Český lev se blíží a to hned s novým moderátorem

S příchodem nového roku začínají pronikat první konkrétnější informace o 26. ročníku Českého lva. Víme, kdo bude jako moderátor provázet celým večerem, kdy budou zveřejněny nominace v jednotlivých kategoriích, ale také další novinky.

S příchodem jara, v sobotu  23.  března  2019  proběhne ve  Dvořákově  síni  pražského  Rudolfina  již 26. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie. V přímém   přenosu   jej   odvysílá   Česká   televize a  opět se budou konat v novorenesanční budově pražského Rudolfina, sídla České filharmonie.

Možná překvapivě slavnostní   ceremoniál   bude moderovat  herec   Václav   Kopta, jehož kariéra jde stále nahoru. Bude mít již brzy v televizi dokonce svou vlastní talk show.

„Nabídka zhostit se moderace mě samozřejmě velmi potěšila. Celý život mám rád české filmy a být jejich tvůrcům takto nablízku bude vzrušující. Zároveň to vnímám jako velkou výzvu, kterou je ostatně každý živý přenos, a u Českého lva to platí dvojnásob,“ popisuje Václav Kopta. Na otázku,  jak  bude  vypadat  jeho  příprava,  si  neodpustí  odpověď  s humorem  sobě  vlastním: „Připravím se tak, abych po přenosu nemusel čekat, až všichni odejdou.“

Nominace v jednotlivých kategoriích budou zveřejněny 22. ledna 2019 během tiskové konference ČFTA.

„Stejně jako v minulých letech bude režisérem ceremoniálu Michael Čech a scénografem Martin Chocholoušek,“ doplňuje výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Dalším překvapením vedle nového moderátora možná bude i vizuální styl prestižního ocenění.

„Červenobílá  geometrická  grafika  je  ve  spojení  se skleněnou lví  soškou  poměrně  nepřehlédnutelná  a  určitě  se  neztratí  v  outdooru  ani  dalších médiích,”  říká  Libor  Jelínek, kreativní  ředitel  studia  Dynamo  design,  které  vizuál  letošního ročníku připravilo.Nikoho ale nepřekvapí, že generálním  partnerem  Českého  lva  je  minerální  voda  Magnesia  společnosti  Karlovarské minerální  vody.  Hlavním  partnerem  je  innogy a hlavním mediálním partnerem je Česká televize. I letos bude Český lev spolupracovat s partnery Mary Kay a sklárnou Rückl. 

„Jakožto  česká  firma  s více  než  stočtyřicetiletou  historií  jsme  rádi,  že  můžeme  podpořit  český film. Minerální  voda  Magnesia  doprovází  ceny  Českého  lva  již  šestnáctým  rokem.  Věřím,  že i letos  pomůže  mladým  filmařům  rozvinout  jejich  talent,“  vysvětluje  Alessandro  Pasquale, generální   ředitel   společnosti   Karlovarské   minerální   vody,   která   spoluorganizuje   Cenu Magnesia za nejlepší studentský film předávanou při Českých lvech.

„Skupina   innogy   dodala   energii   mnoha   desítkám   českých   filmů.   Komediím,   detektivkám, pohádkám,  historickým  snímkům  či  dokumentům.  Nezaměřujeme  se  jen  na  filmy.  Máme FILMOVOU NADACI, kde oceňujeme vynikající scénáře. Podporujeme konání českých filmových festivalů. Popáté jsme energií Českého lva. Již teď jsme zvědavi na lednové nominace a těšíme se na slavnostní březnový večer,“ řekl Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy v ČR.

 „Filmy,  na  kterých  se  podílela  Česká  televize,  získaly  letos  již  více  než  deset  cen  nejen  na tuzemských, ale  i těch největších světových festivalech. Tyto úspěchy potvrzují, že  se  vyplácí dlouholetá  snaha  České  televize  zkoušet  v hrané  tvorbě  nové  formáty  i  dávat  prostor  nejen osvědčeným,    ale    i    začínajícím    autorům,“    říká    generální    ředitel    České    televize Petr Dvořák a dodává: „kromě koprodukčních filmů zaujaly ve světě i televizní formáty jako minisérie Marie Terezie či Dukla 61, které jsou přihlášeny do televizní kategorie, která je nedílnou součástí Českého lva již čtvrtým rokem.“

Na ČSFD.cz mají fanoušci možnost hlasovat o českém filmu roku 2018, který obdrží Cenu filmových fanoušků v rámci Výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev. Vítězným filmem se tak stává ten, který nasbírá nejvíce hlasů. Ankety se mohou zúčastnit všichni, kteří mají ohodnoceno hvězdičkami alespoň 200 filmů, nebo jsou zaregistrováni či přihlášeni prostřednictvím Facebooku. Režisér vítězného filmu poté obdrží voucher  pro propagaci svého následujícího filmu.

Server Eurozprávy přinesl v minulosti několik recenzí českých filmů, které se objevily v kinech, televizi v minulém roce. Nyní nám nezbývá, než si v budoucích nominacích najít svého favorita a držet mu palce!

Související

Více souvisejících

Český lev

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat Karla IV., demytizace Dubčeka a umělecký Indiana Jones

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých kin bude lákat na drama sociálních sítí, smyslné vztahy, ale také návrat chlupatého požírače lasagní.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy