RECENZE: Všechny prachy světa vás před únosem sice neochrání, na výkupné se ale hodí

RECENZE – Chlípník Spacey ven, náhradník Plummer na scénu! O novince Ridleyho Scotta se toho v posledních měsících namluvilo až až. Výměna hlavní hvězdy filmu se ve světě dočkala nebývalé pozornosti i všeobecné chvály a vynesla Plummerovi se Scottem několik nominací na filmové ceny. Včetně té Oscarové. V bulvárním blázinci ale poněkud zapadla zásadní otázka: Jsou Všechny prachy světa dobrý film?

Jednou za čas se objeví snímek, o kterém se mluví ne kvůli jeho kvalitám, ale protože se v jeho zákulisí stalo něco, tak fascinujícího, že jedno pero bulvárního pisálka nezůstane suché. A v opravdu malém množství případů, mezi které příběh únosu Johna Paula Gettyho III., toho času vnuka nejbohatšího muže světa, rozhodně patří, se jedná o událost tak významnou, že naruší i zdánlivě neotřesitelné zákony Továrny na sny. Nahrazení Kevina Spaceyho, který v listopadu kvůli svým skandálům se sexuálním obtěžováním upadl ve všeobecnou nemilost, Christopherem Plummerem fakticky ve chvíli, kdy byl celý film už natočený a finišoval postprodukci, je bezprecedentní a vyvolává mnoho otázek ohledně kolize etiky lidské a umělecké. Přestože bude zajímavé sledovat, jestli se k podobným krokům v budoucnu odhodlají také další filmaři, pokusme se protentokrát od kontroverze přesunout k uměleckému dílu samotnému.

Všechny prachy světa mapují období několika měsíců, během nichž se mladý Paul (Charlie Plummer) ocitl v rukou italských únosců. Hlavní těžiště filmu ale sleduje zákopovou válku Paulovy matky Gail (Michelle Williamsová) a jejího bývalého tchána – bezcitného Strýčka Skrblíka, ropného barona a všehovšudy dědečka k pohledání – J. P. Gettyho (Christopher Plummer). Ona od něj chce 17 milionů na výkupné, on kontruje tím, že s teroristy, snachami a ostatními obyvateli planety Země se nevyjednává. Do toho všeho cosi šeptá Marky Mark Wahlberg jakožto bývalý agent CIA s povolením, ehm, komunikovat?

V posledních letech Scottova filmografie přinášela jedno zklamání za druhým. A jak dokazuje jeho novinka, jedna mistrovská marťanská vlaštovka jaro nedělá. Přesto můžeme tvrdit, že se v rámci nedávné minulosti jedná o jeden z těch lepších kousků 80leté režisérské legendy, který můžeme směle zařadit do kategorie nenadchne, ale ani neurazí. Jinými slovy při jeho sledování sice neusnete, ale s vaší tepovou frekvenci ani nehne.

Největší slabinou Všech prachů světa je mdlý scénář. Dvě ústřední postavy – Gail Harrisová a ex-agent Fletcher Chase – stejně jako maličko odstrčený dědic impéria, působí jako po částečné amputaci osobnosti. Dokonce i občasné výstupy starého seschlého multimiliardáře, který v každé další scéně víc a víc šokuje svojí přezíravou odpoutaností od života plebsu, sice baví, ale po čase začnou působit spíš jako karikatura zlého kapitalisty. Nejzajímavější postavou tak zůstává zjizvený únosce Cinquanta (Romain Duris) a jeho prohlubující se Limský syndrom (opak Stockholmského syndromu, kdy se únosce sblíží se svou obětí). Nevýraznou práci „toho za psacím strojem“ zachraňují aspoň solidní herecké výkony většiny zúčastněných. Popravdě si už v kůži Gettyho seniora Spaceyho ani nedokážu představit. Plummerovi jeho role sedla bezvadně (i když na Oscara to ani náhodou není).

Snímek občas působí zmateně a je náročné se v jeho chaotickém vyprávění zorientovat. Ani dvě a čtvrt hodiny mu nějakým záhadným způsobem nestačí a divák může mít občas pocit, že někdo do filmového pásu zapomněl vlepit několik scén. Mohli bychom se dohadovat, jestli za to můžou zmíněné přetáčky (i když by neměly, protože Scottův tým údajně přetočil Spaceyho scény 1:1), ve skutečnosti ale na důvodu nezáleží.

Laciné finále, spojující dvě události, které se ve skutečnosti nestaly ani během téhož roku, natož stejné noci, a které působí spíše jako by bylo vypůjčené z paperbackového románu, co si koupíte v trafice na nádraží, tomu všemu už jen nasazuje korunu.

Filmu rozhodně nepomůžou ani zavádějící trailery, které slibovaly thrillerové drama, které se bude odehrávat jak na rovině vyjednávání, tak v terénu. Akční scénu tu najdeme jedinou. A není ani bůhvíjak akční, ani nijak zvlášť dlouhá. A nezúčastní se jí jediná postava, jejíž jméno bychom mohli najít v závěrečných titulcích.

Jedno se ale musí britskému veteránovi politických thrillerů, či historických a sci-fi spektáklů nechat. Jeho filmy vždy vypadají dokonale. Scottovo estetické oko nezklamalo ani tentokrát. Všechny prachy světa se možná nemůžou rovnat krásám cizích planet ani Russelu Croweovi laskajícímu pole s obilím, nepřívětivá šeď luxusních rezidencí, obleků na míru a italského venkova dokáže přesto plně pohltit.

Všechny prachy světa nejspíš budou TÍM filmem roku 2017, o kterém všichni mluví, ale nikdo ho vlastně neviděl. A vlastně to ani není škoda. Fascinující náhled do života nejsvrchnějších vrstev společnosti se konal jen napůl a snímek ve výsledku vyznívá jen jako nevybíravá dvouhodinová obžaloba kapitalismu, pro níž je vše ostatní vedlejší. Vyložený průšvih to ale také není.

 

Celkové hodnocení:  60 %

All the Money In the World (2017)

Hrají: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Christopher Plummer, Timothy Hutton, Romain Duris, Andrew Buchan a další

Režie: Ridley Scott

Scénář: David Scarpa

Kamera: Dariusz Wolski

Hudba: Daniel Pemberton

USA / 135 minut / drama, mysteriózní, thriller

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Všechny prachy světa Ridley Scott Michelle Williams Mark Wahlberg Christopher Plummer Kevin Spacey (herec)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy