Češi usilují o Oscara s filmem Všechno bude. Má šanci?

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která každoročně stojí za udílením cen Český lev, doporučila film Všechno bude na nominaci na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční cizojazyčný film, režisérem je Olmo Omerzu a producentem Jiří Konečný. Akademici vybírali z 21 českých hraných a dokumentárních filmů, které přihlásili sami jejich producenti. Film Všechno bude dostane šanci reprezentovat českou kinematografii na již 91. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd, který se uskuteční 24. února 2019 v Los Angeles.

Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v klání o Oscary, probíhalo od 1. do 12. září 2018. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Všechno bude umístily filmy Domestik, Jan Palach, Toman nebo Úsměvy smutných mužů.

Film Všechno bude natočil oceňovaný režisér Olmo Omerzu. Jedná se o road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě. Příběh dvou chlapců, kterým ještě nebylo ani patnáct a kteří se společně vydávají v ukradeném autě na cestu přes celou republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. Snímek získal v Hlavní soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu za režii.

Olmo Omerzu se narodil v hlavním městě Slovinska, Lublani. Už ve svých třinácti letech natočil první krátký snímek Almir (1998). V roce 2004 se rozhodl odejít studovat do České republiky, kde absolvoval pražskou FAMU a v roce 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za nějž byl v tomtéž roce prohlášen na Cenách české filmové kritiky za Objev roku.

Za sebou má i celovečerní film Rodinný film (2015). Ten mu přinesl Cenu za umělecký přínos na filmovém festivalu v Tokiu, dvě Ceny české filmové kritiky, Zlatého ledňáčka a řadu dalších ocenění či nominaci na Českého lva hned ve třech kategoriích včetně nejlepší režie.

Ceny americké Akademie filmového umění a věd jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 22. ledna 2019 a slavnostní ceremoniál proběhne 24. února 2019 v Los Angeles.

Související

film Všechno bude

Česko nezíská Oscara. Film "Všechno bude" se neprobil do užší nominace

Český snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na Oscary v kategorii cizojazyčných filmů neprobojoval. Z Evropy se mezi devět vybraných filmů dostala díla z Dánska, Německa a Polska. V pondělí odpoledne místního času (v noci na dnešek SEČ) to oznámila americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS), která prestižní ocenění uděluje.

Více souvisejících

film Všechno bude Americký Oscar Ceny Oscar filmové ceny oscar

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 32 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy