Slovensko bude bojovat o svoji sošku Oscara. Který film do soutěže vyšle letos?

Bratislava - Slovenská filmová a televizní akademie (SFTA) se rozhodla vyslat do boje o oscarovou nominaci pro nejlepší zahraniční film slovensko-česko-rakouský snímek režiséra Martina Šulíka. Film Tlumočník v hlavních rolích s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem se bude za Slovensko ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční snímek.

„Myslím, že Tlumočník je film, který může mimořádně zaujmout tu část amerického publika, které má rádo náročnější filmy. Budeme napjatě očekávat  vyhlášení předvýběru devíti  aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu a již zařazení sem bychom považovali za velký úspěch,“ říká producent filmu Rudolf Biermann a dodává.

Tlumočník je road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace, díky níž a možná navzdory níž, se vydají hledat pravdu o vlastní minulosti. Na společné pouti nechybějí bizarní setkání, humorné situace, ale i poznání minulosti a současnosti, které nebude vždy příjemné.

Oscarový režisér a herec Jiří Menzel vytvořil v Tlumočníkovi  titulní úlohu asketického Aliho, který pátrá po vrahovi rodičů.  Jeho partnera, rakouského učitele, milovníka života se slabostí  pro ženy a  alkohol, si s chutí zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek, jehož proslavila role ve filmu Toni Erdmann, nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film 2016.

V minulých dnech získal Tlumočník Cenu filmových kritiků za nejlepší hraný film na Festivalu židovských filmů v San Francisku, který je největší přehlídkou filmů s židovskou tématikou v USA s mezinárodní účastí.   Slovenskou republiku bude Tlumočník reprezentovat rovněž v soutěži o Evropské filmové ceny.

Koproducenty jsou Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize. Film vznikl ve spolupráci s televizí ORF. Projekt podpořil slovenský Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie, Film Fonds Wien a Film Institut.

 

Související

Více souvisejících

film Tlumočník Americký Oscar Ceny Oscar filmové ceny oscar

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy