RECENZE: Když vypukne apokalypsa, tak ani Sandra Bullock nezachrání film před průměrností

RECENZE – Svět zasáhne epidemie, které napadá člověka skrze zrak. Stačí jediný pohled a smrtelné násilí začne kolovat žilami. Kdo má oči zavřené, ten přežije. Nový postapokalyptický thriller Bird Box z dílny Netflix kráčí podobnou cestou jako horor roku 2018 Tiché místo, v němž hlavní aktéři nesměli vydat jakýkoliv zvuk. Za obstojně natočeným thrillerem se skrývá režisérčina neschopnost pracovat se skvělým hereckým obsazením.

Těhotnou umělkyni Malorie (Sandra Bullock) navštíví během malování sestra Jess (Sarah Paulson). Společně se vydávají na těhotenské vyšetření, kdy během cesty rozmlouvají o posledních zprávách tykajících se masových sebevražd v Rusku a Rumunsku. Malorie tyto zprávy považuje za irelevantní. Jakmile opustí doktorku městem se začne zmítat chaos a panika.

Děj je roztroušen na dvě časové linie.  V té první se dozvídáme, co se odehrálo v momentě, kdy vypukla epidemie a ta druhá nás přesouvá o pět let později, kdy matka Malorie připravuje dvě děti na nebezpečnou plavbu po řece. Z hlediska stopáže je nejvíce prostoru věnováno právě té první.

Bird Box je často porovnáván s hororem Tiché místo a je téměř nemožné se tomuto srovnání vyhnout. Snímek Tiché místo staví na komorní, napínavé atmosféře, v níž herci vydávají naprosté minimum hlasitých zvuků, aby se vyhnuli konfrontaci s nemilosrdnou příšerou.  Netradiční pojetí postapokalyptické tématiky s velmi autentickými hereckými výkony je patrně to, co přispělo na pozitivních ohlasech diváků a kritiků.

Naproti tomu Bird Box se točí okolo zraku. Nadpřirozená entita je v něm prakticky žádná, pokud se nepočítá mihotající se listí a podmanivé hlasy nabádající k sundání pásky přes oči. Kamenem úrazu jsou však herci, kteří se dostávají do situací, v nichž jejich konání absolutně popírá veškeré logické zákonitosti. Přitom je Susanne Bier (Lepší Svět, Druhá šance) velice zručnou režisérkou zvlášť na poli thrillerů a dramat. Poněkud více se jí daří u dánských filmů než u těch hollywoodských, nicméně by stejně měla být jistou zárukou. V tomto případě toho dosahuje pouze napůl. Perfektní kamera s příjemnou výpravou nemůže zachránit nemastný neslaný výsledek. Bier se ani nepokouší dojít k nějakému závěrečnému vysvětlení, aby se vyhnula riziku pokaženého dojmu.

Nicméně plusem jsou minimalisticky zvolené scenérie bez přebytečných digitálně renderovaných okázalostí. Režisérka si vystačí s pár domy, nemocnicí, obchodem a lesem. Žádné šlehající plameny, padající domy nebo výbuchy. Box je takovým netflixovským crossoverem Mlhy, Stalo se a Tichá místa se zvučným soundtrackem dvojice Trent Reznor a Atticus Ross.

Zaměříme-li se na herecké výkony, tak je paradoxně nejvíce rozpačitou postavou hlavní role Sandry Bullock. Bullock se daleko více daří v konverzačních momentech než v těch akčních, kde to lehce zavání béčkovým hororem. Kolegové Trevante Rhodes (12 Strong, Predátor: Evoluce) a John Malkovich pak dotváří rovnováhu vedlejších postav.

Kvalitní režisér, námět i herci to jest synonymum Netflixu pro rok 2018. Sezónu skvělých filmů jako Roma, Outlaw King nebo třeba The Ballad of Buster Scruggs zakončuje neméně špatný Bird Box. Mohl by být sice kratší, přesvědčivější a hlavně dotaženější, ale ve finále je to koukatelné a místy i docela dobré.

Celkové hodnocení: 65 %

Bird Box (2018)

Režie: Susanne BierScénář: Eric HeissererKamera: Salvatore TotinoHudba: Trent Reznor, Atticus RossHrají: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, Sarah Paulson, John Malkovich, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, Machine Gun Kelly, Tom Hollander, BD Wong, Vivien Lyra Blair, Julian Edwards, Pruitt Taylor Vince

USA / 117 minut / Drama / Sci-Fi / Thriller / Horor

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze Bird Box Susanne Bier Sandra Bullocková Netflix

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy