RECENZE: Trilogie Jak vycvičit draka vrcholí! Konec přišel právě včas

RECENZE – Dračí série jde do finále. Vrací se všechny přeživší postavy i režisér a scénárista Dean DeBlois. Očekávání jsou proto nemalá. Závěrečné střetnutí ochránců a lovců draků opět kombinuje dětskou roztomilost a výpravný příběh, jsou ale věci, které nechalo kdesi za sebou. Například kouzlo.

Obyvatelé ostrova Blp si prošli zajímavým vývojem. Nejprve se z udatných drakobijců změnili na dračí jezdce a přátele draků. Ve druhém dílu pak v podstatě založili dračí azyl a utopii. A teď… teď mají na své malé hroudě uprostřed oceánu jaksi předrakováno. Navíc si na jejich ještěráckou kolonii brousí zuby lovci draků i jejich nájemný zabiják Kruťas. A to je výzva hodná náčelníka Škyťáka a jeho nočního běsa Bezzubky.

V době, kdy jsou filmy pro děti buď infantilní, nebo napěchované popkulturními odkazy, je o temnější příběhy nouze. A i když první i druhý díl Jak vycvičit draka k infantilitě občas sklouzávaly, vyvažovaly ji mrzačením i zabíjením důležitých hlavních postav, respekt budícími záporáky či rodinnými traumaty hodnými starých disneyovek. Trojka tento trend následuje. Nebo se o to aspoň snaží, protože i přes jisté charisma a prohnanost nesahá Kruťas Draggovi ani po pás. S úmrtími a atmosférou to také není bůhvíjaké, i když se nejedná ani tak o ruční brzdu, jako spíš o sundání nohy z plynu.

U třetího filmu bychom mohli o trendu ubírání mluvit v širším měřítku. Ať už to byl záměr tvůrců, či nikoli, finále působí zejména oproti dvojce jako její menší neduživý bratříček. Kromě antagonisty se šetřilo na velkoleposti příběhu, budování světa, nových dracích nebo množství vtipů. DeBlois se naopak zaměřil na Škyťákovy vztahy s Bezzubkou a Astrid. Intimnější stylizace by přitom nebyla krokem zpět, kdyby ještě víc nezdůraznila, že se Škyťákova družka Astrid nikdy nevymanila ze škatulky hrdinovy lásky. Je tedy jedno, jak moc se film snaží dát jejich vztahu hloubku, protože dívka, která má evidentně plnit roli vzoru pro malé divačky, zkrátka nemá ani osobnost, ani nic moc na práci.

Mnohem lépe zvládnutý je právě příběh draka a jeho chlapce, doplněný o divokou bílou běsku, která začne Škyťákovi Bezzubku pomalu ale jistě odvádět. Netradiční trojúhelník v sobě skrývá dostatek emocí a je vyvedený s humorem i citem a je tak jedním ze základních kamenů úspěchu snímku.

Tím dalším je animace, která je realistická a hravá zároveň. Design draků jako vždy srší nápady. Postavy vypadají suverénně nejlépe z celého rozsáhlého filmového portfolia studia Dream Works. Nejúžasněji ale vypadá prostředí. Fotorealistická příroda, na kterou jsme zvyklí snad jen u některých pixarovek, prodchnutá fantastickými specifiky dračího světa stojí za to, vidět ji na stříbrném plátně. Začátek tohoto roku nabídnul hned několik animovaných filmů, dva z nich (Lego příběh 2, Raubíř Ralf a internet) se dokonce mohly chlubit velmi parádní animací. Na Draky jsou ale krátký, abych parafrázoval klasika.

Jak vycvičit draka 3 je o úroveň horší než jeho předchůdci. Na tom se nejspíš shodnou všichni. Jak moc dobrý nebo špatný film to ale je, se bude odvíjet od každého diváka zvlášť. Fandům série přes jisté zklamání jistě udělá radost, ti, kterým se první dva díly líbily, s ním budou spokojeni. No a zbytek se ani nemusí obtěžovat. Děti si film každopádně užijí, i když nadále platí, že pro ty nejmenší je tato série možná až moc vážná a plná násilí, což nevyváží ani procesí roztomilých dračisek.

 

Celkové hodnocení: 70 %

How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019)

Originální znění: Jay Baruchel, America Ferrera, F. Murray Abraham, Cate Blanchett a další

České znění: Matouš Ruml, Terezie Taberyová, Simona Postlerová, Luděk Čtvrtlík a další

Režie: Dean DeBlois

Scénář: Dean DeBlois

Kamera: Gil Zimmerman

Hudba: John Powell

USA / 104 minut / animovaný, dobrodružný, pro děti

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Jak vycvičit draka 3 animovaný film studio DreamWorks fantasy

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy