RECENZE: Vyhasínající svit nepoučitelné pozérky. Opravdověji než v Lady Bird to už nejde

RECENZE – Sacramento je asi tak velké jako Brno, pro sedmnáctiletou Christine ale představuje tu nejzapadlejší kalifornskou žumpu. V roli dívky, která vede věčné žabomyší války se svojí kritickou matkou a až fanaticky vyžaduje, aby ji lidé oslovovali Lady Bird, září mladá herecká hvězda Saoirse Ronanová.

Christine „Lady Bird“ McPhersonová (Saoirse Ronanová) je docela obyčejná puberťačka. Žije v hlavním městě Kalifornie, ale touží po New Yorku. V církevní škole Neposkvrněného srdce nepatří mezi nejchytřejší, nejzbožnější ani nejoblíbenější, o to víc se ale snaží vyniknout růžovými vlasy, teatrálními žertíky, hlučným vystupováním nebo neobvyklým jménem, které si pro sebe vymyslela. Kromě zakřiknuté kamarádky Julie (Beanie Feldsteinová) má nejblíže ke svojí matce Marion (Laurie Metcalfová). Obě temperamentní ženy se ale od sebe denně víc a víc vzdalují a odmítají vidět, o čem jejich okolí i pozorný divák dávno ví – jak moc si jsou podobné.

Na filmu Lady Bird i jeho stejnojmenné hlavní protagonistce je úžasná jejich bezprostřední obyčejnost. První láska, mezigenerační bariéra uvnitř milující a jinak plně funkční rodiny, hledání sebe sama, nepřívětivá finanční situace. To jsou věci, které zažil prakticky každý. A Lady Bird v podstatě není o ničem jiném, než o těch všedních maličkostech, které dohromady znamenají život.

Upřímnost a opravdovost jsou tím prvním, čeho si na snímku teprve 34leté filmařky Grety Gerwigové všimnete. Pro sacramentskou rodačku, jejíž životní dráha se v několika málo ohledech až nápadně přibližuje zkušenostem Lady Bird, se jedná o první samostatný režijní počin (zkušená scénáristka a herečka má na svědomí také deset let staré Noci a víkendy, na nichž ovšem spolupracovala s  Joem Swanbergem). A právě díky její citlivé ruce se nejedná jen o „další film o dospívání“. Po scénáristické i režijní stránce vytěžila z ohraného námětu maximum, čehož si divák obzvlášť všimne při druhém sledování. Gerwigová vypráví hlavně obrazem a v těch málo případech, kdy si odskočí k doslovnosti, jen velmi organicky zvýrazní nějakou zásadní informaci.

Sacramentská rodačka se v tomto ohledu naštěstí může opřít o prvotřídní herecký ansámbl. Na Oscara nominovaná Saoirse Ronanová (ty, kterým vrtá hlavou, jak správně vyslovit jméno této irsko-americké sympaťačky, doporučuji rozkliknout odkaz na toto video) dostala za úkol téměř nemožné – udělat z namyšlené a nevděčné teenagerky, která je, jak se zdá, neschopná poučit se ze svých chyb, ztotožnitelnou hrdinku. A to se jí daří na výbornou. Skvělí jsou ale i její „přihrávači“, nesnesitelný frackovský pozér Timothéeho Chalameta, její zakřiknutá první láska s tváří čím dál zajímavějšího Lucase Hedgese i nejlepší kamarádka Julie v podání Beanie Feldsteinové (která je mimochodem mladší sestrou Jonase Hilla). Lady Bird ovšem nejvíce září ve věčných třenicích se svojí matkou. Také Laurie Metcalfová si jako zoufalá žena, neschopná přiblížit se své o tolik mladší dceři, vysloužila nominaci na Oscara, v jejím případě za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli.

K Lady Bird není úplně snadné najít si cestu. Nespoléhá na šokující pointy, ani zlomové okamžiky, které zatřesou životem a změní ho k nepoznání. Vypráví zkrátka obyčejný příběh jedné ve všech ohledech nedokonalé dívky s velkým srdcem i ambicemi. Na čem ale záleží, je způsob, jakým nám ho předkládá. Až někdy uslyšíte o tom, jak jsou v dnešním světě, kterému dominují režiséři-muži, filmy podávané jednostranné a chybí jím ženský element, vzpomeňte si na Lady Bird – zde tuto vzácnou ingredienci naštěstí najdete. Tohle by totiž žádný mužský vymyslet nedokázal.

Osobně jsem si po první projekci nebyl úplně jistý tím, jak a jestli se mi film líbil. Proto jsem se na něj druhý den vydal znovu. A jak to dopadlo? Rozkutálená kolečka zapadla na svá místa, pocity a myšlenky vykrystalizovaly v pevnou pestrobarevnou jednotu a ve mně zůstala čistá láska k filmu, který během hodiny a půl stihne říct vše podstatné, ale zanechá v divákovi touhu dozvědět se víc.

Celkové hodnocení: 90 %

Lady Bird (2017)

Hrají: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Beanie Feldstein, Timothée Chalamet, Lois Smith a další

Režie: Greta Gerwig

Scénář: Greta Gerwig

Kamera: Sam Levy

Hudba: Jon Brion

USA / 94 minut / drama, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Lady Bird Saoirse Ronan Greta Gerwig Laurie Metcalf dospívání coming of age

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Aktualizováno před 3 minutami

před 21 minutami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 50 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 53 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

Zatykač na Putina podporujete, na Netanjahua ne. Kreml obvinil USA z pokrytectví

Rusko prohlásilo, že Spojené státy se chovají pokrytecky, když se staví proti vyšetřování Izraele Mezinárodním trestním soudem (ICC), ale podporují jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy