Češi jsou neskutečně milí, řekl oscarový herec Michael Caine, natáčení v Česku si prý užil

Praha - Je to jen pár dnů, co se oscarový herec Michael Caine, známý z desítek hollywoodských trháků, rozloučil na hradě Křivoklát s kolegy i se štábem filmu Jan Žižka. Pětaosmdesátiletý Angličan se své role Lorda Boreše zhostil tradičně jako profesionál.

Během natáčení rád vtipkoval a nešetřil ani chválou. „Myslím si, je to skvělý příběh. Navíc všude kolem ta úžasná atmosféra, moc jsem si to tady užil,“ komentoval herec. Na place se Michael Caine  potkal, kromě Bena Fostera, například i s Tilem Schweigerem či Sophií Lowe.  Přímo fascinován však byl českým osazenstvem, napříč všemi profesemi, které k filmu patří.

„Češi jsou skutečně milí. A vysocí! Už jenom tady na natáčení… režisér, moje asistentky, moji herečtí kolegové… Jak vy to děláte?,“ pronesl herec, který se rozhodl, že už ve svém pracovním  nasazení poleví. „Jsem velmi šťastný člověk, všechny moje sny se splnily. Je mi osmdesát pět let a já už nesním o velkých rolích, ale po tom, žít sny mé rodiny a mých vnoučat,“ potvrdil před návratem do Londýna.

Režisér Petr Jákl vnímal spolupráci s tímto mimořádným mužem jako neuvěřitelný zážitek. „Nedokážu pořád pochopit, že mi Michael, jak mu všichni během natáčení říkali, nechtěl totiž, aby  ho někdo oslovoval Sire,  že mi dal tu šanci a šel do toho se mnou. Věřil mi natolik, že se mi svěřil jako režisérovi, čehož si neuvěřitelně vážím a je to pro mě obrovská pocta, jaká se nedá slovy vyjádřit,“ popsal Jákl čerstvou spolupráci s oscarovým hercem.

Natáčení, které začalo 17. září 2018, pokračuje dál. V nejbližších týdnech se bude štáb přesunovat na další české hrady a lokace po České republice. V prosinci by měl být film dotočen a po náročných postprodukčních pracích by měl přijít do kin v roce 2020.

Jan Žižka vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Nadačního fondu Praha ve filmu Prague Film Fund, Creative Europe MEDIA, Crestylu, Hlavního města Prahy, Středočeského kraje či předsedy senátu Parlamentu České republiky Milana Štěcha. Do českých kin jej bude distribuovat společnost BIOSCOP.

Související

Oscarový herec Michael Caine při natáčení filmu Jan Žižka v Čechách

Jáklův film o Žižkovi je ve střižně, náročné jsou bojové scény

Historický film Petra Jákla Jan Žižka, který je s půlmiliardovým rozpočtem nejdražším filmem české kinematografie, je nadále ve střižně. Střih filmu je podle režiséra velmi náročný především kvůli množství bojových scén. Tým střihačů se proto rozrostl o Dirka Westervelta, který stojí například za střihem amerického filmu Le Mans '66. Film o Žižkovi by měl do kin přijít příští rok. Kromě něj Jákl v zahraničí produkuje další dva filmy, uvedl v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Jan Žižka film Petr Jákl (režisér) Michael Caine

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy