Startuje Letní filmová škola, režisér přivezl film o dětech z uprchlického tábora

Uherské Hradiště - Na letošní Letní filmovou školu (LFŠ) dorazil i íránský režisér Bahman Ghobadí. Přivezl s sebou čtyři snímky. Jeden z nich, film Želvy mohou létat, zachycující otřesné zážitky dětí z kurdského uprchlického tábora se postará o dnešní slavnostní zahájení festivalu.

Ghobadí nerad charakterizuje, zda je spíše íránský či kurdský režisér. "Je to nesmírně ožehavá otázka, nerad se definuji, režiséři jsou jeden národ. Navíc je to velmi ožehavá věc a ve své kariéře jsem na to několikrát doplatil, když jsem byl viděn jako jeden či druhý," řekl novinářům režisér.

Podle ředitelky festivalu Radany Korené jde o třetího íránského režiséra na LFŠ. Poukázala na to, že jde o poměrně exotickou destinaci a není snadné se k těmto filmům dostat. "Každoročně se na Letní filmové škole snažíme mít co nejpestřejší portfolio režisérů a jsme velmi rádi, že se nám i díky spolupráci s dramaturgem Mahdím Abdollazadehem podařilo přivést už třetího íránského režiséra. Ta země je trochu inkognito, co se týče pravdivé zprávy o současné situaci v Íránu a zároveň je velmi exotická a oblíbená u diváků," řekl ČTK dramaturg festivalu Jan Jílek.

Režisér do Uherského Hradiště dovezl filmy Čas opilých koní, Nikdo nic neví o perských kočkách, Želvy mohou létat a Sezona nosorožců. Ve všech názvech je zmiňováno zvíře a režisér přiznal, že má zvířata raději než lidi. "Zvířata vás neodsoudí, nezpochybňují, neptají se na vyznání, zda jste bohatá nebo chudý, berou vás takového, jaký jste. Hodně čerpám náměty od zvířat. Tak trochu i točím pro zvířata, zajímá mne vztah člověka a zvířete," uvedl Ghobadí. 

V pořadí 44. ročník LFŠ nabídne návštěvníkům přes 200 filmů, většina bude reprízována. Pozornost je letos věnována především české a slovenské kinematografii, ale také například tvorbě Ingmara Bergmana. Loni na největší nesoutěžní filmový festival v zemi dorazilo zhruba 6000 lidí. Podobný počet návštěvníků očekávají organizátoři i letos. Přehlídku zakončí v sobotu 4. srpna režisér Robert Sedláček novinkou Jan Palach.

Související

Z filmu Havel

Olga Havlová dokázala život přizpůsobit sobě. Má můj obdiv, říká Geislerová

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ztvárnila v novém filmu Havel, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. "Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný," řekla dnes Geislerová v Uherském Hradišti na diskuzi o filmu Havel, která byla součástí Letní filmové školy.
Kina, ilustrační fotografie

Letní filmová škola nabízí nové sekce, Terra festivalis a Neznámý vojín

Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti letos nabízí nové sekce Terra festivalis a Neznámý vojín. ČTK to řekl hlavní dramaturg přehlídky Jan Jílek. Terra festivalis spadá do programového bloku zaměřeného na současnost, letos je sekce věnovaná bulharským tvůrcům. Neznámý vojín je částí historického bloku, v této sekci se divákům představí polský režisér Grzegorz Królikiewicz.

Více souvisejících

Letní filmová škola uherské hradiště Bahman Ghobadí (režisér) kultura filmy Kurdové

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy