Festival Serial Killer chce Brno zapsat do historie seriálové tvorby

Brno – Festival Serial Killer je prvním festivalem TV a online seriálové tvorby, který v Čechách a ve střední a východní Evropě nemá obdoby. Bude se konat od 2. do 5. května v Brně na různých místech jako Univerzitní kino Scala, Divadlo Bolka Polívky a spousta dalších. V průběhu čtyř dnů se divákům představí to nejlepší ze současné evropské i světové seriálové tvorby.

Prvnímu ročníku festivalu ambice rozhodně nechybí, chce se stát Sundancem střední a východní Evropy. Chce vytvořit mezinárodní prostor, ve kterém se budou setkávat profesionálové, akademici a publikum. Organizátoři si vytyčili za cíl odbourat dogma, že seriály jsou neproduktivní žrout času, vnímají je naopak jako vhodný doplněk volného času.

Serial Killer uvede mezinárodní soutěžní přehlídku zaměřenou na TV a webové seriály ze střední a východní Evropy, představí aktuální trendy televizní produkce. Speciální sekce bude věnována Dánsku, kde návštěvníci májí možnost nahlédnout pod pokličku tamní seriálové produkci. Program doplní břitké satiry, akční thrillery, osobité variace na kriminálky i komplexní autorská dramata; nebudou chybět ani novinky z Netflixu, HBO, České televize nebo Stream.cz. 

Na otázku, proč zrovna Dánsko odpověděla zakladatelka festivalu Kamila Zlatušková takto: „Dánsko jsme si vybrali, protože jde o jednoho z velkých a kvalitních hráčů televizního trhu, zároveň jde o prostředí, kde se každý zná s každým a spolupráce s jednotlivými institucemi je mimořádně příjemná. Takový partner je pro začínající festival, který o svou budoucnost bojuje na všech frontách, ideální akcelerátor.“ 

Čtyřdenní festivalovou nadílku odstartuje premiérová projekce prvních dvou dílů (z celkových šesti) očekávaného českého seriálu Most, na němž se podílel režisér Jan Prušinovský (Okresní přebor, Trpaslík) a scénárista Petr Kolečko. Světovou premiéru tu bude mít desetidílné estonské drama Banka. Zajímavou podívanou nabídne třídílné ruské fantasy/horror Gogol: Začátek, seriál Království od dánského filmové mága Lars von Triera nebo norské sportovní drama Domácí hřiště.

V průběhu festivalu má návštěvník možnost navštívit rozmanitý doprovodný program. Rozšíření seriálových obzorů poskytne 3. května tzv. Industry Days v Divadle Husa na provázku, které se bude točit okolo budoucnosti televizní tvorby za účasti profesionálů ze střední Evropy a Skandinávie. Součástí programu budou Ozvěny festivalu Academia Film Olomouc 2018 v Hvězdárně a planetáriu Brno. Studenti se v rámci KB Killer Pointu dozví, na jaké vysoké škole je možné „studovat televizi“.

Ve středu 2. května proběhne pokus o unikátní rekord v nejdelším řetězovém zírání na portrét Davida Lynche za účasti významných hostů a akreditovaných návštěvníků před luxusním hotelem Grandezza. Součástí rekordu bude natáčení krátkého filmu o vztahu Čechů k tomuto umělci. Režie se chopí oceňovaný režisér Dužan Duong a producent Matěj Chalupáček.

Předposlední den, 4. května, se bude konat speciální soutěžní sekce pro nezávislé webseriály ze střední a východní Evropy. Českou Republiku bude reprezentovat Lajna z OBBOD a novinka ze Streamu a Playtvaku.Na závěr festivalu, 5, května, proběhne v Divadle Bolka Polívky udělování dvou festivalových cen – za nejlepší televizní a online seriál ve střední a východní Evropě.

Související

Upoutávka na festival před divadlem Bolka Polívky

Brněnský seriálový festival skončil. O osudech seriálů rozhodla profesionální porota

Brno - V sobotu 5. května skončil festival zaměřený na seriálovou televizní tvorbu. V Brně, kde se tato událost odehrávala se sešli producenti z Česka, Rumunska, Německa, Polska a dalších evropských států. Tvůrci měli možnost představit publiku svoje práce, z nichž většina měla v Česku premiérové promítaní. O tom, které seriály by mohly nejvíc zaujmout diváky rozhodovala porota. Některé z představených novinek rozhodně stojí za zhlédnutí.

Více souvisejících

Festival Serial Killer David Lynch Brno kino Scala

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy