V Praze se točí o vzniku Československa, klapka padla v Obecním domě

Praha - V secesním Obecním domě v Praze dnes začalo natáčení virtuálního filmového dokumentu, který se stane součástí výstavy Mladé Česko. Pořízené záběry pod vedením režiséra Jana Kadeřábka za pomocí virtuální reality přenesou diváky do revolučního dění 28. října 1918.

"Většina lidí si myslí, že Československou republiku založili hlavně Tomáš Garrigue Masaryk, Rostislav Štefánik a Edvard Beneš, ale v den, kdy došlo k vyhlášení republiky, vzali na sebe zodpovědnost Vavro Šrobár, Alois Rašín, František Soukup, Antonín Švehla a Jiří Stříbrný. Jménem Národního výboru vyhlásili první zákon o zřízení samostatného státu," řekl ČTK Igor Červený, místopředseda spolku Mladé Česko, který stojí za vznikem dokumentu i výstavy.

První ze stovky dokumentů určených pro zařízení zprostředkovávající virtuální realitu zachycuje 28. říjen 1918. Zájemce se tak díky VR ocitne v prostředí, v jakém vznikala Československá republika. "Pokryjeme období od založení Československa do roku 2018, ve virtuální realitě projdeme celé dějiny našeho státu," podotkl Červený.

VR je technologie umožňující uživateli vnořit se do simulovaného prostředí pomocí speciálních VR brýlí. Při sledování se používají speciální chytré brýle či kamery mobilních telefonů/tabletů, které vytvářejí další paralelní vrstvy obrazu nad reálným světem.

Jubilejní výstava 2018 Mladé Česko, která se uskuteční na Výstavišti Praha Holešovice od 28. října 2018 do 15. května 2019, bude sestávat z několika částí. První z nich bude podle organizátorů výstava bilanční, která by měla odpovědět na otázku, čeho Češi za 100 let dosáhli. Druhá část bude vědecko-populárně naučná a vizionářská by měla nalézt odpověď na to, jací chceme být. Třetí část se zaměří na prezentaci významných průmyslových podniků a na prodej českého zboží. Čtvrtá část představí současnou českou kulturu tematicky zaměřenou na českou národní identitu. S výstavou bude spojen doprovodný program.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Zima, ilustrační fotografie.

V Československu před 45 lety udeřily silné mrazy: Děti nechodily do školy, nebylo čím topit, kolabovala doprava

Před 45 lety, počátkem roku 1979, udeřily nečekaně velmi silné mrazy. Zatímco ještě o Silvestru předchozího roku panovalo takřka jarní počasí, přes noc klesly teploty místy až o 30 stupňů! V Československu rázem nastal kalamitní stav: zamrzly zásoby uhlí a nebylo čím topit, kolabovala doprava, podniky musely omezit provoz, děti přestaly chodit do školy. Situace se zlepšila až koncem ledna 1979.

Více souvisejících

Československo historie filmy virtuální realita Obecní dům (Praha) Praha

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy