Loutkový film o slavné psí kosmonautce přijde do kin v listopadu

Praha – Film Lajka o stejnojmenné psí kosmonautce přijde do kin po deseti letech práce téměř šedesát let po startu rakety Sputnik 2. Přestože je film inspirován fenkou Lajkou, režisér a autor Aurel Klimt přiznává, že děj je z větší části výplodem jeho fantazie.

Loutkové sci-fi Lajka vznikalo deset let. Podle slavného příběhu o raketě Sputnik 2 s fenkou Lajkou na palubě vznikla nejprve divadelní hra a poté začaly přípravy filmu. Divadelní hru Lajka, Čchin a Gagarin nastudoval její autor a režisér v jedné osobě, Aurel Klimt, s herci v té době zatopeného Divadla v Dlouhé pro Divadlo Gong. Úspěšně se pak uváděla v divadle Minor a na mnoha festivalech.

„Natočit z toho loutkový sci-fi film jsem plánoval od začátku a reakce diváků na divadelní představení mě v tom jen utvrdila. Příběh první psí kosmonautky Lajky byl sice inspirací, ale z větší části je děj filmu čistě výplodem mé tvůrčí fantazie,“ přiznává autor a režisér v jedné osobě Aurel Klimt.

„Můj příběh, respektive příběh LAJKY, se opírá o spoustu reálií a zažitých smyšlenek. Mnoho lidí zná Lajku, ale málokdo ví, že slavná Lajka byla ve chvíli startu odsouzena k poslední hodině svého života. Nic jiného než Sputnik v té době vyvinuto nebylo a družice se zpravidla nevrací. Rozhodl jsem se vše smíchat do tohoto bláznivě fantaskního příběhu plného vtipných až absurdních situací, protože jedině tak se dá s lehkostí a nadhledem o něčem takovém vyprávět.“

Loutkové postavy namluvili přední divadelní a filmoví herci. Hlavní hrdince Lajce propůjčila hlas Helena Dvořáková, postavu nezmara Quirkrka ztvární Petr Čtvrtníček, ruského kosmonauta Jurije Levobočkina namluvil Karel Zima a jeho americký protějšek Neila Knokauta Miroslav Táborský.

„Cílovou skupinou budou především starší děti a mládež, nicméně jsem přesvědčen, že v něm najdou zalíbení i dospělí diváci se slabostí pro fantaskní příběhy, animovaný film a sci-fi,“ dodává režisér.

Film Lajka bude mít premiéru 2. listopadu 2017.

Související

Lajka nebyla prvním psem ve vesmíru. Původně se také jmenovala jinak, jmen měla ve skutečnosti hned několik.

Před 61 lety odletěla Lajka do vesmíru, půl roku nad námi létala mrtvá. Nebyla první

Začátkem listopadu listopadu roku 1957 si vesmírný program Sovětského svazu připsal nesmazatelný historický úspěch. Do vesmíru vystřelil první živou bytost, psa jménem Kudrlinka, kterému dnes nikdo neřekne jinak než Lajka. Navzdory obecným představám ale nešlo o prvního živého tvora, který cestoval v raketě na hranice kosmu, a rozhodně nešlo o příjemný let. Doprovázely ho děsivé komplikace před startem i po něm. A přesto, že měla být vědci po několika dnech zabita, nikdy k tomu nedošlo.
Lajka nebyla prvním psem ve vesmíru. Původně se také jmenovala jinak, jmen měla ve skutečnosti hned několik.

Před 60 lety odletěla Lajka do vesmíru, půl roku nad námi létala mrtvá. Nebyla první, a zemřela hrůznou smrtí

3. listopadu 1957 si vesmírný program Sovětského svazu připsal nesmazatelný historický úspěch. Do vesmíru vystřelil první živou bytost, psa jménem Kudrlinka, kterému dnes nikdo neřekne jinak než Lajka. Navzdory obecným představám ale nešlo o prvního živého tvora, který cestoval v raketě na hranice kosmu, a rozhodně nešlo o příjemný let. Doprovázely ho děsivé komplikace před startem i po něm. A přesto, že měla být vědci po několika dnech zabita, nikdy k tomu nedošlo.

Více souvisejících

Lajka Loutky filmy Petr Čtvrtníček Miroslav Táborský (herec)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy