Třetí den karlovarského festivalu: Co se bude dít?

Karlovy Vary - Festival se již dostává téměř do poloviny a na návštěvníky čekají starší filmy jako Modrá laguna, ale také zcela nový Baby Driver. Ken Loach a Paul Laverty si přijdou převzít Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Pondělní projekce začínají třemi filmy od devíti hodin dopoledne. Prvními filmy jsou japonské Povídky o bledé luně po dešti, mexické Divý kraj a Abriliny dcery. Den pak ukončí půlnoční projekce filmů Temná píseň a Baby Driver, který má v Čechách premiéru 27. července.

Mezi zajímavé projekce bude patřit slovenský film Čára, český film Absence blízkosti, britský film Sladkých šestnáct let, jehož autoři získají ocenění, či právě americký Baby Driver. Pozornosti by neměl uniknout ani australský mix thrilleru a hororu Hounds of Love, v němž pár, který má na svědomí únosy a vraždy školaček, musí důsledkům svých činů, nebo film Modrá laguna z roku 1980.

Promítání filmu Modrá laguna se zúčastní Boyd van Hoeij, známý filmový kritik, který píše pro časopis Variety. Uznává, že tento film nepatří mezi nejhlubší či nejinteligentnější, i tak na něm však prý něco je. Modrou lagunu natočil Randal Kleiser poté, co vyšel jeho hit Pomáda. Hoeji si myslí, že hlavní kvalitou filmu je jeho naivita a čistota.

Film Baby Driver pojednává o mladém a roztomilém řidiči se jménem Baby, který pracuje jako únikový šofér pro zločince a ke svému úspěchu využívá hudby z iPodu. Rozhodne se s touto prací skončit, více se věnovat dívce svých snů a začít nový život. Bohužel šéf party, která má být jeho posledním zákazníkem, má jiné plány.

Dnešní KVIFF Talk bude věnovaný českému kameramanovi Jaroslavu Kučerovi. Na tuto debatu mohou lidé zamířit v půl čtvrté. Součástí akce bude promítání sestřihu Kučerových filmů, jako například Hlídač č. 47 či Všichni dobří rodáci, důraz však bude kladen na jeho archivní materiály. Návštěvníci však uvidí ještě experimentální film 1984: Rok Orwella, na kterém Kučera pracoval s Jiřím Sozanským v prostorách vyhořelého Veletržního paláce.

Kromě KVIFF Talk se návštěvníci budou moci zúčastnit tří filmových besed. Od jedenáctí představí režisér a scénárista Juraj Lehotský svůj film Nina, který pojednává o mladé dívce Nině, jež se musí vypořádat s rozvodem rodičů. Ve tři hodiny budou zájemci moci vidět režiséra Víta Klusáka a protagonistu Dalibora K., kteří představí film Svět podle Daliborka. Od pěti pak režisér Robert Dornhelm a herci Marie Luise Stockinger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová a Zuzana Mauréry uvedou dvoudílný film Marie Terezie.

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

filmy Vojtěch Kotek film Svět podle Daliborka Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy