Oscarový Rain Man by už dnes nevznikl. Hollywood chce horory a komiksy, říká Levinson

Karlovy Vary - Režisér Barry Levinson dnes na MFF v Karlových Varech za ovací publika vstoje uvedl svůj film Rain Man. Od natočení snímku, který má na svém kontě čtyři Oscary, uplynulo letos 30 let.

Humanistické projekty typu Rain Man jsou v Hollywoodu podle Levinsona ve slepé uličce. "Změna z hlediska klimatu ve filmovém průmyslu, nebo rozhodně v Hollywoodu, znamená, že by to dnes už nebylo možné natočit, je to příliš humanistický film," řekl. V Hollywoodu se podle něj točí hlavně komiksy, filmy superhrdinské a hororové. Ale mezeru na trhu podle něj zaplňují televizní produkce - sám svůj poslední film Paterno natočil v produkci HBO. "Je mi jedno, kde a jak lidé film uvidí, jde mi o příběh," řekl.

Stejně jako se Rain Man dotkl tabuizovaného tématu, lze některé jeho další filmy označit jako vizionářské či velmi aktuální. Ve snímku Vrtěti psem se zabývá milostnou aférou amerického prezidenta, která v jiné podobě po premiéře filmu skutečně vypukla; v zatím posledním filmu Paterno vykresluje sexuální skandál ve škole, kde se za úspěchy fotbalového družstva skrývalo letité zneužívání mladých hráčů trenérem.

Film Vrtěti psem, který také festival uvedl, je o tom, jakou sílu mají média a propaganda, pokud chtějí pozornost veřejnosti odvrátit. Levinson dnes řekl, že při natáčení snímku měl osobní zkušenosti z prostředí televizního zpravodajství - zjistil, jak jednoduché je pomocí zelené stěny ve studiu nafilmovat cokoli, co popře reálné události.

"Věříme tomu, co vidíme. Pár vizuálů vytváří falešnou situaci. Schopnost manipulovat se zrychluje. Je stále těžší zjistit, kde je pravda," řekl téměř fascinován tím, jak jednoduché je pro elity vypouštěním falešných zpráv manipulovat novináři a jejich prostřednictvím odvádět pozornost veřejnosti.

Na dotazy novinářů se také vyjádřil ke kampani MeToo. Řekl, že události do ní zařazované jsou některé faktické, jiné ne. "Společnost se pořád přenastavuje a vždycky se ustálí na nějaké hladině. Své chování v průběhu let upravujeme. Kyvadlo se hýbe, pak se ustálí někde uprostřed. A přichází to v cyklech s tím, jak se společnost vyvíjí," naznačil, že mu vyhrocovaná kampaň nepřipadá jako zásadní zlom ve společnosti.

Související

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV)

53. ročník MFF ve Varech skončil. Křišťálové glóby uděleny, Hanzlík byl dojat podruhé

Karlovy Vary - V Karlových Varech dnes skončil 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Cenu za umělecký přínos české kinematografii obdržel herec Jaromír Hanzlík. Publikum jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje. Křišťálový glóbus dostal film rumunského režiséra Radu Judea. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal Barry Levinson.

Více souvisejících

Barry Levinson (režisér) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) film Rain Man Hollywood kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy