RECENZE: Vítěz letošních Oscarů jde proti rasismu s humorem. Jediným protivníkem mu je očividný scénář

RECENZE – Komediálně laděná road movie nesoucí název Zelená kniha na konci února překvapila vítězstvím Oscara pro nejlepší film. K tomu si odnesla nejlepší původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Humorně lidským způsobem pojednává o rasismu ve Spojených státech, kde dva nepravděpodobné protiklady naleznou společnou řeč.

Ocitáme se v Americe v šedesátých letech minulého století, kde jsme svědky zrodu jednoho nepravděpodobného přátelství a neutuchajícího rasismu. Černošský klavírní virtuos Don Shirley (Mahershala Ali) se chystá na dvouměsíční turné na americký Jih. Očekává tam potíže, proto si najímá Tonyho „Pyska“ Vallelongu (Viggo Mortensen) jako řidiče, bodyguarda a osobního asistenta v jedné osobě. Tony žije v italské čtvrti New Yorku mezi hlučnou domácí atmosférou a mafiány. Finančně na tom není bůhvíjak slavně, a tak hledá způsoby, jak uplatnit svoji prořízlou pusu a pěsti. Zatímco Don je Afroameričan aristokratických mravů poznamenaný studiem v Moskvě a Londýně mluvící plynně několika jazyky a velmi vybraným způsobem. Když se ti dva vydají na cestu zjistí, že se jeden od druhého má co učit.

V úvodní scéně vidíme, jak Tony vyhodí dvě sklenice poté, co jeho manželka nabídne černošským dělníkům limonádu. Kdyby nutně nepotřeboval peníze, za volant by se tento počáteční „rasistický buran“ jen tak nepostavil. Jakmile překročí svoji zeď plnou předsudků zjistí, že ten jeho snobsky vyhlížející šéf je docela fajn chlapík. Don to také nemá úplně jednoduché, kromě neustálého potýkání s rasismem se stal jakýmsi vyděděncem svého vlastního etnika, který v obleku přihlíží posluhujícím černochům.

Způsob vyprávění je poměrně pozvolný a děj je už začátku značně předvídatelný, což v tomto případě není na škodu. Vyprávění utváří hezké situace, slovní šarvátky nebo drobné konflikty s obyvateli Jihu ústící v převýchovu k toleranci. Mezičas se točí kolem jídla, pití a kouření, v němž je Tony značným přeborníkem a průvodcem, kdežto Don jej zase naučí psát milostné dopisy manželce a že je někdy lepší schovat pěsti a tím se vyhnout zbytečnému problému.

Hrdiny na jejich cestě doprovází zelená kniha, která figuruje jako „michelinský průvodce“ po podnicích, jež jsou určené černochům. Pokud černoch vkročí do podniku určeného bělochům koleduje si o problémy. Situace začne tuhnout, když se dostanou do hlubokého Jihu, kde jejich výstřední kombinace přitahuje pozornost. Ačkoliv si film zahrává s rasismem, tak oproti oceňovanému BlacKkKlansman jde na to povrchně, místy až pohádkově. I ten nejzarputilejší Jižan ve filmu není nakonec takový „hajzl“, aby fatálně zkřížil hrdinům cestu.

Úspěch Zelené knihy spočívá především na vtipném kontrastu obou protagonistů a jejich pozvolné proměně vděčící za vše výbornému scénáři. Skvělé jsou také herecké výkony. Viggo Mortensen se svým nakřáplým newyorským akcentem plave v roli Tonyho jako ryba ve vodě, ostatně není se čemu divit, že dostal za svůj výkon Zlatý glóbus, ocenění BAFTA a nominaci na Oscara. To samé platí pro jeho kolegu Mahershala Ali, jemuž role fajnového pianisty přinesla Oscara za vedlejší roli.

Zdánlivě jednoduché poselství filmu je velmi náročné věrohodně zachytit. Zelené knize se to daří pohlednou formou prostřednictvím herců, báječné hudby a precizně vykresleného stylu šedesátých let. To, že je film místy až příliš pohádkový či očividný nevyvrací chytrou zábavu s humánním podtextem. Je však otázkou, zdali je tím oprávněným vítězem Oscara pro nejlepší film roku. Něco takového může posoudit pouze divák.

Celkové hodnocení: 80 %

Green Book (2018)

Režie: Peter FarrellyScénář: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter FarrellyKamera: Sean PorterHudba: Kris BowersHrají: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Iqbal Theba, Sebastian Maniscalco, P.J. Byrne, Montrel Miller, Tom Virtue, Don Stark, Brian Stepanek, Ninja N. Devoe, Daniel Greene, Paul Sloan

USA / 130 minut / Drama / Komedie / Road movie

Související

filmové ceny oscar

Vítězný film letošních Oscarů neměl triumfovat? Valí se kritika ze všech stran

Drama z doby segregace Zelená kniha bylo v noci na dnešek korunováno nejlepším filmem 91. ročníku cen americké akademie. Nejcennější hollywoodskou sošku tak získal film, který někteří označují za příjemnou vzpomínku na doby minulé, zatímco jiní kritizují a zesměšňují coby zastaralou variaci na oscarový snímek Řidič slečny Daisy z roku 1989, který líčil příběh křehkého přátelství mezi bohatou americkou židovkou a jejím černošským řidičem odehrávající se v době rasových sporů.

Více souvisejících

film Zelená kniha Viggo Mortensen Mahershala Ali recenze

Aktuálně se děje

před 57 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy