RECENZE: Chlupatá lýtka v italském žáru. Dej mi své jméno dojme přirozeností zakázané lásky

RECENZE – Přestože se homosexuálům a LGBT komunitě obecně dostává v umění čím dál více prostoru, čistokrevných romantických filmů o gayích a lesbičkách je stále jako šafránu. Adaptace oceňovaného románu Call Me By Your Name by to ale díky svému úspěchu u kritiků i diváků mohla změnit.

Jako každé léto se i v roce 1983 na italský venkov poblíž Gardského jezera (Lago Di Garda) vydává nadšený student archeologie, aby zde pod vedením profesora Pearlmana (Michael Stuhlbarg) přičichl k antickým vykopávkám a něco se od této světové kapacity přiučil. Tentokrát je oním šťastlivcem charismatický, i když poněkud odměřený, fešák Oliver (Armie Hammer). Víc než smyslné řecké sochy vyzvednuté ze dna ledovcového jezera nebo neodbytné italské krásky mu ale učaruje Elio (Timothée Chalamet), mladý syn jeho hostitele. Po nesmělých začátcích mezi nimi vznikne pouto na celý život.

Od v podstatě pradávných časů Zkrocené hory (2005) do světa žádný romantický film o homosexuálech díru neudělal (nejblíže k tomu měl francouzsko-tunisko-belgický Život Adele, který ale zaujal jen nepočetné stádečko filmových fajnšmekrů). Dej mi své jméno je v tomto ohledu trochu opožděnou druhou vlaštovkou, která bude snad už konečně znamenat jaro.

Jeho úspěch tkví v mnoha faktorech, tím zásadním ale je, že se zkrátka jedná o velmi kvalitní romantický film, který by se obešel i bez kontroverze v podobě lásky mezi osobami stejného pohlaví. Nesmělá a ne úplně košer romance mezi světaznalým čtyřiadvacetiletým studentem a nezkušeným sedmnáctiletým chlapcem – navíc dítětem jeho mentora – by měla co říct i kdyby jeden z nich byl ženou. To, že jsou oba muži, ovšem výchozí látku obohacuje o další úrovně.

Zaslouženě oscarový scénář Jamese Ivoryho si dává na čas. Spolu s Eliem postupně a velmi pozvolna prožíváme jeho první lásku včetně všech strastí i slastí, které to přináší. Kdekdo si vzpomene na svých hořkosladkokyselých sedmnáct a všechny hlouposti, které tehdy prováděl. Nevybouřené hormony projevující se na sto různých způsobů – některé normální, jiné s potenciálem vyloudit z diváka znechucené odvrácení pohledu – jsou podávány napůl shovívavě jako zmatenost mládí a napůl velmi seriózně jako projevy vyšších zastřešujících pocitů a témat.

Elio tak není jen ztrápeným kladným hrdinou, ale má i své ostudné stránky. Někdy je ve svých projevech náklonnosti neurvalý až agresivní a komplikovaný vztah, který má se svou přítelkyní Marzií (Esther Garrelová) z něj Mirka Dušína také úplně nedělá.

V hlavních rolích září celé ústřední trio – Chalamet, Hammer i severoitalský venkov, bez jehož malebných sadů, polí a ospalých městeček, která podkreslují náladu, by snímku mnoho chybělo. Většinu stěžejních scén na svých vyzáblých ramenech ale nese Timothée Chalamet, pro kterého se jedná nejen o roli průlomovou, ale dost možná i životní. Výborný je také ale Michael Stuhlbarg, který se sice celou dobu tak nějak drží v pozadí, jakmile ale přijde jeho vrcholná scéna, dá si záležet, abyste si zrovna jeho „výstup“ zapamatovali na hodně dlouhou dobu.

Pomalé tempo, krásné poetické záběry na italskou krajinu, melancholický soundtrack (který zde ovšem vhodně doplňuje výběr „toho nejhoršího“ ze soudobého diska) i kouzlo první lásky… tím vším Dej mi své jméno připomíná Bertolucciho Svůdnou krásu, v níž v 90. letech svoji sexualitu objevovala devatenáctiletá Liv Tylerová. A stejně jako ona, ani loňský festivalový hit se nebojí být smyslný. Pindíka vám sice neukáže, do slipů se ale svlékne hned několikrát a se svými polibky, doteky a šťavnatými broskvičkami se rozhodně nedrží zpět.

Jedno zhlédnutí nestačí. Pokud si libujete v pomalých pravdu ukrývajících filmech o létě, lásce a pochybování o sobě samých i o tom, co je správně, budete mít potřebu se k tomuto snímku ještě někdy vrátit. Nečekejte proto snadné odpovědi. Ale ani explicitní komentář k věkovému rozdílu mezi oběma protagonisty, který přeci jen nutně nemusí sedět ani těm, kteří s jinými stránkami příběhu problémy nemají.

 

Celkové hodnocení: 85 %

Call Me By Your Name (2017)

Hrají: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel další

Režie: Luca Guadagnino

Scénář: James Ivory

Předloha: André Aciman

Kamera: Sayombhu Mukdeeprom

Hudba: Robin Urdang

USA, Itálie, Francie, Brazílie / 132 minut / drama, romantický

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Dej mi své jméno filmové ceny oscar homosexualita Itálie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy