Režisér velkofilmu Jan Žižka je nadšený z hereckého obsazení, nebudou chybět ani české hvězdy

Praha - Historický velkofilm Jan Žižka je nabitý celosvětově uznávanými hereckými hvězdami. Jako hrdý Čech je však režisér a producent Petr Jákl nadšený i z obsazení významných českých herců. Kromě Jana Budaře či Marka Vašuta brzy potvrdí další známé tváře, které se na filmu budou podílet.

Aby měl Jáklův film větší šanci uspět i v zahraničí, bylo nutné sáhnout po zvučných jménech. Světový filmový trh je neúprosný, a tak se v hlavních rolích objeví především hollywoodské hvězdy. Výběr mezi českými herci ztížily i nároky amerických producentů.

Američtí producenti mají vlastní nároky 

„Snažil jsem se samozřejmě vybrat také z řad našich herců. Problém byl, že buď neodpovídali typově nebo nezvládali hraní v anglickém jazyce. Několik skvělých českých herců ale ve filmu každopádně bude,“ prozradil Petr Jákl, co především ovlivňovalo jeho výběr.

Od první myšlenky k první klapce velkofilmu Jan Žižka se Petr Jákl prokousával dlouhých osm let. A nebylo to vůbec jednoduché. Ne všechno totiž vycházelo podle původních představ a plánů, což samozřejmě přináší hodně stresu.

„Bylo hodně okamžiků, kdy jsem si už začínal říkat, jestli je to vůbec možné zvládnout. Plno věcí se muselo měnit, někdy úplně na poslední chvíli, a ne vždycky jsem z toho byl nadšený,“ řekl Jákl.  

Natáčet se bude i na Karlově mostě

Zároveň také odhalil, kde konkrétně u nás film vzniká. „Dobové scény se odehrávají na Křivoklátu, Točníku, Kokořínu i Zvíkově a jeho okolí. Svoje nezastupitelné místo bude mít Karlův most a kolem něho postavené středověké město. Je tady ale i spousta jiných krásných míst a lesů, kde natáčíme. Chci světu ukázat krásu naší země co nejvíc to půjde a propojit to s historií,“ dodal režisér.

Kromě českého velkofilmu se letos na Karlově mostě natáčel nový Spider-Man, kde si hlavní role zahráli Tom Holland a herečka Zendaya Colemanová, novým antihrdinou bude hollywoodský herec Jake Gyllenhaal. Scéna se natáčela pět hodin, filmaři si přitom zabrali celou plochu historické památky. Další natáčení se přesunulo až do Liberce. 

Děj 

Film inspirovaný skutečným příběhem jednoho z největších vojevůdců své doby, nikdy neporaženým Janem Žižkou z Trocnova, který se stal díky svým činům legendou. Evropa na konci 14. století. Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a zároveň český král, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech. Císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. je příliš slabým panovníkem do takové doby. Přední magnát v zemi, pan Jindřich z Rožmberka, pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Ale jeden z nich se mu postaví, jeho jméno je Jan Žižka.

Související

Oscarový herec Michael Caine při natáčení filmu Jan Žižka v Čechách

Jáklův film o Žižkovi je ve střižně, náročné jsou bojové scény

Historický film Petra Jákla Jan Žižka, který je s půlmiliardovým rozpočtem nejdražším filmem české kinematografie, je nadále ve střižně. Střih filmu je podle režiséra velmi náročný především kvůli množství bojových scén. Tým střihačů se proto rozrostl o Dirka Westervelta, který stojí například za střihem amerického filmu Le Mans '66. Film o Žižkovi by měl do kin přijít příští rok. Kromě něj Jákl v zahraničí produkuje další dva filmy, uvedl v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Jan Žižka film Petr Jákl (režisér)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy