Na festival do Karlových Varů dorazí Uma Thurmanová, excelovala v Pulp Fiction

Praha/Karlovy Vary - Nově ohlášeným hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je americká herečka a producentka Uma Thurmanová. Podle dříve zveřejněných informací bude hostem festivalu i letošní držitel Oscara, Zlatého glóbu a dalších ocenění za hlavní roli ve filmu Místo u moře Casey Affleck.

Thurmanová je držitelka Zlatého glóbu za film Duševní slepota, oscarové nominace za Pulp Fiction: Historky z podsvětí a více než dvacítky ocenění z přehlídek a festivalů převezme při slavnostním zahájení Cenu prezidenta festivalu, oznámil na dnešní tiskové konferenci v Praze Jiří Bartoška.

Stejné ocenění Bartoška předá v závěru přehlídky americkému herci a hudebníkovi Jeremy Rennerovi. Držitel dvou oscarových nominací hrál například ve snímku Smrt čeká všude, byl hvězdou akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible.

Na festivalu, jehož 52. ročník se uskuteční od 30. června do 8. července, představí svůj nejnovější snímek Wind River, který získal v Cannes v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii. Podle Bartošky Renner patří k hercům s rozmanitou filmografií, v níž nechybí tituly vstřícně přijímané publikem i kritikou.

Casey Affleck dostane Cenu prezidenta. Stejné ocenění převezme za umělecký přínos české kinematografii filmař Václav Vorlíček. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdrží na zahajovacím večeru skladatel James Newton Howard; poté i britský režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty.

"Zahajovacím filmem bude netradiční romantická komedie Pěkně blbě režiséra Michaela Showaltera. Snímek bude následně uveden do kin v rámci distribučního labelu KVIFF Distribution, který je společným projektem MFF Karlovy Vary, společnosti Aerofilms a České televize," upozornil umělecký ředitel Karel Och. Zahajovací film bude uveden ve Velkém sále Thermalu a současně i na dvou veřejných projekcích. Přehlídku zakončí sci-fi Denise Villeneuva Příchozí s Jeremym Rennerem v hlavní roli.

V hlavní porotě usedne i slovenský scenárista a producent Štefan Uhrík, který v roce 1992 založil na karlovarském festivalu proslulou sekci Fórum nezávislých. Od roku 2007 byl do loňska programovým ředitelem Febiofestu. V další statutární porotě Na východ od Západu bude za Česko producentka Karla Stojáková, která v roce 2005 založila první festival asijských filmů v Praze Filmasia. Producentka Pavla Janoušková Kubečková ze společnosti Nutprodukce bude členkou poroty dokumentárních filmů.

Související

Tarantino, Morricone a CNSO v Abbey Road.

Málem zabil herečku? Tarantino lituje natáčení divoké scény s Umou Thurman

Washington - Quentin Tarantino hluboce lituje incidentu při natáčení snímku Kill Bill z roku 2003, kdy se Uma Thurmanová zranila. Hollywoodská herečka prohlásila, že ji režisér přiměl, aby řídila auto, které podle ní nebylo v pořádku a ve kterém se necítila dobře. Při jízdě ztratila kontrolu nad vozem a narazila do palmy.

Více souvisejících

Uma Thurmanová Casey Affleck Jiří Bartoška kultura filmy Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy