RECENZE: Hororová fantasy pohádka Čarodějovy hodiny okouzlí i znechutí…

RECENZE – …rozhodně na ni ale nezapomenete. Nikdy. A to zvlášť na ty části, které byste nejradši nikdy neviděli. Co také jiného čekat ve filmu pro děti, který natočil Tarantinův nejlepší kamarád a specialista na brakové krváky?

První polovina 50. let 20. století. Desetiletému Lewisovi (Owen Vaccaro) náhle zemřou oba rodiče, načež se musí přestěhovat ke svému výstřednímu strýci Jonathanovi (Jack Black) do jeho obrovského děsivě vyhlížejícího sídla. V ospalém městečku se seznámí s Jonathanovou sousedkou a dobrou přítelkyní paní Zimmermanovou (Cate Blanchettová) a na nové škole se brzy skamarádí také s všeobecně oblíbeným žákem Tarbym (Sunny Suljic). A to i přesto, že je Lewis zakřiknutý mimoň posedlý seriálem Captain Midnight a četbou slovníků.

To pravé dobrodružství ale začne ve chvíli, kdy Lewis zjistí, že jeho strýček a paní Zimmermanová jsou kouzelníci a dům, do kterého se přestěhoval, má vlastní vůli. A zatímco je malý sirotek zasvěcován do tajů magie, jeho učitelé a opatrovníci se zatím snaží najít ve zdech domu zakleté hodiny mága Izarda (Kyle MacLachlan) a zastavit tak příchod konce světa.

Čarodějovy hodiny hned zpočátku zaujmou podmanivou atmosférou tajemství a hravosti. Film se evidentně nebere moc vážně, což mu ale nebrání být děsivý, vtipný, vřelý a po všech směrech okouzlující. S občasnými ústřely k přehánění a přehrávání, které si ve vší lásce pohrává s klišé gotické hororové literatury a klasických hororových filmů (však ho má také na svědomí studio Universal, jehož monstra jako Drákula, Frankenstein, Mumie nebo Netvor z Černé laguny několik dekád tomuto žánru kralovala). Proto je těžké se do této žánrové hříčky, která navíc nevypadá jako nic, co jsme za poslední roky viděli, na první pohled nezamilovat.

Tomu pomáhají také sympatické postavy. Každý člen ústředního trojlístku má unikátní osobnost a jejich souhra působí jako vřelé přivítání. Scény si pro sebe tentokrát krade hlavně Black, ale ani dvojnásobná vítězka Oscarů Blanchettová nezůstává pozadu. Čtvrtým do party je pak samotný dům – jeho měnící se vitráž, rozverné křeslo a tajná zákoutí. A to nejen proto, jak moc se na jeho designu filmaři vyřádili.

Ze všech těchto důvodů, zvlášť pokud máte slabost pro lehce podvratný humor, je divák ochotný odpustit průměrnému režisérovi Eli Rothovi i těch několik laciných vtipů (prdící živý plot a zvracející dýně… a kdyby jen to), stejně jako za uši tahající dialogy, kterým navíc prokazuje medvědí službu ne úplně povedený překlad českého znění (byť samotný dabing vyloženě špatný není).

Jak ale děj postupuje a na scénu se dostává zlý, ale k uzoufání mdlý čaroděj Isaac Izard (jak, bože, jak je možné, aby byl Kyle MacLachlan, korunní klenot Davida Lynche, v nějakém filmu nudný, to mi hlava nebere), začne se víc a víc projevovat mizerně napsaný scénář. Navíc se – na úkor příběhu, vývoje postav i atmosféry – několikanásobně zvýší počet trapných vtipů a zábavný hravý snímek s dobrou atmosférou se změní v hloupou nelogickou nudu. S několika výbornými momenty, které ovšem jen korigují volný pád do propasti (pod)průměru.

Na Čarodějových hodinách nejvíc bolí právě ten sešup. Decelerace ze sta téměř na nulu během několika minut. Je těžké smířit se s tím, že film, který předvedl tolik důvodů, proč si ho zamilovat, nakonec nevěděl, co chce říct. Nebo jak. Přesto je nemožné kvůli tomu jeho první polovinu zavrhnout mávnutím ruky. Jako rodinný film, na  který můžete vzít svoje ratolesti 10+ navíc funguje a obsahuje i nějaké to použitelné výchovné poselství.

Celkové hodnocení: 60 %

The House with a Clock in Its Walls (2018)

Hrají: Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp, Renée Goldsberry, Sunny Suljic, Lorenza Izzo a další

Předloha: John Bellairs

Režie: Eli Roth

Scénář: Eric Kripke

Kamera: Rogier Stoffers

Hudba: Nathan Barr

USA / 105 minut / fantasy, rodinný, horor, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Čarodějovy hodiny fantasy horor pohádka Jack Black Cate Blanchett Eli Roth literární adaptace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy