RECENZE: Třetí Labyrint nemá v českých krimi konkurenci. Strach hraje na jistotu

RECENZE – Málokterý krimi seriál u českých diváků dosahuje takové odezvy jako právě Labyrint. Třetí série z dílny Jiřího Stracha pracuje s novým náboženským motivem – vraždy Ježíšových apoštolů. Jiří Langmajer s novým týmem pátrá po muži v masce vraždícím na starobylém hradě. Jako vždy, čas hraje svoji roli.

Major Remeš (Jiří Langmajer) se potřetí vydává na stopu vrahovi, jehož řadění většinou není o touze po krvi. Spolu s novým týmem se pouští do vyšetřování případu brutálně zavražděného zemědělce na oltáři kostela v jedné moravské vesnici. Jak už je u kriminálního seriálu Labyrint zvykem, po první vraždě budou následovat další, které se ponesou v duchu náboženského motivu.  Motivem nové série je téma Ježíšových apoštolů v kombinaci s náboženským fanatismem. Režisér Strach ve své kriminální tvorbě dost často pracuje s náboženstvím, mysticismem nebo okultismem. To se promítá do nálady seriálu, která může připomínat romány Dana Browna nebo Strachovy televizní miniseriály Ďáblova les t a Ztracená brána.

 Třetí série Labyrintu se zdárně vyhýbá chybám a mezerám napáchaným v druhé řadě, ale nenabízí napětí panující v té první. Tentokrát se děj více odehrává mimo Brno v místech jako Tišnov, Deblín, Nelepeč nebo hrad Hradegg, což jej posouvá jiným směrem. Zároveň se scénáristovi Petrovi Hudskému podařilo zdárně propojit historická fakta s fikcí – např. rodina žijící na statku v Nelepči skutečně existovala.

Kvalitu děje sráží mezery ve vyprávění na dlouhou trať a přílišná snaha vyvolat napětí. Scéna chlapce malujícího podivné obrazce za doprovodu dramatické hudby se tak může jevit jako směšná. Nicméně po dvou epizodách se tyto drobné anomálie vytrácejí. Problém ale nadále spočívá ve způsobu vyprávění.

Strach daleko lépe dokáže vyprávět na krátkou trať jako u Ďáblovy lesti a Ztracené brány. V průběhu tří a půl hodin drží diváka doslova přilepeného na obrazovku. Třetí Labyrint je sice divácky atraktivní, ale pokulhává v jednotlivých přesunech mezi postavami. Strach na začátku vychrlí hromadu postav a až později odhaluje souvislosti mezi nimi, což by nevadilo, kdyby seriál neměl k sedmi hodinám. Díky týdenním mezerám mezi epizodami, divák pomalu zapomíná.

Velký podíl na konečném výsledku mají herecké výkony, které jsou dost nevyvážené a dělí se na dva tábory. V tom prvním se nachází špičkoví herci jako Jiří Langmajer, Miroslav Donutil, Lenka Vlasáková a spousta dalších. Druhý tábor patří neznámým hercům ve vedlejších rolích, jejichž výkon sráží na uvěřitelnosti některých scén, ať už jde o nemocnici nebo hospodu.  Trilogie Labyrint je na české scéně ojedinělou detektivkou, která je schopna svojí atmosférou a uceleností konkurovat zahraničním seriálům jako Temný případ nebo skandinávský Most. Strach opět dokazuje, že je v tomto žánru jako doma a že v Čechách nemá konkurenta. Osud čtvrté řady je však ve hvězdách.

Seriál je dostupný online na stránkách České televize.

Celkové hodnocení: 70%

Labyrint - Série 3. (2018)

Režie: Jiří StrachScénář: Petr HudskýKamera: Martin ŠecHudba: Ondřej Gregor BrzobohatýHrají: Jiří Langmajer, Miroslav Donutil, Petr Stach, Denisa Nesvačilová, Lenka Vlasáková, David Švehlík, Pavel Řezníček, Jitka Čvančarová

Česko / 6h 53min / Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní

Labyrint (seriál) Jiří Strach (režisér) Jiří Langmajer recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy