RECENZE: Noomi Rapace ve filmu V utajení válčí se strašákem islámského terorismu

RECENZE – Douglas, Bloom, Malkovich, Rapace. Hvězdně obsazený thriller zkušeného bondovského režiséra nabízí kromě několika pražských lokací také alternativní pohled na válku s radikály.

Když dostane zkušená vyšetřovatelka CIA Alice Racineová (Noomi Rapace) za úkol vyslechnout poslíčka známého teroristy Yazida Khaleela (Makram Khoury) a odhalí přitom existenci zrádce ve vlastních řadách, je nucena vypořádat se s misí pěkně postaru, tedy na útěku před nepřáteli i nedůvěřivými spojenci. Pomocnou ruku jí jako první podá až potetovaná zlodějská verze Orlanda Blooma.

Snímek se už na začátku uvede jako standardní akčně-špionážní thriller, ve kterém musí hlavní hrdinka, stíhaná temnou minulostí, dobře zvažovat, komu svěřit svoji důvěru. Zkrátka léty osvědčená hra na krtka. Čím se V utajení snaží od nekonečné záplavy konkurenčních filmů odlišit, je jednak silně aktuální téma terorismu v Evropě, jednak částečně i tím, že je hlavní hrdinkou žena (což ale vídáme rok co rok častěji). Tvůrci si zároveň dávají záležet, aby nepřítelem č. 1 nebyl Islám jako takový, ale pouze jeho extrémistické odnože. Muslimy najdeme na obou stranách barikády.

Režisér Michael Apted (Jeden svět nestačí) nasazuje slušné tempo. I když dává před akcí přednost konverzaci a špionážní rutině, film nenudí. V tomto ohledu se může opřít nejen o kraťoučkou devadesátiminutovou stopáž, ale hlavně o solidní kameru, která dokáže diváka vtáhnout do dění. Nejedná se sice o bůhvíjaké umění, svůj účel ale plní.

Tím bohužel veškeré klady končí. Z výborného castingu nedokázali filmaři vytlouct žádnou skutečně zajímavou postavu. Jistě, Toni Collette je jako vždy charismatická a předvádí solidní standard, ale to je tak vše. Hlavní hrdinka sice začne nadějně (hlavně při výslechu zajatce je radost Alici sledovat), ale s postupem času upadá víc a víc do průměru. Některá její rozhodnutí ji pak sráží ještě níž. Bloom, byť klasicky šarmantní, nenadchne ani neurazí, Malkovich za plně hrazenou dovolenou v jeho milované Praze předvede těch několik ze svých trademarkových over the top blbinek tak nějak v polospánku a způsob, jakým se na plátně mihne Michael Douglas, jen aby za chvíli vysublimoval do propasti zapomnění, je spíš k pláči.

Za tyto i další problémy může v první řadě chabý scénář. O'Brienovo dítko si sice nějaký čas pobylo na slavném Black Listu, to ale nic nemění na tom, že jeho realizace je z jedné poloviny předvídatelná a zoufale neinovativní a z té druhé zbytečně překomplikovaná. Takže zatímco zvraty vidíme ne ještě před zatáčkou, ale rovnou před tunelem, pokud se chceme zorientovat ve všech těch protokolech, formulích a fatvách, co je v jednom kuse někdo bez zjevného smyslu řeší, chtělo by to vést si poznámky. Závěrečné odhalení pak nejenže není překvapivé, ono ani moc nedává smysl.

Bezmoc filmu vyprávět normální příběh předznamenává už jedna z úvodních scén, ve které se celou minulost hlavní hrdinky dozvíme skrze minutové předčítání z její složky. Kompletní anamnéza postavy zkondenzovaná do jednoho neosobního monologu. This-Is-Katana-She’s-Got-My-Back hadr.

V utajení je jedním z těch filmů, na které přeladíte svoji televizi o půl dvanácté v noci, když se vám nechce spát, ale nikde jinde nic kloudného nedávají. Zkrátka ideální intelektuálně nenáročné pozadí pro půlnoční rabování lednice, sjíždění sociálních sítí a usínání v polovině reklam.

Celkové hodnocení: 45 %

Unlocked (2017)

Hrají: Orlando Bloom, Noomi Rapace, John Malkovich, Michael Douglas, Toni Collette, Makram Khoury a další

Režie: Michael Apted

Scénář: Peter O'Brien

Kamera: George Richmond

Hudba: Stephen Barton

Velká Británie / 98 minut / thriller, akční

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film V utajení Michael Douglas Orlando Bloom Noomi Rapace (herečka) John Malkovich Terorismus barrandov islám

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy