední rytíř táhne především na bombastickou výpravu. A v tomto ohledu se mu nedá moc co vytknout, protože dokud věci stojí – respektive dokud se nezačne hýbat kamera – vypadají dokonale, perfektně, úžasně. Jak triky počítačové, tak kostýmy, kulisy apod. jsou propracované do nejmenších detailů. Vše působí doslova hmatatelně. Režisér Michael Bay se rozhodně může chlubit estetickým okem, vždyť hned několik obrázků by si zasloužilo zarámovat a pověsit.

Bohužel nastává problém ve chvíli, kdy se celá kompozice dá do pohybu. Bayovou specialitou je odjakživa vtáhnout diváka doprostřed přestřelky. Ovšem od jisté doby jeho strategie nefunguje tak jak má. Ohňostrojové exploze rozmetávající počítačem generované planety a robo-bouráky ani kulky vykřesávající jiskry z neexistujících plechů už nedokáží ohromit. Akce není zrovna plynulá a někdy je těžké se v ní dobře orientovat. Nezranitelní hrdinové z masa a kostí stejně jako nezničitelné přerostlé piksly od lunchemeatu pak posouvají bitvy někam za hranici divákovy empatie. Druhý den si ani nevzpomenete na jediný cool moment, vše zapadá do průměru.

Hlavní hrdinové nejsou nic moc, ale ani by se nedalo říct, že by vyloženě štvali. „Markyho Marka“ známe z předchozího dílu, takže se s ním a s jeho nuceným odloučením od dcery Tessy dokážeme jakž takž ztotožnit. Vivian sice začíná jako nesnesitelná kráva, scénář ji po první hodině jejích neduhů zbaví a udělá z ní pouhou hadrovou panenku a věšák na šaty (a já musím dodat dobře, že tak). Vcelku sympatická je čtrnáctiletá Izabella (Isabela Monerová), její předčasně dospělé osiřelé milovnice Autobotů si ale neužijeme tak, jak slibovaly trailery. Kdo vyniká z řady, je samozřejmě britský frajer Hopkins, sir Anthony Hopkins. Legendární Hanibal si sice mohl takříkajíc jen odskočit pro výplatu, on se ale do své role strážce artušovského tajemství ponořil na sto procent a svůj part si náležitě užil.

Trochu horší je to s postavami mechanickými. Miláček všech teenagerů Bumblebee je pořád fajn a karikatura válečného veterána Hound občas pobaví, ale dosud vždy zajímavý Optimus Prime nepředvede nic nového a všichni záporáci jsou stále stejně nudní, stříbrní a všehovšudy zaměnitelní. Takový Cogman pak sice začal jako osvěžující vložka, ale postupem času se jeho výstřelky přejí.

Kapitolou samou pro sebe je samozřejmě bayovské stereotypy. Protože jak lépe od sebe odlišit tlupu na šroubek stejných emzáků než za pomoci tří a půl klišé a půl galonu rasismu? K japonskému, černému, šprtskému, … robotovi tentokrát přibyl jeden britský komorník, francouzský sluha a cosi jako hispánský pankáč na drogách. Režisér si tentokrát jak ze sebe, tak ale hlavně ze svých kritiků, v tomto ohledu utahuje (indiánský náčelník se urazí, když mu Cade řekne náčelníku, protože od něj to zní rasisticky), ale to je jen chabá omluva za línou práci s postavami.

Jedním z hlavních problémů série je zaměnitelnost jednotlivých dílů. Kromě jedničky si běžní diváci často lámou hlavu, ve kterém dílu se co stalo, kde byl jaký robot a jaká rvačka. Poslední rytíř jim v tom nejspíš udělá ještě větší zmatek. Pětka opět sází na jistotu, a i když si dali její tvůrci hodně práce s její formou, nápady spíš šetřili.

Že děj nedává smysl je jedna věc. Roboti se rvou mezi sebou, planety se stěhují vesmírem a ochranný mimozemský symbol Krále Artuše leze polonahému Wahlbergovi do kalhot – logika se přeceňuje. Jenže ono to na svůj nesmyslný a nepřehledný děj klade takový důraz (angličtina pro to má krásný výraz „plot heavy“), že je těžké nesnažit se rozklíčovat, proč jsou naši hrdinové tam, kde jsou, proč dělají, co dělají, kdo je kdo, jak je možné, že se nám v atmosféře objevila cizí planeta a co je sakra zač ten Unicron, co o něm všichni mluví? Nebo jak zde funguje ve filmu tolikrát omílané slůvko fyzika.

Ve výsledku nepomůžou (spíš naopak) dost okaté záběry na výstřih čtrnáctileté holky, ani závěrečná scéna, která samozřejmě láká na šestku. Osobně bych byl zvědavější na Bayovo pojetí středověké fantasy, protože flashbacky z pátého století vypadaly docela zajímavě.

Pátí Transformers se dají shrnout vcelku jednoduše: Události se dějí, postavy cestují všude po světě a věci vybuchují. Při o něco větší komprimaci dat bychom mohli použít všeobsahující slůvko CHAOS. Vcelku nudný, nenápaditý a předvídatelný chaos, který se táhne dvě a půl hodiny – bohužel.

Celkové hodnocení: 40 %.

Transformers: The Last Knight (2017)

Hrají: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, John Turturro, Stanley Tucci, Isabela Moner, Josh Duhamel, Peter Cullen a další

Režie: Michael Bay

Scénář: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan

Kamera: Jonathan Sela

Hudba: Steve Jablonsky

USA / 151 minut / akční, sci-fi

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Transformers: Poslední rytíř Michael Bay Anthony Hopkins Mark Wahlberg Transformers

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy