Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli má trailer. Podívejte se

Praha – Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli přijde do kin již v říjnu. Celovečerní film o svérázné ruské básnířce Anně Barkovové nyní představuje nový trailer.

Film 8 hlav šílenství o ruské básnířce Anně Barkovové přijde do kin již 12. října. Celovečerní hraný snímek zpracovává historické téma s nadhledem a ve výjimečném výtvarném pojetí. V hlavní roli se představí zpěvačka Aneta Langerová, kterou kromě premiéry čeká i vydání nového DVD a CD Na vlně radosti. V dalších rolích uvidíme Zuzana Fialovou, Marii Štípkovou, Viktorii Čermákovou, Pavla Zedníčka, Tomáše Jeřábka, Miroslava Táborského, Sabinu Remundovou a další. Tvůrci nyní představují nový trailer, na který se můžete podívat zde:

„Náš trailer vidí 8 hlav šílenství jako silný a spletitý příběh o trojici tak důležitých pojmů, jakými jsou LÁSKA, TVORBA a SVOBODA. Ty se v osudech jedinečných osobností rodí i přežívají navzdory nepřejícnosti krutých dějin. Nezastíráme přitom hravost Martina přístupu k osobnosti Anny Barkovové, ale zároveň nechceme diváka připravit o kouzlo unikátního výtvarného řešení filmu ještě před jeho návštěvou kina. Náš vzkaz divákům tedy zní: Jestli vás zajímá, o čem film je, jděte si vychutnat do kina, jak je udělán,” říká autor traileru Jan Bušta. 

Marta Nováková film připravovala přes osm let. „Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film. To by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše, než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby,” říká režisérka, která zaujala svým debutovým filmem Marta.

Při psaní scénáře si Nováková vypomohla názvem jedné novely Barkovové 8 hlav šílenství a rozdělila film o osmi kapitol. Vzniklo tak osm formálně různých krátkých filmů, z nichž každý má svůj odlišný vizuální styl. „Takže jsem si mohla dovolit ironii, občas i nemístný humor, animace, nejrůznější výtvarné a filmařské stylizace, literární odkazy a i ten realismus,” doplňuje Nováková.

Dohromady kapitoly tvoří strhující příběh výjimečně nadané básnířky unášené dějinnými událostmi první poloviny dvacátého století v Sovětském svazu. „Té šílené doby, kdy vnitřní svoboda, tvorba a láska zůstávaly posledním záchranným ´stéblem´ v bažině totalitního systému,” vysvětluje režisérka.

Mladá Anna Barkovová měla v roce 1921 před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vyšla první sbírka, řada lidí jí prorokovala, že zastíní samotného Puškina. O pár let později už se ale tísnila v nákladním vagónu, který směřoval do neobydlených stepí Kazachstánu. Nebyla to její jediná cesta ani její jediný lágr. Anna Barkovová nakonec strávila v lágrech sovětského Gulagu a ve vyhnanství dvacet dva let svého života, během nichž vznikla také novela 8 hlav šílenství.

Zpěvačku Anetu Langerovou život i dílo této osobité a vnitřně svobodné básnířky osobně zaujaly. „Anetu jsem oslovila, zda by do snímku nenazpívala duet. Sešly jsme se, povídaly jsme si a... Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli,” vypráví Marta Nováková.

“Hlavou mi proběhlo, že Marta blouzní,” líčí Aneta svoji bezprostřední reakci na nabídku. “Postupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je, hrát ve filmu. Byla to výzva a ty mám ráda,” dodává Aneta. “Když jsme s Martou procházely scénář, tak jsem si Annu dokázala představit v popsaných situacích, které odráží její postoj k životu i lidem kolem. Anna mě oslovila zejména tím, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala hájit své názory a svou tvorbu, která reflektovala tehdejší nelehkou dobu,” vysvětluje Aneta.

Související

Vladivojna La Chia (foto: Michaela Džurná)

Vladivojna La Chia vydá album inspirované filmem 8 hlav šílenství

Praha – Film o ruské básnířce Anně Barkovové s Anetou Langerovou v hlavní roli se blíží do kin. Společně s ním vyjde také album nezaměnitelné hudebnice Vladivojny La Chia, která k filmu rovněž složila hudbu. Na albu hostuje Lucie Bílá, Lenka Dusilová, Aneta Langerová nebo Ota Klempíř.
Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli ruské básnířky Anny Barkovové.

Film 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou. Hraje ruskou básnířku Annu Barkovovou

Praha - Po více než osmi letech příprav, natáčení i složité postprodukce dokončila režisérka Marta Nováková celovečerní autorský hraný snímek 8 hlav šílenství. V hlavní roli nespoutané ruské básnířky Anny Barkovové, která před a po druhé světové válce strávila přes dvacet dva let v sovětských lágrech a vyhnanství, se představí Aneta Langerová. Pro zpěvačku a hudebnici jde o vůbec první takto velkou filmovou roli.

Více souvisejících

film 8 hlav šílenství Aneta Langerová Zuzana Fialová Tomáš Jeřábek (herec) Miroslav Táborský (herec) Sabina Remundová (Herečka) filmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy