RECENZE: Stylový Baby Driver aneb balet na čtyřech kolech

RECENZE – Kurýr, Drive, Řidič, … a teď Baby Driver. Edgar Wright, jeden z nejosobitějších režisérů posledních let, si příběhem o únikovém šoférovi s dětskou tváří splnil dlouholetý sen. Stopněte si černého koně letošního léta i vy.

Baby (Ansel Elgort) zažil v dětství tragickou autonehodu. Výsledek? Smrt obou rodičů, permanentní zvonění v uších, které mu pomáhá utišit jen nepřetržité poslouchání hudby, fascinace rychlou jízdou a dluh u doktora zločinu Doca (Kevin Spacey) splácený šoférováním lupičských band na a z míst loupeže.

Sledování Babyho snahu vymanit se z osidel podsvětí, které ho dříve nebo později musí semlít, je především hravá zábava. Na rozdíl od akčního Kurýra s Jasonem Stathamem a napůl brutálního, napůl hloubavě dumavého zjevení i s názvem Driver (rozhodně doporučuji) se Baby Driver vydal cestou barevného popového akčňáku ideálního na zlepšení nálady.

To by v tom ale nebyl Wright (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení, Scott Pilgrim proti zbytku světa), aby z obyčejného schematického a okoukaného konceptu hodného hrdiny, který se snaží opustit svět mafie, nevydoloval něco extra.

Kdybych měl uvést jediný důvod, proč snímku dát šanci, bude to způsob, jakým pracuje s hudbou a akcí. Soundtrack našlapaný starými, extra starými i novými šlágry totiž zároveň funguje jako základ, podle něhož se řídí choreografie jednotlivých scén. A (nejen automobilová) akce synchronizovaná s hudbou je něco, co jsme v takovém měřítku nejspíš ještě neviděli.

Tanec mezi dopravními kužely je navíc hodně nápaditý, zábavný, energický a i na velkém plátně působí realisticky. Potlesk si tak zaslouží také kaskadéři, trikaři i kameraman Bill Pope (Matrix, Spider-Man 2, Kniha džunglí).

Jen tak se neokoukají ani hlavní protagonisté a jejich vzájemná interakce. Podivína Babyho si oblíbíte hned od první scény, stejně tak si zamilujete i servírku Deboru (Lily Jamesová) a u sebranky kriminálníků s jednoslovnými pseudonymy jako Bats (= „Cvok“; Jamie Foxx), Buddy (= „Parťák“; John Hamm) nebo již zmíněný Spaceyho Doc si (v dobrém smyslu) nikdy nebudete jistí, na čem jste.

Snímek trochu sráží fakt, že se jeho příběh drží též kostry, kterou bychom od podobného filmu čekali. O velká překvapení a žánrové přesahy je tak spíš nouze. I zmíněné postavy sice baví, ale možná by alespoň některým z nich neuškodilo trochu víc pozadí. A jak se divák vyrovná s poněkud naivním koncem, to už záleží na jeho osobních preferencích.

Baby Driver je jedním z těch filmů, u nichž forma přebíjí obsah, o tom není pochyb. Na rozdíl od konkurence ovšem jeho forma přináší něco nového v každé další scéně a dokáže tak na svých bedrech necelé dvě hodiny honiček, přestřelek, srandiček, popkulturních odkazů a diskusí o muzice bez problémů utáhnout. Ryzí ukázka špičkové filmařiny.

Celkové hodnocení: 85 %

Baby Driver (2017)

Hrají: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Bernthal, Eiza González, Jon Hamm, Jamie Foxx a další

Režie: Edgar Wright

Scénář: Edgar Wright

Kamera: Bill Pope

Hudba: Steven Price

USA, Velká Británie / 112 minut / akční, krimi, thriller, komedie

Související

Více souvisejících

film Baby Driver Edgar Wright Kevin Spacey (herec) Lily James Ansel Elgort Hudba krádeže Jamie Foxx recenze

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy