Aj Wej-wej uvedl v Praze film o migraci: Opět kritizoval ČR a její politiky kvůli uprchlíkům

Praha - čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej dnes v Praze představil svůj dokumentární film o situaci uprchlíků v dnešním světě. Projekci organizovala Národní galerie v Praze, která autorovo dílo už dvakrát prezentovala. Po dnešní premiéře bude snímek uváděn během dalších projekcí tuzemského distributora.

Snímek se jmenuje Human Flow (Lidský proud), autor, který sám sebe považuje za uprchlíka, kvůli jeho vzniku se svým týmem navštívil 40 táborů ve 23 zemích. "S těmi lidmi, co hledají bezpečné místo, se dokážu ztotožnit. Musel jsem odejít z Číny a žiji v Berlíně. Můj status je jiný, ale i já jsem byl vyhnán z domova a musel odejít kvůli politickému pronásledování," řekl dnes umělec před projekcí filmu.

Ve druhém díle, které do počátku ledna vystavuje Veletržní palác, se také zabývá lidmi hledajícími nový domov a život daleko od své vlasti, kteří jsou několik posledních let velkým tématem tvorby umělce.

Umělec znovu připomněl, že ho mrzí, že Česká republika, respektive její politická reprezentace, podle něj nemá pro uprchlíky pochopení. "To, že se do prezentace filmu zapojuje umělecká instituce, je jedinečné. Prezentovali jsme film v Německu, USA i dalších zemích, dnes poprvé je to díky muzeu. To prokazuje, jak jsou důležité kulturní instituce, především v Česku, kde to není populární téma, hovoří se o něm velmi kriticky a má mezi českou společností negativní ohlasy. Proto tu jsem a chtěl bych to vysvětlit," řekl.

"Česko nepřijalo uprchlíky, ale věřím, že Češi mají v sobě lidskost. Věřím, že jsou kulturní, máte skvělou literaturu, umění, žijí tu lidé, kteří mají kritické myšlení," doplnil.

Po pádu berlínské zdi podle něj bylo ve světě na hranicích 11 zdí, teď jich je 70 "a USA chtějí stavět další". "Lidé nechtějí být tolerantní, jako by se to stalo mezinárodním hnutím, Česká republika je toho součástí. Evropa není odvážná, proč nemá sebevědomí, proč ztratila integritu v otázce ochrany lidských práv? Nejedená se o regionální problém, je to globální problém a myslím, že se do budoucna ještě prohloubí," uvedl.

Za svou kritiku čínského režimu strávil Aj Wej-wej mnoho měsíců v domácím vězení a úřady mu zabavily pas. Vrátily mu ho v roce 2015 a hned jak mohl, vycestoval do Berlína. "Berlín se stal okem této bouře, dnes je tam 1,2 milionu uprchlíků. Záměrně jsem se o téma začal zajímat. Odjel jsem na Lesbos, abych tam začal film natáčet. Zajímal jsem se o to, čeho se uprchlictví týká, co znamená být uprchlíkem," vysvětlova.

Natočení filmu podle něj trvalo osm měsíců, dalšího půl oku trvala postprodukce a stříhalo se z rozhovorů s 600 lidmi a 900 hodin záběrů. "Film je o globálních podmínkách uprchlíků, nejen z oblastí konfliktů, ale i z Afriky, odkud lidé utíkají před hladomorem a změnou klimatu, před environmentálními problémy," říká autor, jenž se ve filmu také objeví.

"Nemyslím, že ve filmu hraju, myslím, že jsem členem uprchlického hnutí, oni jsou i součástí mě. Já se narodil jako uprchlík, otec byl spisovatel a žil v lesní oblasti velmi vzdálené od města v době mého narození. Během 20 let exilu jsem si uvědomil a zažil nelidskost, nadávky, žili jsme v extrémních životních podmínkách," vzpomíná na zdroje toho, proč se dnes fenoménem uprchlictví zabývá. 

Související

Lubomír Zaorálek

Nejlepším českým snímkem festivalu v Jihlavě je Nová šichta, Zaorálek ocenil pořadatele

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava stal snímek Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše, uspěl v sekci Česká radost. Mezi světovými dokumenty porotce nejvíc přesvědčil videodeník z polské antarktické stanice slovenské režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé. Cenu za přínos kinematografii získal čínský umělec Aj Wej-wej.

Více souvisejících

Aj Wej Wej Česká republika uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy