RECENZE: Svěřte plastelínovému Pračlověku mičudu a nasměje se celá rodina

RECENZE – Aardmani jsou legenda. Studio, které má na svém kontě Wallace a Gromita, Ovečku Shaun nebo Slepičí úlet, se letos vytasilo s další ztřeštěnou stop motion komedií. Tentokrát se podíváme na éru úsvitu lidstva. Fotbalový mač mezi dobou kamennou a bronzovou začíná!

Dug vede se svým kmenem lovců králíků poklidný idylický život a nemá sebemenší tušení, co se děje za hranicemi jejich milovaného Údolí. Vše se změní ve chvíli, když jejich neolitickou jeskynní idylu naruší nezvaní hosté – pokrokoví dobyvatelé z doby bronzové, vyzbrojení obrněnými mamuty, tržní ekonomikou a nejpevnějším toaletním papírem, jaký kdy lidstvo spatřilo. Aby se Dugova tlupa domohla svého práva na život, vyzve cizáky k utkání v jejich posvátné hře – fotbalu.

Možná až překvapivě přímočarý příběh Pračlověka sleduje klasickou cestu podceňovaného týmu za vítězstvím, jak ji známe z desítek jiných sportovních filmů. Čím se od nich ovšem liší, je extrémní prostředí, ve kterém se jeho děj odehrává, a – což především – hravá omáčka, na níž divákům prehistorické dobrodružství servíruje.

Aardmani a jejich dvorní režisér Nick Park se vytasili se všemi svými charakteristickými triky a proprietami, jako jsou roztomilá plastelínová fázová animace plná života, pohybu a lásky k řemeslu (zde navíc hladce spojená s dnes již fakticky povinnými počítačovými triky), absurdní britský humor, kterému není nic svaté, a grotesková komedie, která ví kdy, jak i kam nebohého hrdinu nakopnout, aby to nevyznělo trapně. A to je umění, které ve světě kresleňáků neovládá každý.

Filmu hraje do karet také sympatická sebranka hrdinů. Dug, Tyna, Šéf, prase Čumák i jejich kamarádi mají srdce na pravém místě a nelze jim nefandit. Obzvlášť inteligentního divočáka by byla na pečínku škoda, to on si získá přízeň jak těch nejmenších, tak i jejich rodičů. Horší je to s hlavním záporákem, zlotřilým lordem Bafoněm. Blyštivým bronzem posedlý padouch svojí nabubřelostí baví možná tak v polovině případů. Zde se naplno projevuje slabší příběh, který nám nedovolí hrdiny skutečně poznat a Bafoně za jeho prohřešky proti nim doopravdy nenávidět – zůstává tak jen tuctovou komickou překážkou na cestě za spravedlností.

Pračlověku nechybí hromada dílčích nápadů, postrádá ale nějakou ucelující myšlenku a větší srdce vložené do vyprávění svého příběhu. Ve druhé polovině mu navíc významně dochází dech také po stránce chytrého humoru – jako by Park většinu kameňáků vyplýtval hned na startu a teď se sípavě snažil ubránit tenčící se vedení.

Aardmani se tentokrát vytasili „pouze“ se svým běžným standardem. Fanoušci jejich rukopisu si přijdou na své a děti budou smíchy prskat colu nosem. Přidaná hodnota, která by z Pračlověka udělala animovanou událost roku, ale chybí. Jako alternativu k záplavě amerických 3D kreslených filmů ho ale nelze než doporučit.

Celkové hodnocení: 70 %

Early Man (2018)

Originální znění: Eddie Redmayne, Maisie Williams, Tom Hiddleston, Timothy Spall, Richard Ayoade a další

České znění: Petr Neskusil, Václav Knop, Tomáš Borůvka, Viktorie Taberyová, Viktor Dvořák, Pavel Tesař, Ludvík Král a další

Režie: Nick Park

Scénář: Mark Burton,James Higginson, John O'Farrell, Nick Park

Kamera: Dave Alex Riddett

Hudba: Harry Gregson-Williams, Tom Howe

Velká Británie, Francie / 88 minut / animovaný, komedie, dobrodružný

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze film Pračlověk animovaný film studio Aardman Animations pravěk

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy