RECENZE: Po čem muži touží? Po nenáročné komedii s vynikajícím hereckým obsazením

RECENZE - Najdeme odpověď na otázku Po čem muži touží? Tvůrci této místy až "crazy komedie" se snažili, přesto po shlédnutí filmu zůstaneme poněkud v rozpacích. Jsou zde ale místa, která polechtají naši bránici a příjemně nás naladí na následující deštivý podzim. Nový český film Po čem muži touží právě v kinech.

Oblíbené téma střetávání mužského ženského světa a nezodpověditelná otázka – mají to opravdu ženy jednodušší než muži? Přesně na tuto otázku se snaží odpovědět Rudolf Havlík  (spisovatel, scénárista, režisér filmů Zejtra napořád, Pohádky pro Emu- pozn. redakce) v nové české komedii Po čem muži touží. V hlavních rolích „alternují“  Jiří Langmajer a Anna Polívková. Scénář vznikl ve spolupráci se známou spisovatelkou Radkou Třeštíkovou (autorka románů Dobře mi tak, To prší moře, Osm, Bábovky a Veselí - pozn. redakce)

 Hlavní hrdina Karel, ač na první pohled sympaťák, šéfredaktor časopisu Playboy, přesto často cynický, přesvědčený o své vlastní důležitosti a neomylnosti, v podání skvělého Jiřího Langmajera nemá hned v úvodu filmu zrovna dobrý den. Kvůli rvačce dostane padáka a na jeho místo usedne mladá a ambiciózní Leona (Táňa Pauhofová). Následně ho naštve manželka s dcerou, vše vrcholí a pomyslnou korunu celému dnu nasadí další žena, která mu nabourá auto a zcela se mu potvrdí, že jeho „machistická teorie“ o ženách je zcela pravdivá. Protože je toho na něj trochu moc, zajde smolný den (jak jinak) zapít se svým nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek). Na tahu ale narazí na vědmu, která Karlovi slíbí, že mu splní jakékoliv přání. V návalu předchozích událostí si přeje stát se ženou, protože ženy to mají v životě jednodušší. A ráno se skutečně probudí v ženském těle, tady už v rámci „alternace“ nastupuje Anna Polívková a kolo divokých událostí se roztáčí závratnou rychlostí. Mají to opravdu ženy v životě jednodušší než muži?

Obsazení celého filmu je výborné, ústřední dvojici doplňuje, jak už bylo řečeno, Matěj Hádek. Ten se zde potvrzuje, že jeho role ve scénáři, jinak docela chudém, je jako jediná záživná, vtipná.

Jiří Langmajer herecky nad věcí sám o své postavě řekl: „Co se týče postavy Karla Krále, režisér Ruda Havlík ji napsal jako machistického chlapa, takže jsem se snažil mu vyjít vstříc a zahrát to tak, přestože mi tento charakter není moc blízký. S Rudou jsme si rozuměli v tom, že tato role není žádný Hamlet, nejedná se o Shakespeara, ale o ztřeštěnou komedii.“

A to je naprosto přesné. Kdo čeká skvělou konverzační komedii dle O. Wilda bude asi zklamán. Najdeme jistě momenty, které jsou vtipné, ale bohužel několikrát se během filmu opakují. Některé ze scén jsou prvoplánové, již dopředu předvídatelné. Scénář hercům asi více nenabídl. Několik vtipných hlášek,  scén některé jistě pobaví v podání Anny Polívkové.  Její komika a nezkrotné a zábavná klauniáda je zde trefná. Dalo by se říct, že jde o její „one women show“.  Ve chvílích, kdy se coby muž v ženském těle snaží vyrovnat s nástrahy ženského světa jako jsou šminky, punčochy nebo lodičky, často její snaha ale vyznívá až jako karikatura. A  jakoby si nedokážeme představit, že jde o „ženskou alternativu“ Jiřího Langmajera. Prostě to nejde.

Zajímavé téma rozdílů mezi mužem a ženou, navíc zde podáno z nové pohledu, nemělo moc šancí se rozvinout. Některé nápady tvůrců se ztrácejí do prázdna. Nahradit šéfredaktora ryze pánského časopisu ženou je skvělá rozehrávka, přesto naprosto nedokončena. Stejně tak, kdy Karel zcela náhodou se ocitá na recepci redakce dříve svého časopisu není vysvětleno, dotaženo a i zde by šlo se posunout jiným směrem. Film bohužel neosahuje žádnou silnější nit, ani nápad, který by děj rozvinul dalším novým směrem. Pokud nehledáte duchaplný příběh, je tato lehce ztřeštěná komedie s dobrými hereckými výkony nenáročným plánem na deštivé odpoledne.

Po čem muži toužíČesko, 2018, 95 min

Režie: Rudolf HavlíkScénář: Rudolf Havlík, Radka TřeštíkováHrají: Anna Polívková, Jiří Langmajer, Matěj Hádek, Táňa Pauhofová, Jiří Havelka, Lenka Vlasáková, Sára Sandeva, Lucie Polišenská, Andrea Hoffmannová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková, Lucie Šteflová, Jakub Volák, Ester Kočičková, Jana Synková, Pavla Tomicová, Jiří Maryško a další

Hodnocení: 60%

Související

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.
Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

Více souvisejících

recenze film Po čem muži touží

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci viní Rusko z dalšího válečného zločinu během ofenzivy u Charkova

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy