Jsou Zoufalé ženy, které dělají zoufalé věci, zoufalé? Mají svá pozitiva, na nejlepší filmy ale nedosáhnou

RECENZE - V uplynulém týdnu proběhla premiéra filmu Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Server EuroZprávy.cz nedávno přinesl k touto filmu několik informací. Nyní máte jedinečnou možnost si základní informace rozšířit o recenzi k tomuto filmu plného protikladů.

Knihy Haliny Pawlovské jsou velmi oblíbené a hojně čtené. Jinak to není ani u 23 let staré knihy Zoufalé ženy dělají zoufalé ženy. Vtipně laděnou knihou nás provede hlavní hrdinka Olinka, poznáme její dětství, hledání lásky, svatbu a zdánlivě dokonalý život. Jak to ale bývá i v životě, přichází spousta zklamání a pádů na dno.

Olinka ale všechny zvládá se svým klasickým nadhledem a vtipem. Mohlo by se tedy zdát, že zfilmování této knížky se musí stát diváckým hitem. Bohužel, zde platí, že co funguje výborně jako kniha, nemusí nutně fungovat i na plátnech kin. Přesto nejde o žádný propadák.

Dalo by se říct, že snímek působí na klasického filmového diváka poněkud zvláštně. Na škodu asi tak je, že ve snaze přenést literární styl Haliny Pawlowské na plátno, nebylo od režiséra Filipa Renče úspěšným „tahem na branku“. Ale zase spisovatelka byla přizvána ke spolupráci zejména na scénáři a tak by bylo kontraproduktivní toho nevyužít.

Hlavní hrdinka tak (sice s vtipem, ale naprosto zbytečně) okomentovává situace, které jsou divákovi naprosto jasné, neboť se onen děj právě odehrává před jeho očima. Ne příliš šťastně bylo naloženo i s příběhem. Film má poměrně krátkou stopáž(1,5 hodiny), děj se však chvílemi neskutečně vleče a následně až moc rychle přeskakuje. Je to velká škoda, dějová linie je totiž opravdu originální a zajímavá, plná vtipných situací.

Pokud je na filmu něco opravdu bez chyby, jsou to herecké výkony. V roli nešťastné, ne příliš úspěšné a trapasy přitahující, Olinky exceluje Klára Issová. Ta se v ryze komediální roli představila teprve podruhé (poprvé v komedii Všechno nebo nic), je ale jasné, že jí tento typ rolí sedí. Sama herečka řekla, že na podobný typ rolí nebyla zvyklá a díky této nabídce v sobě dokázala originální komiku najít. S jejím ztvárněním hlavní hrdinky se určitě mnohé divačky ztotožní a na své (často podobné) problémy se budou moci tak podívat s nadhledem.  

Na rozdíl od mnohých filmových hrdinek podobného typu není stále dokonale oblečená a ráno nevstává nalíčená s upravenými vlasy. Je to obyčejná žena, která má prostě někdy své dny (např. možná až moc za vlasy utažená scéna, když si při zvracení do záchodu vysype obsah kabelky tamtéž).

Úžasný herecký výkon předvedl také Jiří Dvořák v roli Olinčina narcistického otce. Tato role není možná příliš velká, svým ztvárněním ale mnohdy zastiňuje ostatní. Podobná role je pro Jiřího Dvořáka poněkud neobvyklá. Možná je zde dobré zmínit jeho roli ve filmu Operace Silver A od Jiřího Stracha, kde si právě s Klárou Issovou zahráli velmi zajímavou dvojici.

Co tedy dodat na závěr. Dobře napsaný příběh pokulhává na filmovém zpracování. Pokud se při sledování  filmu na chvíli nesoustředíte, lehce se vám může stát, že se v ději ztratíte. Scény často přeskakují v čase bez jakýchkoliv souvislostí.                                                                                                                  Přes veškeré výtky se dá ale říct, že si tento film někteří, některé v kině užijí. Obsahuje spoustu vtipných momentů. Zvláště zaujme Halina Pawlovské v roli zámožné Rusky. Jde sice o velice krátkou scénu,  v hlavě vám ale zůstane dlouho. Možná se to nezdá, ale film, který nese ženský název, je nakonec  více o mužích než o ženách.

A na menší obhajobu ještě citace z knihy: „Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Úplně nejzoufalejší ale je, když nedělají nic.“

Hodnocení: 60%

Zoufalé ženy dělají zoufalé věciKomedie,Česko, 2018, 83 min

Režie:Filip RenčPředloha:Halina Pawlowská (kniha) Scénář:Halina PawlowskáKamera:Petr HojdaHudba:René RyparHrají:Klára Issová, Matouš Ruml, Aneta Krejčíková, Jindřich Žampa, Marie Kružíková, Pavel Kříž, Jiří Dvořák, Zdenka Procházková, Alice Bendová, Lenka Vlasáková, Martin Kraus, Roman Mrázik, Petr Vacek, Halina Pawlowská, Nikol Kouklová

Související

Více souvisejících

film Zoufalé ženy dělají zoufalé věci recenze

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy