RECENZE: Jack staví dům, moralistům vstup zakázán. Nejskandálnější film roku pobaví a znechutí

Po Nymfomance a Antikristu se slavný dánský režisér Lars von Trier rozhodl natočit další neméně provokativní snímek. Letošní novinka v Cannes kromě bezplatné reklamy a takzvaného hypu (medializace – pozn. redakce) nedostala nic, což i bez toho snímku prorokuje obrovskou návštěvnost v kinech po celém světě. Trier stejně jako další filmoví provokatéři kritikům moc nevěří.

O natáčení filmu Trier informoval média ještě v roce 2016, kdy řekl, že tenhle film „nebude rock´n´roll, ale genocida“. Ani po skandálních událostech v roce 2011 v Cannes, Trier s provokativními tvrzeními neskoncoval. Režiséru tehdy zakázali účast v hlavní filmové soutěži poté, co Trier prohlásil, že Hitlerovi nejspíš rozumí.

„On to ale myslel dobře,“ takhle se dají popsat všechny jeho filmy. Myslí to dobře i sériový vrah Matt Dillon (Jack) – pro štěstí potřebuje jenom dům. Dům a zabíjet. Každý máme negativní stránky, Jackovou negativní vlastnost představuje touha zabíjet lidi. Ani ta není až tak negativní, pro Jacka je to totiž umění a umění je vždycky neutrální.

Trier servíruje divákům násilí s překvapivým sebevědomím, jako kdyby se jednalo o zcela běžné věci. Režisér zde nevystupuje ani jako soudce ani jako obviněný a umění tvoří identicky maniakálním způsobem jako jeho hrdina Jack.

V průběhu 12 let Jack vraždí lidí s neměnným lhostejným výrazem, liší se pouze situace a lidské tváře. Přitom je Jack opatrný, své kroky dokáže dokonale přepočítat a kvůli „umění“ je schopen podniknout cokoliv. Pro Jacka je vražda způsobem sebevyjádření a kreativity, s každou novou obětí se jeho schopnosti zdokonalují a hlad roste. Jeho duše prahne po pestřejších a zajímavějších zážitcích, zatímco led, na kterém Jack stojí je tenčí a tenčí.

Samozřejmě zde nesmí chybět ani hluboký intelektuální podtext, který by posloužil jako výmluva pro násilí a vraždy. Ve filmu se periodicky vyskytují různé narážky na další literární díla, a to zejména Božská komedie, na kterou tak rádi odkazují všichni dnešní intelektuálové. Jacka na jeho cestě doprovází Verge (Bruno Ganz), který je prototypem slavného římského básníka Vergilia. Dvojsmyslnost témat a postav se prolíná celým filmem, je pouze na divákovi, jaký způsob intepretace si vybere. 

Aby film přiblížil běžnému divákovi, pracuje zde Trier s humorem a nadsázkou, což způsobuje dojem, že režisérova podstata je ještě víc zvrácenější, než jsme mohli doufat. Zdá se poněkud, že sám Trier stárne a bez pořádné dávky alkoholu jeho nápady jsou pouhým pokusem o ještě brutálnější provokaci. Trierův pokus natočit opravdovou genocidu zůstává nepochopen a riskuje se tak dostat do určité skupinky filmů, jejichž hlavním účelem je zmíněný hype. 

Tak nebo onak Trier není Trier bez nadbytečné mediální pozornosti, díky které jeho filmy vydělávají neuvěřitelné částky již v prvních dnech promítaní. Jack staví dům je pouze dalším filmem, který režisér natočil s cílem uspokojit nenasytný divácky požadavek o chléb a hry.  

O jeho stárnoucích ambicích svědčí časté opakování scén z předchozích filmů, a hlavně banálně zvolená symbolická linie, která příliš očividně naráží na již dávno všemi otřepanou Božskou komedii. Ano, starý provokatér ztrácí bývalý zápal, nicméně je to stále ten Trier, který dokáže šokovat publikum mistrovským způsobem, a to nehledě na jeho neustálém balancování nad propastí rozčilených moralizátorů a novinářů.  

The House That Jack Built (2018)

Celkové hodnocení: 75%

Režie: Lars von TrierScénář: Lars von TrierKamera: Manuel Alberto ClaroHudba: Víctor ReyesHrají: Matt Dillon, Bruno Ganz, Riley Keough, Jeremy Davies, Uma Thurman, Sofie Gråbøl, Siobhan Fallon Hogan, David Bailie, Ji-tae Yoo, Osy Ikhile, Ed Speleers, Marijana Janković, Christian Arnold, Jerker Fahlström, Ola Normelli

Dánsko, Francie, Německo, Švédsko / 155 min / Drama, Horor, Thriller 

Související

film Jack staví dům

Nejskandálnější film letošního festivalu v Cannes míří do českých kin

Praha - Jeden z největších evropských režisérů Lars von Trier se letos po sedmi letech klatby vrátil na festival v Cannes. Nejvýznamnější světový filmový festival vzal provokatéra von Triera na milost kvůli filmu Jack staví dům. V něm režisér vypráví příběh o sériovém vrahovi, v Cannes režisér však řekl, že film ve srovnání s ostatní jeho tvorbou není nijak výrazně brutální nebo šokující. Bez skandálu kolem Trierova filmu se neobešlo ani letos.

Více souvisejících

film Jack staví dům Lars von Trier recenze

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy